In premiera in Romania, Timisoara va produce curent electric din namol. A pornit si in teren proiectul de 10 milioane de euro al Aquatim

TIMISOARA. In februarie a fost semnat contractul, iar acum lucrarile sunt in plina desfasurare. Un proiect major al Aquatim se implementeaza in premiera pentru Romania la Timisoara.

Cu fonduri europene, de peste 10 milioane de euro, se construieste un super generator care va transforma in curent electric namolul produs din epurarea apelor uzate.

Odata proiectarea incheiata, muncitorii au trecut la treaba. Lucrarile sunt realizate de Constructim SA in asociere cu EPPM AG, o companie elvetiana cu experienta in valorificarea energetica a deseurilor.

Intr-o singura zi, in urma procesului de curatare a apei menajere de la robinetele timisorenilor raman, in medie, 100 de tone de namol, ceea ce intr-un an inseamna peste 36 de mii de tone, care genereaza costuri uriase.

Conform reglementărilor naționale și europene, există câteva căi de eliminare acceptate. Astfel, acesta poate fi folosit în agricultură, poate fi compostat, eliminat la depozitele de deșeuri sau valorificat energetic. În conceperea acestui proiect au fost luate în calcul toate variantele și singura optimă este de folosire a acestui nămol pentru obținerea de energie electrică. De exemplu, el nu poate fi folosit în agricultură deoarece conține agenți patogeni și metale grele. Noua instalație va respecta toate normele de mediu, atât la nivel național, cât și la nivel european”, explica artizanul proiectului Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Generatorul care se construieste la Timisoara va functiona fara aport de combustibil si va produce energie pentru oras printr-o tehnologie care transforma in gaz de sinteza substanta organica care se gaseste in namol.
Prin ardere, genereaza energie termica ce e folosita pentru procesul de uscare, pentru producerea de curent electric si pentru incalzire de spatii tehnologice.
La final, namolul e transformat intr-un material nepericulos, intr-un fel de cenusa, ce poate fi utilizata in industria materialelor de constructii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bravo.