In onoarea celor 6 arhitecti care ne-au lasat zestrea fabuloasa de cladiri simbol din Timisoara. Incepe HoT:Arhitects, o saptamana de evenimente spectacol

TIMISOARA. Tururi de arhitectura, treasure hunt de cladiri, jocuri pentru copii si un mini-muzeu, un atelier de ipsos, o dezbatere si expozitii. Sunt evenimentele pregatite in cadrul proiectului HoT: Architects, intre 21-26 iunie 2021, eveniment ce se desfasoara in cadrul programului cultural Heritage of Timisoara, aflat la cea de-a cincea editie, implementat de Asociatia Prin Banat.

HoT: Architects debuteaza luni, 21 iunie, de la ora 20:00, in Parcul Regina Maria, cu o proiectie de elemente din opera arhitectului Lipót Baumhorn, in cadrul activitatii HoT: Architects – Lipót Baumhorn.

Marti, 22 iunie, are loc HoT: Architects – Ede Reiter. Incepand cu ora 16:00, in Parcul Regina Maria, se va desfasura vernisarea instalatiei artistice ce cuprinde informatii despre viata arhitectului, portofoliul sau artistic si felul in care a contribuit la definirea arhitecturala si urbanistica a orasului nostru. Informatiile au fost culese de voluntarii Heritage of Timisoara in cadrul atelierului de cercetare intreprins in prima etapa a proiectului.

Cel de-al treilea eveniment, HoT: Architects – Martin Gemeinhardt, va avea loc miercuri, 23 iunie, si va cuprinde doua tururi de arhitectura si o dezbatere. De la orele 10:00 si 16:00, voluntarii echipei Gemeinhardt, Gabriel Bolbotina si Razvan Iliescu, vor realiza doua tururi ghidate, cu plecare de langa Podul Stefan cel Mare. Se vor vizita Palatul Martin Gemeinhardt, fostul Hotel Royal, Palatul Ancora, Casa de economii din Iosefin, Casa Romulus Nicolin, oprirea finala fiind Piata Gheorghe Doja, unde se vor putea afla detalii despre viata si opera lui Martin Gemeinhardt. De la ora 19:00, in Piata Plevnei, va avea loc o dezbatere despre importanta conservarii patrimoniului. Discutia va avea ca suport arhitectura lui Gemeinhardt, cu invitati din mediul arhitectural. Numarul maxim de participanti este 20. Atat pentru participarea la tururi, cat si la dezbatere, este necesara inscrierea. Mai multe detalii pe pagina de Facebook Heritage of Timisoara.

HoT: Architects – Albert Krausz are loc joi, 24 iunie. Participantii sunt asteptati in statia de autobuz de langa Catedrala Mitropolitana, pentru a porni alaturi de voluntari la o vanatoare de comori arhitecturale. Principalele obiective care vor trebui gasite sunt cladirile proiectate de Albert Krausz. La treasure hunt se pot inscrie 4 echipe a cate maximum 4 persoane, care vor avea nevoie doar de un telefon cu o conexiune la internet si multa energie pentru o plimbare la pas. Dupa terminarea expeditiei, participantii pot admira o instalatie artistica constituita din elemente specifice cladirilor proiectate de Albert Krausz.

Vineri, 25 iunie, va avea loc HoT: Architects – Jakab Klein. In intervalul orar 15:00-20:00, la intrarea in Parcul Civic (dinspre Piata Iancu de Huniade), voluntarii Heritage of Timisoara ii asteapta pe doritori la un atelier de ipsos, unde vor avea posibilitatea sa reproduca trei elemente arhitecturale care lipsesc/s-au pierdut de pe cladirile lui Jakab Klein. Atelierul este adresat atat celor mici, cat si adultilor si nu necesita inscriere. La eveniment pot participa concomitent 12 persoane, in limita mulajului disponibil.

Ultimul eveniment – HoT: Architects – László Székely – va avea loc sambata, 26 iunie. Pentru a ne aminti de opera lui László Székely, incepand cu ora 12:00, in Parcul Central Anton von Scudier, copiii sunt asteptati cu jocuri pentru copii si cu un mini-muzeu. Cele mai importante cladiri ale arhitectului vor fi aduse la o scara potrivita, pentru ca cei mici sa cunoasca detalii despre constructiile sale. Participarea la eveniment este gratuita si nu necesita inscriere.

***

HoT: Architects este un proiect marca Heritage of Timisoara, un program pentru promovarea patrimoniului cultural material timisorean, cresterea gradului de constientizare asupra importantei protejarii si conservarii acestuia si incurajarea turismului cultural in cartierele istorice ale orasului.
Heritage of Timisoara: Architects este un proiect organizat de Asociatia Prin Banat, este sustinut de Ordinul Arhitectilor din România, din timbrul de arhitectura, si este realizat cu sprijin din partea Asociatiei Banat IT.
Parteneri: Ordinul Arhitectilor din România – Filiala Timis, Directia Judeteana pentru Cultura Timis, Asociatia de la 4 si Editura Intaglio.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte tare, ma bucur sa vad ca se omagiaza si creatiile unor arhitecti..cu covidul asta totul a devenit mai ciudat, toata lumea sta in casa, totul se face online. Si sincer, eu, de exemplu, aș dori să susțin magazinul după colț. Sau biroul de arhitectura sau buticul..Dacă mă întrebați, totul se transformă în digital ca loc de vânzare, aveți mobile.de, care este în fiecare țară, apoi se deschid o mulțime de alte piețe mici, cum ar fi Negustorul, care sunt la fel, mutând același produs. La naiba, chiar și arhitecții au trecut la vânzarea online .. ca acești oamenii din biroul de arhitectura. În curând vom să nu mai mergeți la nicio clădire de birouri sau la vreun loc de parcare. Toate vor fi făcute online