Incep campaniile de colectare a deseurilor voluminoase si periculoase din menajer in zona 1 rural a judetului Timis, anunta ADID Timis

TIMISOARA. În perioada 01 – 30 iulie 2024 se desfășoară campaniile de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase și periculoase din menajer în Zona 1 Rural a judeţului Timiş organizată de RETIM și ADID Timiș. Campaniile se desfășoară în localitățile aferentei zonei 1 rural, respectiv: Șandra, Iecea Mare, Bucovăț, Parța, Mașloc (și în Alioș), Pișchia, Fibiș Cărpiniș, Cenei, Foeni, Otelec (și în Iohanisfeld), Uivar, Dudeștii Noi, Becicherecu Mic, Satchinez (și în Hodoni și Bărăteaz), Biled, Giulvăz, Peciu Nou, Variaș, Sânandrei și Săcălaz (și în Beregșău Mic, Beregșău Mare).

Cetățenii din localitățile menționate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase din menajer în containerele special puse la dispoziție în punctele de colectare și între orele menționate în tabelul de mai jos. 

Orar colectare deșeuri periculoase din menajer

Orar colectare deșeuri voluminoase

Deșeurile periculoase din menajer sunt: Ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase din menajer sau sunt contaminate cu substanţe periculoase; Ambalaje metalice care conţin o matriță poroasă solidă formată din materiale periculoase, inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune; Absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate în altă parte); Materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase, vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase; Baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline; Baterii şi acumulatori nesortate, altele decât cele menționate mai sus; Solvenţi, acizi, alcali; Uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile; Detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase; Spray-uri de vopsea, spumă; Deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase, pesticide; Deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.

Deșeurile voluminoase sunt: Mobilier, comode, mese de cafea, mese de toaletă, mese decorative, mese de scris pentru copii, rafturi, etajere, etajere metalice, covoare, carpete, preșuri, canapele, paturi, dulapuri; Suporturi prosoape, lustre, tablouri, obiecte sanitare, căzi, vase de toaletă, robineți, cabine de duș, suporturi, baterii sanitare, chiuvete, bideuri, capace vase de toaletă, lavoare, rezervoare de apă pentru vase de toaletă; Birouri, scaune, banchete, saltele, oale, ceasuri, perdele, draperii, dulapuri de baie; Jucării de mari dimensiuni fără partea electrică; Obiecte mari de folosință îndelungată precum: calorifere din fontă, calorifere din aluminiu, uși, tocuri de uși şi tocuri de geamuri.

Amintim populației că deșeurile periculoase din menajer fac parte din categoria deșeurilor cu regim special de colectare, iar gestionarea incorectă a acestora (abandonarea și/sau depozitarea amestecată cu alte categorii de deșeuri) pot cauza daune semnificative mediului și sănătății umane.

Obligația legală pentru colectarea separată a deșeurilor periculoase din menajer

Conform Art. 28, alin.1 – OUG 92/2021 actualizată „Producătorii și deținătorii de deșeuri periculoase, […], au obligația să nu amestece diferitele categorii de deșeuri periculoase cu alte categorii de deșeuri periculoase sau cu alte deșeuri, substanțe ori materiale.”

Conform Art. 30, alin.4 – OUG 92/2021 actualizată „Persoanele fizice au obligaţia să depună deşeurile periculoase provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale gestionate de operatorii economici prevăzuţi în Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările ulterioare, inclusiv în centrele prevăzute la art. 60 pct. A lit. h) şi i).”

Detalii despre efectuarea acestor campanii găsiți pe www.adidtimis.ro/stiri, www.retim.ro sau la serviciul de Call Center Retim sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00. 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.