John Malkovich, despre ‘Comedia Infernala’, piesa de teatru si muzica clasica pe care o joaca la Timisoara: ‘Este un organism viu. E ceva ce se schimba, se adapteaza’. Foto

TIMISOARA. Piesa „The Infernal Comedy” este unul dintre cele mai importante evenimente din anul Capitalei Culturale Europene la Timisoara, si asta datorita prezentei pe afis a actorului american John Malkovich.

Starul american, impreuna cu dirijorul austriac Martin Haselbock au vorbit pe scena Teatrului National despre piesa scrisa de Martin Sturminger si care a avut prima reprezentantie in 2008, in Santa Monica, iar joi seara s-a jucat pentru prima data si la Timisoara.

De obicei exista un scenariu dupa care sa creezi o piesa, dar aici nu a fost vorba de asa ceva. Eu nu conduc doar orchestra din Viena, ci si una mai mica, in Los Angeles si, cu multi ani in urma, dupa un spectacol in Los Angeles, l-am intalnit prima data pe John Malkovich. Prin intermediul unei prietene comune ne-am cunoscut si ea ne-a spus ca in Los Angeles are loc lansarea unei carti despre biografia acestui criminal in serie, Unterwegger. El, in special in Austria, era inca amintire vie, pentru ca tot ceea ce facuse el se intamplase cu 15 ani in urma. Erau multi oameni care il cunoscusera pe Unterweger, iar John a spus…asta ar putea fi tema noastra. Aveam o tema, dar nu aveam o piesa. Astfel, i-am cerut unui prieten cu care am mai lucrat, Michael Sturminger, sa scrie si sa fie regizor, iar el a inceput sa scrie despre acest Unterweger. Aveam in minte aceasta combinatie de la inceput, intre muzica si teatru, si cred ca a facut o treaba foarte buna, influentata mult de John Malkovich, care a venit si cu ideile sale. A vrut la inceput sa il si regizeze, dar si-a dat seama ca este un monolog urias„, a spus Martin Haselbock, dirijorul Wiener Akademie Orchester.

Din 2008, piesa a avut 150 de reprezentantii in intreaga lume, dar actorul  John Malkovich crede ca  este abia la inceput.

M-a interesat povestea lui Jack Unterweger si chiar am vrut sa fac un film, cu ani in urma, cu ceea ce se intamplase in Austria, in Germania, din ce vazusem la tv. Cand eu si Martin am inceput sa vorbim, aveam initial alte idei. Vorbeam despre crearea unei povesti despre austrieci sau germani care au imigrat in California, spre finalul ‘republicii de la Weimar'(n.r. prima democratie parlamentara din istoria Germaniei) si am vorbit despre a face o adaptare dupa fratele lui Thomas Mann, Heinrich, dar ideile erau la inceput. Si m-am gandit ca cineva ca Unterweger i-ar interesa mai mult ca oameni. Sigur, multi dintre oamenii care vin la aceasta piesa nu sunt fani ai muzicii clasice, si nici nu o cunosc, astfel ca am vrut ceva care are un sens mai contemporan, ceva care sa faca o legatura intre publicul ce urmareste si nu stie nimic de muzica de acum 200-300 de ani. Si cred ca Michael Sturminger, colegul nostru, a scris un prim draft fantastic. Nu a fost nevoie sa facem mari schimbari. Am mai scris eu niste glume, pe care le aveam in functie de unde eram. Dar in esenta este neschimbat fata de prima reprezentantie din Santa Monica. Este mai profunda, mai densa. Cred ca Martin, eu si Michael, am facut peste 150 de spectacole, dar in teatru nu inseamna foarte mult. Abia acum incepe sa isi gaseasca locul. Si nu stiu cati oameni carora chiar le place teatrul sunt aici, dar un critic vine, scrie o recenzie, dar o piesa ca aceasta este un organism viu. E ceva ce se schimba, se adapteaza, deci 150 de reprezentatii nu e un numar asa mare. Am facut turnee timp de 5 ani si jumatate cu piesa. Ce m-a atras a fost faptul ca in materie de muzica clasica nu aveam prea multe cunostinte. eu am crescut cu muzica folk sau pop, dar nu cu asa ceva. Dupa ce am inceput sa lucram la piesa mi-am dat seama ce putere a avut muzica. Deci, pot spune ca am dat peste aceasta piesa din greseala, dar imi place sa cunosc tot mai multe lucruri. Nu ma deranjeaza ca nu stiu totul.
„, spune John Malkovich.

Actorul a povestit si un eveniment care l-a facut sa inteleaga de ce piesa atrage inca si cum personajul principal poate fi considerat oricand unul de actualitate.

Am fost intr-o cafenea in Viena, unde mergea si Jack Unterweger, dupa una din piesele noastre, si chelnerul a venit la mine, mi-a spus ca i-a placut piesa, dar ca eu nu sunt atata de sarmant cum era Jack Unterwegger si cred ca de aici vine partea de comedie infernala. Stiti, nu e socant pentru mine ca oameni ca el pot fi foarte sarmanti pentru ca asa obtin ceea ce isi doresc, pentru ca asfel obtin ceva prin care isi hranesc bestia interioara„, a spus John Malkovich.

 

Directorul general al Teatrului National din Timisoara, Ada Hausvater, a vorbit despre modul in care piesa „The Infernal Comedy” a ajuns la Timisoara.

Vreau sa incep cu anul trecut, cand visam, pentru ca acesta este termenul potrivit, sa aducem la Timisoara aceasta piesa uimitoare. Am planuit, am vorbit cu oameni si era foarte important sa gasim modalitatea de a aduce aceasta productie aici. Si vreau sa mentionez ca acest eveniment are la baza fonduri private. Toti ne-am adunat in jurul ideii de a aduce „Comedia infernala” la Timisoara. Asadar, Teatrul National are oportunitatea de a gazdui acest eveniment doar datorita fondurilor private. Accentuez acest lucru pentru ca suntem o institutie de stat, finantata de Ministrul Culturii. De obicei primim fonduri de la stat, iar in timpul Capitalei Culturale s-a intamplat acest miracol, iar eu sper ca acesta nu va ramane unul singular, ci va fi debutul unei noi ere. Vreau sa spun ca sponsori mari au decis sa sponsorizeze piesa si astfel am reusit sa o aducem. De obicei sponsorii prefera sa sponsorizeze evenimente mari, pe stadioane. De aceasta data s-a intamplat sa sponsorizeze aceste 3 reprezentantii, cu acesti actori uimitori si acest artisti minunati„, a declarat Ada Hausvater.

John Malkovich interpreteaza in „The infernal comedy” rolul principal, cel al criminalului in serie Jack Unterweger, care a fost capturat in 1976. In inchisoare Jack Unterweger a devenit scriitor, iar autobiografia sa a devenit bestseller in 1984. A fost eliberat pentru buna purtare in 1990, dupa care a inceput un turneu prin lume, a fost invitat la talkshow-uri, insa a fost tinut sub supraveghere de autoritati. Cand acestea au observat ca in orasele prin care a trecut au disparut prostituate, gasite mai apoi spanzurate, a fost din nou arestat. In cele din urma, in 1994, a fost gasit vinovat pentru 9 crime si condamnat. S-a spanzurat in inchisoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Va lumina tovarasu malkovici?

  2. La astia nu s-a descoperit AC nici in 2023… bataie de joc, toti actorii erau leaorca.

  3. @jean
    Jean-nume-de-rrom, lasă-ncolo cultura și vezi că ai client la taxi, nu mai sta degeaba în stație! Jenică, ție chiar nu ți-e jenă? Tu te pricepi la cultura cartofului, dar teaturl e ”din altă cultură”…