Intoarcere la salbaticia fascinanta, cu bani europeni. Bega Veche ar putea fi salvata de la distrugere si repopulata cu animale, pasari si pesti

TIMISOARA. Indiguirile de protectie impotriva inundatiilor, facute in ultimii ani in Timis, au afectat puternic raul Bega Veche. Importante specii de pesti, dar si animale si pasari care traiau pe malul apei si in stufaris au disparut.

CITESTE SI: Color the Village. A fost desemnat satul care va fi colorat de voluntari. Se afla la 60 de kilometri de Timisoara 

Cei de la Apele Romane Banat vor sa readuca fauna si flora pe cursul raului, asa cum era odinioara, iar un proiect a fost demarat de mai multa vreme si ar putea fi continuat cu bani europeni in 2023.

Este vorba despre proiectul „Imbunatatirea biodiversitatii habitatelor acvatice și ripariene prin creșterea conectivitatii laterale a corpului de apa si infiintarea de zone umede pe sectorul inferior al raului Bega Veche„, care asteapta aprobarea finantarii cu fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM 2014-2020) – Axa Prioritara 4 (prelungit pana in 2023).

Odata asigurati banii, cei de la Apele Romane Banat vor demara licitatia pentru Proiectul Tehnic si achizitia de lucrari.

Pe o lungime de circa 20 km, pe sectorul inferior al raului, de la frontiera cu Serbia pana in amonte de localitatea Beregsaul Mare, se vor face interventii menite sa creasca gradul de protectie si conservare a biodiversitatii si de refacere a ecosistemelor degradate, prin: crearea unor zone de diversificare a habitatelor ripariene și acvatice, reconectarea si crearea unor zone umede permanente, redeschideri de meandre.

Valoarea estimata a proiectului este de 27.300.000 lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...