Inca o mini padure urbana se amenajeaza in Timisoara. Prima nu impresioneaza, deocamdata

TIMISOARA. Dupa padurea urbana miniaturala amenajata in martie in Piata Petru Maior din zona Dorobantilor, care, deocamdata nu si-a aratat… potentialul, acum o alta este in planurile administratiei Fritz, in vecinatatea Garii de Est din Timisoara.

Aceeasi fundatie care a pus la dispozitia municipalitatii plantele pentru amenajarea din primavara, doneaza acum copaci pentru a fi saditi pe spatiul verde de la Gara de Est, care ar trebui sa se transforme in cea de-a doua ‘padure urbana miniaturala de tip Tiny forest, dupa un concept dezvoltat de biologul japonez Alira Miyawaki.

Speciile ce vor fi plantate sunt autohtone, cu crestere rapida si densitate mare. Lucrarile de amenajare se vor executa cu material forestier si floricol, adaptat climei, provenit din pepiniere si alte plantatii de arbusti decorativi cu valoare estetica si ecologic. Datorita tehnicilor folosite la infiintarea ei, suprafata de padure se va dezvolta autonom. Singurele lucrari de intretinere necesare vor fi 2-3 udari pe timpul verii, care pot fi suplimentate pana la 10 udari in cazul unei veri secetoase, transmit cei de la Propark – Fundatia pentru Arii Protejate.

Pentru amenajarea padurii urbane, consilierilor locali li se va cere in urmatoarea sedinta in plen sa puna la dispozitie terenul aflat pe strada Mihail Kogalniceanu (la Gara de Est), cu suprafata de 1.927 mp.
Pe acea suprafata verde se afla acum 6 arbori (1 salcam, 1 otetar galben si 4 tuia). Pe 500 mp din aceasta parcela se vor sadi 2000 de puieti, conform proiectului.

Prin impadurirea terenului se va crea o bariera fonica, o perdea ce va retine poluarea atmosferica, crescand confortul locatarilor din zona„, se arata in documentatia ce insoteste proiectul de hotarare ce va fi supus aprobarii Consiliului Local.

Prima padure urbana in miniatura a fost amenajata pe malul Begai, in Piata Petru Maior, unde, de asemenea, s-au plantat 2000 de copaci si flori, insa, in cele 8 luni de existenta, vegetatia noua nu s-a ‘remarcat’ dincolo de ierburile crescute in mod obisnuit pe spatiul verde de pe malul Begai.

Asa era in primavara.

Asa arata in toamna.

FOTO: Renasterea

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Silvicultor spune:

  Mai bine mutam Timisoara in alta parte si pe vechea locatie plantam paduri.
  Dupa ce plantezi paduri in oras ai sanse minime sa mai construiesti ceva pe acel teren pentru ca vei primi aprobari de la mediu.
  Exact asa s-a intamplat si in Parcul Civic unde urma sa se construiasca noua primarie a orasului care actualmente functioneaza intr-o cladire de scoala (Liceul Comercial prima destinatie) si care nu se va mai construi in acea locatie pentru ca modernele legi ecologice nu permit taierea parcurilor desi acei pomi din Parcul Civic au fost plantati temporar pentru a nu sta terenul gol si pana se formau fondurile pentru constructia noii primarii.
  In acest moment ideea unei noi cladiri pentru primarie a murit de mult. Mandrul oras Timisoara are sediul Primariei intr-o scoala in 2022.

  Cum de nu s-a gandit nimeni din primarie sa se faca un pasaj intre Kogalniceanu si Divizia 9 Cavalerie, daca tot lasa calea ferata la sol si n-o suspenda la inaltime, sa usureze tranzitul prin oras legand zone mari locuibile intre ele.
  Dar daca mintea-i duce doar la plantari de pomi, asta vom avea, paduri in oras unde sa ne facem nevoile ca si cățeii…

 2. Dan A. spune:

  Taiem, nu e bine. Plantam, tot nu e bine.

 3. Ifrim Olimpia spune:

  Este foarte bine că se mai fac spatii verzi, mini păduri, clădiri sunt destule trebuiesc doar întreținute, sunt și multe clădiri nelocuite. Care stau în paragină, supermarketuri sunt destule, este plin orașul. Pomii și spatiile verzi înfrumusețează totul. Și vara vor face umbră. Este foarte bine. Avem nevoie de natură.

 4. Gabi spune:

  Mai mare nesimtire decat prima asa zisa pajiste urbana nu exista. De la acel moment nimeni nu a mai facut nimic in acel loc iar acum buruienile cresc in voie in timp ce toate betele plantate s-au uscat, nefiind udate. La fel s au uscat toti pomii plantati pe strazile nou amenajate din oras precum si pe calea spre aeroport, unde mai nou nu mai finctioneaza nici iluminarul stradal, care, apropos arata oribil pt ca probabil cineva trebuia sa vanda niste cutii electrice montate jos la fiecare stalp, cu toate ca stalpii erau dotati cu usita de vizitare iar legaturile trebuiau facute in interior ca in toate tarile civilizate. Cutiile acelea din plastic s au spart/crapat de la soare si fereasca Dumnezeu ca un copil sa puna mana pe firele care acum sunt la vedere……

 5. Imaginar spune:

  Nu am vrut sa am nici o părere asupra ce se scrie, dar:
  Pe 500 m2 si se vor sădi 2000 puieți , adica 4 puieți pe m2?
  Chiar nu mai exista un control asupra cifrelor raportate?
  Mergem inapoi la anii 1980?

 6. Pacala spune:

  Parerea me o spun clar ca ar trebui sa facem o oranizatie mai ampla sa-i dam in judecata pentru toate minciunile debitate si care in final au dus la ingetarea apei pe Bega si inundarea orasului voit de acesti destepti si altii inaintea lor?????? Ce padure la gara mica ca deja taie ini la lemne din ea la cea din Dambovita…????

 7. Alex spune:

  De ce nu zice nimeni nimic despre celebra autostrada Mosnita-Timisoara pe marginea careia s-au planta pomi din 2 in 2 metri din care NICIUNUL na s-a prins.

  • ghita spune:

   Tot frit ii de vina? Apropos, trec des cu bicicleta , multi arbori s-au prins. Poate ar trebui sa franezi la limita legala sa vezi cati s-au prins.
   Sfat gratis: iarna nu prea iti dai seama, capisci?

 8. Rumburak spune:

  acum nu se mai numeste parc, se numeste padure… poate pentru ca o sa fie ca in codru?

  • ion spune:

   ce treaba are padurea cu parcul? daca are copaci nu mai poate fi parc?
   ii zice mini padure ca vor fi mai multi copaci decat sunt in parcurile actuale.

   si chiar nu inteleg problema ca planteaza niste copaci intr-un spatiu nefolosit…