Indemnizatia pentru mame, acordata pentru 12 luni: minim 600 de lei, maxim 3.400 si 500 de lei prima de reintoarcere la serviciu

Coalitia a decis ca indemnizatia pentru cresterea copilului se va acorda, incepand cu ianuarie 2011, pe o perioada de 12 luni, cu o valoare minima de 600 de lei si maxima de 3.400 de lei.

In acelasi timp, Guvernul va acorda un bonus lunar in valoare de 500 de lei pentru mamele care decid sa se intoarca la munca in decursul a 24 de luni de la intrarea in concediu.

Conditiile pentru femeile aflate acum in concediu maternal nu se schimba

De asemenea, premierul Emil Boc a mai anuntat ca acest amendament nu va afecta decat pe acele femei care vor deveni mamici din 2011, cele care au indemnizatia in derulare vor beneficia de ea pe aceeasi perioada de 24 de luni, cu acelasi cuantum.

Noile mamici vor avea, totusi, posibilitatea de ramane in concediu maternal pe doi ani, al doilea an fiind insa fara plata, dar cu posibilitatea aplicarii bonusului de reintoarcere la locul de munca.

***

UDMR a sustinut mentinerea duratei de acrodare a indemnizatiei la 24 de luni

Ministrul culturii, Kelemen Hunor, a declarat, inaintea sedintei de Guvern, ca UDMR nu este de acord cu acea varianta propusa de Ministerul Muncii care vizeaza reducerea perioadei de acordare a indemnizatiei pentru mame.

„Parerea noastra ramane neschimbata. Perioada de doi ani de zile ramane, deci nu vrem sa acceptam reducerea perioadei de doi ani de zile si despre cuantum discutam in continuare in coalitie si la sedinta de Guvern”

Mai mult decat atat, Hunor a declarat ca minoritarii au sustinut ideea ca mamele care au nascut deja si beneficiaza de indemnizatie sa nu fie afectate de noua decizie si ca singurele modificari in cazul celorlalte mame sa fie la limita maxima, pentru a le proteja pe cele cu venituri mai mici.

Varianta propusa oficial de Ministerul Muncii a fost cea finala
Ministrul Muncii, Ioan Botis, a stat de vorba cu reporterii pe tema indemnizatiilor mamelor inaintea sedintei cu coalitia de guvernare, spunand ca este adeptul variantei pe care a prezentat-o in mod oficial: 12 luni perioada de acordare, suma minima 600 de lei si cea maxima 3.400 de lei.

Mai mult decat atat, Botis a declarat ca sustine in continuare acel stimulent de 500 de lei lunar, pentru mamicile care revin la locul de munca inainte de termen.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. nu e drept sa se reduca la 1 an indemnizatia pt viitoarele mamici si sa se pastreze la 2 ani pt cele existente deja; asta inseamna ca o mamica care a nascut in noiembrie poate sa stea acasa 2 ani, iar o mamica care va naste in ianuarie sau la sf lui dec o sa stea acasa doar un an, poate pe aceeasi suma; nu e drept ca eu sa ma intoc la munca inaintea unei mamici care are un copil mai mare! de ce copilul ei e mai egal decat al meu????????? CEDO oare ce parere are?
    SA SE APLICE LEGEA PESTE 9 LUNI!!!! ca sa fie echitabil pt toate mamicile; macar stii dinainte la ce sa te astepti;

  2. nu este drept ca se reduce la un an. dar ca sa dea legea si sa se fi redus la cele aflate in plata ar fi insemnat sa se incalce constitutia si s-ar fi ales cu sute de procese. macar au fost corecti fata de mamele aflate in plata care si-au planificat bugetul la nasterea copilului si nu puteau sa le trimita la munca peste o luna, doua, trei, ca crese ioc in Romanica.