Incalzire in pardoseala, statui reconditionate si culori schimbate, in Domul Romano Catolic din Timisoara. Transformarea cladirii simbol din cea mai frumoasa piata a orasului. Video

TIMISOARA.  Strajuieste de aproape 300 de ani cea mai frumoasa piata din Timisoara, iar acum se primeneste, cu bani europeni, pentru anul in care orasul va fi Capitala Culturala a Europei.

Se lucreaza de zor in interiorul Domului Romano Catolic din Timisoara. Deja a fost facuta instalatia de incalzire, iar statuile din lemn sunt in plin proces de restaurare.

CITESTE SI: Vom circula cu biciclete ‘made in Timisoara’. Investitie de 30 de milioane de euro in cea mai mare fabrica din estul Europei 

Incalzirea lacasului de cult se va face de acum din pardoseala. Instalatia a fost complet finalizata, iar peste aceasta a fost deja turnata sapa. Apoi, o parte dintre statui au fost invelite pentru a fi protejate de praful din santier, altele au intrat deja in restaurare, iar tablourile imense au fost coborate de pe peretii laterali.

Unele lucruri se vor schimba insemnat, odata cu restaurarea, la Domul Romano Catolic din Timisoara.

In timp s-au aplicat 7 straturi de zugraveli. Primele straturi sunt din var, albe, apoi urmeaza niste straturi gri, gri albastrui, gri verzui. Pana cand in jurul anilor ’70, un renumit pictorul aradean vine si picteaza, asa cum a facut in Primaria din Arad, cu Catedrala din Arad si Liceul Moise Nicoara din Arad. Si s-a nascut acest tip de decor evident baroc. Ei asa stiau sa faca. Ceea ce a adaugat el nu prea merge cu aceasta arhitectura care este una baroca – centrala. Arhitectul a dorit sa ramana totul cat se poate de clasic, cu pilastri, cu capitelurile compozite, tipul de acoperire cu boltile semicilindrice. In aceasta incapere cu o oarecare ordine, se adauga aceasta pictura cu floricele, in conditiile in care avem aceasta gama stearsa. Toata aceasta compozitie de acum a intrat in memoria colectiva si e greu sa vii astazi sa spui ca facem altceva. Nu putem face altceva, schimbam insa gama cromatica, lasam o parte din decor asa cum e. In sanctuar va fi o alta poveste pe care eu o propun, marcand astfel si spatiul altarului si, sigur, intr-un fel concentrand atentia spre albastrul cerului. In rest, profilele as vrea sa le auresc, acesta fiind un semn de fast, albastru cu aur. Pilastri au o marmura foarte grunjoasa, rosie, si nu sunt de acord cu structura lor, nici cu culoarea lor. Ar trebui sa ii lustruim, sa facem din ei o structura perfecta si ar putea fi o marmura alba, poate sa aiba niste nervuri, nu e o problema. Apoi capitelurile ar trebui sa fie de culoarea pietrei„, a declarat Ioan Darida, seful echipei de restauratori de la Domul Catolic.

Lucrarile la lacasul de cult din Piata Unirii sunt insa mult mai ample si pentru fiecare dintre acestea au fost adusi oameni atestati de Ministerul Culturii.

In exteriorul cladirii se refac toate fatadele si acoperisul, atat partea de tabla, cat si cea de tigla, aleile din jurul Catedralei, gardul imprejmuitor, dar si spatiul verde.

Lucrarile de reabilitare a Domului Catolic din Timisoara sunt asigurate de firmele Constructim si Danart, vor dura aproape doi ani si se ridica la 21.316.962 lei.

Practic, lucrarile vizeaza restaurarea tuturor componentelor artistice ale Catedralei Romano – Catolice din Timisoara: pictura murala, marmura, stucatura, vitraliile si pictura pe panza, inlocuirea instalatiilor termice, a celor electrice si a celor sanitare, restaurarea elementelor din piatra si metal, interventii asupra sarpantei si invelitoarei, interventii la cripta, zugravirea fatadelor, refacerea imprejmuirii si amenajarea spatiilor verzi, asigurarea accesibilitatii pentru persoanele cu dizabilitati.

Episcopia Romano – Catolica de Timisoara doreste ca astfel sa creasca atractivitatea acestui obiectiv atat de important pentru comunitatea locala – din perspectiva culturala, istorica si artistica – in randul vizitatorilor Domului, precum si in randul numarului tot mai mare de turisti care viziteaza Timisoara.

Catedrala a fost inchisa odata cu inceperea lucrarilor de reabilitare, iar slujbele religioase se desfasoara in celelate biserici romano-catolice din oras.

Peste 21 milioane lei este suma care cuprinde partea de finantare si partea de cofinantare de 2% din partea beneficiarului. Lucrarile sunt complexe, pe langa partea de structura, sunt lucrari care se fac in interior si la sarpanta cladirii si, bineinteles, se modernizeaza zona de instalatii, atat cele de incalzire, cat si cele electrice. A doua componenta este restaurarea pieselor„, a declarat Sorin Maxim, directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Vest din Timisoara.

VIDEO: George Stefanita

***

Constructia Domului romano – catolic din Piata Unirii din Timisoara a inceput in anul 1736 si s-a incheiat in 1774. Acesta este cel mai important monument baroc din Banat in care slujbele se tin in limbile romana, maghiara si germana. Datorita acusticii deosebite, aici au loc concerte de orga sau de muzica sacra. Orga a fost construita in atelierele Wegenstein din Timisoara.

In timpul razboiului ruso-austro-turc, intre anii 1788 – 1791, Domul a fost depozit militar si a servit si ca depozit de sare.

In anul 1849, in timpul asediului din razboiul dintre tanara Republica Maghiara si Monarhia Austriaca, un proiectil a lovit acoperisul domului, perforand bolta. in acel moment, biserica era plina de refugiati civili, insa nu a existat nicio victima, fapt considerat la acea vreme o minune cereasca.

Pentru prima data s-a slujit in Dom in anul 1754, desi cladirea era inca destul de departe de faza finala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cladirea primariei de pe V.Alecsandri a inghitit pana acum 6.000.000, si mai vedem. Fara pictura baroca.