Iubitorii de arta, asteptati cu doua expozitii de exceptie la Muzeul National al Banatului din Timisoara. Foto

TIMISOARA. Picturi realizate prin tehnici inovative si sculpturi ale unor artisti timisoreni au fost reunite toate sub acoperisul Bastionului Theresia din Timisoara in cadrul a doua expozitii.

CITESTE SI: Ateliere de creatie, oferte de programare, teatru de papusi si targuri, in weekend, la Iulius Mall Timisoara

Muzeul National al Banatului va fi pana la finalul lunii apriloie gazda a doua expozitii care reunesc picturi si sculpturi are unor artisti renumiti din Timisoara si din tara, dar si lucrari ale unor tineri care au absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timisoara.

Este un eveniment desosebit, am inceput anul in forta, este un eveniment inedit. Doar la Muzeul National al Banatului se putea face vernisarea a doua expozitii in aceeasi zi. Este o expozitie legata de artistul Gabriel Kelemen, de pictura, dar si de sculptura, o expozitie in premiera, pentru ca nu au mai fost expuse lucrarile sale, si o expozitie din colectia famielie Herczeg, o expozitie de pictura a artistilor banateni, dar si din alte zone, de renume national si international, la fel, o expozitie care nu cred ca a mai fost in niciun spatiu expusa. Suntem norocosi pentru ca ne-au ales pe noi, dar aceasta colaborare intre Muzeul National al Banatului si persoane private nu este noua. Am avut si
anul trecut expozitie, vom mai avea in continuare. Dupa cum ati vazut a fost un public numeros la ambele vernisaje, ceea ce ne bucura si ne incurajeaza sa continuam aceste parteneriate care au rezultate foarte foarte bune„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Claudiu Ilas, managerul Muzeului National al Banatului.

Prima dintre expozitii il aduce in fata timisorenilor pe Gabriel Kelemen care expune atat picturi cat si sculpturi. La vernisajul expozitiei artistul a si cantat la pian si la flaut celor prezenti in numar mare sa ii vada lucrarile. In seara vernisajului, artistul a lansat si albumul bilingv (romana – engleza) „Hermeneutia genezei”, editie limitata, realizat de autor (ilustratii/text), conceptia grafica si coperta – Armand Acea. Lucrarile lui Gabriel Kelemen sunt expuse in premiera in Bastionul Theresia.

Este, cum s-a spus, partea de dinaintea teoriei, universalitatea principiului sfera-spirala sau sfera-vortex care am dezvoltat-o timp de 20 de ani. Asta inseamna ca sfera se manifesta si devine vortex sau spirala. Se refera la arhetipurile lui Platon sau Aristotel. Ceea ce vedeti este o impartire in 2 lumi. Este partea dinaintea descoperirii acestei teorii, dinaintea posibilitatii mele de a structura. Eu am lucrat cu microscopul, am facut foarte multe experimente, tot am incercat sa gasesc numitorul comun, asta a fost obsesia, sa spunem, a mea. Se intelege, ca sculptor cautam originea formei, care este forma mama, matricea din care deriva tot. Si mi-am dat seama treptat ca universul inseamna o abundenta de sfere, ma refer la planete, galaxii, si asa mai departe, in mod evindent. Nu cuburi, nu tetraedre, nu alte corpuri geometrice foarte posibile. Si atunci am zis ca astea inseamna ceva. M-am apucat sa studiez undele stationare cu Alexandra Titu, care m-a ajutat foarte mult, si incet incet aceste unde mi-au creat un limbaj comun in care am putut sa leg arhetipurile microcosmosului cu macrocosmosul. Cam asta este ce se intampla in aceasta teorie. Referitor la expozitie, este partea dinainte acestei descoperiri, o vedeti aici in partea din fata, iar in partea din spate este ceea ce urmeaza sa fie condensat pe 600 de planse. Am trecut de la 90, la 120, am ajuns la 300 si lucrez pentru 600. Ele nu sunt inca sistematizate, urmaresc planetele,sistemele galactice, intr-o cheie poetica, estetica, stiintifica si mistica, deci combina fiecare plansa 3 elemente… Mi-am dorit sa devin biochimist, dar am facuit altceva. Tot timpul am lucrat la microscop si m-am inspirat de acolo, cate 9-10 ore pe zi, desenam lucrurile cu care ramaneam. Am obtinut chipuri umane prin stimulare acustica in fluide„, a spus pentru opiniatimisoarei.ro, Gabriel Kelemen.

A doua expozitie al carei vernisaj a avut loc este intitulata „Sculptura din colectia Herczeg” si propune intalnirea marelui public cu o selectie de zeci de sculpturi din prestigioasa colectie a familiei Delia si Andrei Herczeg. Printre lucrarile expuse se afla unele semnate de artisti celebri ai Timisoarei, dar si de tineri absolventi ai Facultatii de Arte. Un singur artist strain are lucrari in aceasta expozitie.

La aceasta expozitie se poate vedea o sectiune prin arta contemporana in primul rand timisoreana, dar si romaneasca. Sunt lucrari incepand din 1968 a lui Peter Jecza, pana ultimele realizate chiar anul trecut, de generatia tanara, care a absolvit in ultimii ani Facultatea de Arte. Este prezent un singur strain, este vorba despre un prieten artist sculptor, Ioshino Gata, un japonez care locuieste in Carrara, un artist de mare rafinament si cred ca merita parcursa expozitia pentru ca veti vedea cum au evoluat tehnicile folosite de artistii prezenti aici. Ca si expozitie materialele sunt diverse, incepand de la piatra, bronz, desen, basorelief, diverse pietre, andezit, marmura, calcar, materialele noi, polistiren imbracat cu fibra de sticla si rasini sintetice, cam toata tehnica folosita in domeniul artelor„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro colectionarul Andrei Herczeg

Cele doua expozitii vor fi deschise pana la finalul lunii aprilie si ele pot fi vizitate de marti pana duminica intre orele 10 si 18. Pretul biletului este de 5 lei, insa elevii, studentii, pensionarii si persoanele cu handicap vor intra gratuit.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.