Noutati :

Judecatoarea din cauza careia a divortat presedinta Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac, nu va mai fi exclusa din magistratura

29 mai, 2011 - 10:01 AM
Autor: Gheorghe Ilas      
Categorie: ANCHETE
1

Inalta Curte de Casatie si Justitie a facut lumina intr-un scandal cu tenta sexuala care mocnea in sanul justitiei banatene, si care a fost la un pas sa duca la excluderea din magistratura a unui judecator din Resita.

Mai exact, ICCJ a solutionat dosarul 11/J/2010 in care un magistrat de la Tribunalul Caras-Severin a fost acuzat de savarsirea mai multor abateri disciplinare, raportate la Legea 161/2003 de prevenire si sanctionare a coruptiei, materializate prin favorizarea in mai multe procese a avocatului Nicolae Barac, fostul sot al presedintei Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac. Instanta suprema a respins actiunea disciplinara formulata de Comisia de disciplina pentru judecatorii din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii impotriva magistratului Rodica Magureanu, de la Tribunalul Caras-Severin, pe care a considerat-o ca neintemeiata.

Decizia completului de sapte judecatori de la Curtea Suprema de Justitie a starnit nedumerirea presedintei Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac, actualmente delegata in functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei, in conditiile in care existau dovezi ca judecatoarea din Resita a participat la solutionarea a 20 de dosare in care apararea unei din parti a fost asigurata de avocatul Nicolae Barac.

„Sectia constata ca numai intr-un numar de sase cauze (D.3146/290/2008, D.2054/115/2009, D.91/208/2009, D.827/208/2007, D.799/115/2009, D.87/208/2010) partile au fost asistate/reprezentate de avocatul Nicolae Barac, in celelalte fiind prezenta fiica sa, avocat si ea, cu privire la care nu s-a putut stabili nici o situatie de conflict de interes, interdictie sau incompatibilitate. Dintre cele sase cauze, numai una a fost solutionata in favoarea reclamantului reprezentat de avocatul Nicolae Barac”, se precizeaza in Hotararea nr. 2J din 9 martie 2011 a instantei supreme.

„Nu imi explic modul in care si-a facut motivarea sectia pentru judecatori”, a comentat Lidia Barac hotararea instantei supreme. Substratul acestei actiuni disciplinare, cu tenta penala, impotriva judecatoarei Rodica Magureanu il reprezinta faptul ca aceasta a avut, o perioada mai indelungata de timp, o relatie de prietenie cu Nicolae Barac, relatie care a dus la destramarea casniciei Lidiei Barac…

„Relatiile intime, similare casatoriei” dintre judecatoare si avocat nu au putut fi dovedite

In data de 3 septembrie 2008, presedinta Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac, a sesizat conducerea Tribunalului Caras-Severin cu privire la faptul ca judecatoarea Rodica Magureanu are “relatii intime, similare casatoriei” cu avocatul Nicolae Barac, acesta intrand in calitate de aparator in mai multe dosare judecate de Magureanu, totodata solicitand “luarea masurilor necesare pentru ca imaginea instantei sa nu fie afectata”.

Sesizarea ajunsa la presedinta instantei de la Resita, Daniela Iancu, a survenit la doar o zi dupa ce sefa justitiei banatene a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie stramutarea divotului pe rolul altei instante din tara, invocand aceleasi motive legate de presupusele relatii intime ale sotului sau cu judecatoarea Magureanu. Conducerea Tribunalului Caras-Severin a luat act imediat de sesizarea presedintei Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac, si a cerut Inspectiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii sa demareze o ancheta impotriva judecatoarei Rodica Magureanu.

Ca urmare a acestei cereri, la data de 09.02.2010 CSM a desemnat inspectorul care a efectuat verificarile prealabile, iar la data de 12.05.2010 a fost inaintata Comisiei de disciplina pentru judecatori din cadrul CSM nota nr. 262/IJ/208/SIJ/2010 prin care s-a apreciat ca se impune exercitarea actiunii disciplinare fata de Rodica Magureanu.

Ajunsa pe rolul Sectiei pentru judecatori din cadrul inaltei Curti de Casatie si Justitie, actiunea a fost respinsa. Instanta suprema pentru judecatori a stabilit ca judecatoarea Magureanu nu a “oferit” sentinte favorabile avocatului Barac, iar “relatiile intime, similare casatoriei”, care ar fi constituit “manifestari contra demnitatii functiei ori de natura sa afecteze impartialitatea si prestigiul acesteia”, nu au fost dovedite.

“Din administrarea tuturor probelor rezulta fara dubiu ca exista o relatie de prietenie intre doamna judecator Rodica Magureanu si avocatul Nicolae Barac, lucru recunoscut chiar de aceasta. Nu s-a stabilit si, de altfel, Consiliul nici nu are caderea sa cerceteze daca intre un judecator si un avocat ar fi existat o relatie “similara casatoriei”, dupa cum afirma doamna Lidia Barac.

Or, simpla existenta a unei relatii de prietenie intre un magistrat si un avocat nu constituie o manifestare contrara demnitatii functiei de judecator, de natura sa afecteze impartialitatea sau prestigiul functiei”, precizeaza judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in motivarea acestei hotarari, stabilind ca  aceasta “relatie de prietenie de familie”, cum a afirmat Rodica Magureanu, nu a afectat corectitudinea actului de justitie, intrucat mare parte din sentintele judecatoarei din Resita au fost in defavoarea clientilor avocatului Barac.

Hotararea ICCJ, atacata cu recurs?

Solicitata pentru a-si spune opinia vizavi de solutionarea acestei actiuni disciplinare de catre judecatorii ICCJ, secretarul de stat Lidia Barac a precizat ca nu are nici o legatura cu sesizarea CSM in cazul Rodica Magureanu. “Divortul s-a incheiat in 2008, este un episod din viata mea de care nu vreau sa-mi mai amintesc niciodata! Si n-ar trebui nici ca altcineva sa scormone intr-o rana pe care timpul a cicatrizat-o demult!”, a precizat Lidia Barac. Domnia sa astepta, cu siguranta, un alt deznodamant al acestui caz, dupa cum ne spunea in toamna anului trecut. „Este de datoria altor autoritati sa verifice daca este vorba despre slaba pregatire profesionala, trafic de influenta sau alt gen de complicitati.

Noi am pus la dispozitia CSM toate informatiile solicitate si, cu siguranta, daca se vor constata anumite nereguli, nimeni nu va fi protejat si se vor lua masurile legale ce se impun”. Comisia de disciplina pentru judecatori din cadrul CSM a declarat recurs impotriva hotararii ICCJ. In ciuda eforturilor noastre, nu am reusit sa aflam si opinia judecatoarei Rodica Magureanu…Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Tag-uri:

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. astia sunt judecatori…vai de pula noastra. si ce mufa are madam asta de pocnitoare sadea,