‘Istoria militara a Banatului’, o expozitie permanenta la Timisoara

TIMISOARA. Muzeul National al Banatului in colaborare cu Asociatia de Reconstituiri Istorice Timisoara, cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Timis, verniseaza miercuri, 28 decembrie 2022, de la ora 17.00, expozitia permanenta „Istoria militara a Banatului”.

CITESTE SI:  Inspectoratul Scolar se muta in casa noua, la Timisoara. Noul sediu costa peste 3 milioane de euro

Cea mai noua dintre expozitiile permanente ale Muzeului National al Banatului aduce uniforme, arme si piese de echipament militar de la inceputul secolului al XVIII-lea (armatele habsburgica si otomana) si din anii Primului Razboi Mondial (armata romana).

Expozitia se axeaza in principal pe doua perioade istorice importante pentru trecutul Timisoarei si al Banatului: razboaiele austro-turce de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, respectiv Primul Razboi Mondial; cele doua momente istorice consfintesc eliberarea Banatului de sub stapanirea otomana, respectiv Unirea Banatului cu Romania.

„Istoria militara a Banatului” este gazduita de Bastionul Theresia, la parterul cladirii monument istoric fiind expuse 20 de uniforme. La realizarea expozitiei permanente „Istoria militara a Banatului” nu au fost utilizate bunuri de patrimoniu; exponatele sunt replici, scara 1:1 dupa piese autentice, multe dintre obiecte au fost utilizate de-a lungul timpului in spectacolele de reconstituire istorica organizate de Asociatia de Reconstituiri Istorice Timisoara si Muzeul National al Banatului.

Expozitia se doreste a fi una interactiva, elevii insotiti de profesori vor avea posibilitatea sa asiste la adevarate lectii de istorie, sa vada piesele, sa le atinga. Spatiul poate sa reprezinte o alternativa la obisnuita lectie de istorie din sala de clasa.

Accesul in expozitie va fi gratuit. Aceasta va putea fi vizitata sambata si duminica, intre orele 12.00 si 17.00. Se poate vizita si de luni pana vineri insa doar pentru grupuri organizate si clase de elevi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...