Judecatoriile din Timis functioneaza la cote de avarie, din cauza fondurilor insuficiente venite de la Ministerul Justitiei

TIMISOARA. Fondurile insuficiente alocate de catre Ministerul Justitiei instantelor din Timis au transformat unele sali de judecata in autentice “frigidere”, unde temperaturile scazute pot produce blocaje in administrarea actului de justitie.

Nu avem alocate fonduri aproape deloc pentru reparatii, de aceea situatia instantelor din teritoriu este tot mai grava, pe zi ce trece. Spre exemplu, Judecatoria Faget a functionat pana in luna decembrie a anului trecut fara caldura, la Judecatoria Lugoj se infiltreaza apa prin acoperis, Judecatoria Deta isi repara centrala la fiecare doua saptamani, iar la Judecatoria Sannicolau Mare avem cam aceeasi problema. Dupa ce am primit bugetul pe 2012, mi-am dat seama ca lucrurile nu se vor imbunatati nici in acest an, pentru banii de investitii sunt zero. Desi este abia mijlocul lui februarie, am consumat banii alocati materialelor de birotica pe tot anul, insa speram la o rectificare de buget in vara”, a precizat presedintele Tribunalului Timis, Eduard Smintina, cu ocazia prezentarii bilantului pe anul 2011.

Paradoxal, in aceasta criza de fonduri banesti, Tribunalul Timis trebuie sa mai intretina si cladirea Judecatoriei Jimbolia, care a fost inchisa anul trecut, in conditiile in care Primaria refuza sa o preia.

Am tot discutat cu primarul Kaba, care a promis ca va prealua acea cladire si o va repartiza altei institutii, mai cu seama ca s-au investit foarte multi bani acolo, insa pana in prezent situatia nu s-a rezolvat. Noi trebuie sa intretinem un imobil pe care nu-l mai folosim, in timp ce primarul ne tot asigura ca problema va fi rezlvata”, a mai spus Smintana.

Revenind la bilantul activitatii judecatorilor timiseni pe anul trecut, se cuvine redata expresia presedintelui Smintina, care a sintetizat-o in mod plastic ca fiind “un copy-paste” a activitatii din 2010. Mai exact, in 2011, Tribunalul Timis a avut pe rol 27369 de dosare, cu 5,8% mai multe decat in 2010. Sectia Civila a fost cea mai incarcata, cu 13.219 dosare, in timp ce Sectia Comerciala a avut pe rol 12.229 de dosare, iar Sectia Penala – 1941 de dosare.

Ingrijorator este faptul ca, din totalul de 18.091 de cauze solutionate, 6575 au fost atacate cu apel si recurs, rezultand o pondere a atacabilitatii de 36,3%. Dintre acestea, un numar de 2054, adica 31,9%, au fost admise, ceea ce inseamna ca o parte dintre solutiile magistratilor de la Tribunalul Timis sufera de o anumita doza de subiectivism.

Oamenii nu inteleg ca atunci cand pierd un proces pot ataca solutia judecatorului la instantele superioare, nu neaparat si la alte foruri, de aceea fac plangeri la CSM, Ministerul Justitiei si chiar Presedintie. Tocmai din aceasta cauza, in 2011, o mare parte dintre solutiile judecatorilor de la Tribunalul Timis au fost verificate de catre Inspectia judiciara a CSM. Nu au fost depistate nici un fel de probleme, nici macar in cazul judecatoarei care a aparut intr-o inregistrare video, pe un site, alaturi de un lichidator judiciar. Domnia sa si-a facut cerere de transfer la alta sectie, iar cazul sau a fost clasat”, a declarat Eduard Smintina.

Ca principale motive de casare a unor hotarari ale Tribunalului Timis, instanta de control judiciar a retinut solutionarea cauzelor pe exceptii, lipsa de obiect, inadmisibilitatea si tardivitatea, totodata retinandu-se lipsa rolului activ al instantei de fond cu privire la stabilirea obiectului actiunii, cadrului procesual si probelor administrate.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.