In carantina, orasul Faget asteapta peste 100 de rezultate de teste COVID

TIMIS. Orasul Faget din Timis, intrat duminica in carantina, se afla in asteptarea rezultatelor a peste 100 de teste pentru coronavirus.

CITESTE SI: Opt focare de COVID – 19, active in Timisoara si in judet. Un al noualea a fost stins 

Pana acum 47 de oameni au fost confirmati cu COVID, insa numarul lor ar putea creste in orele urmatoare, intrucat mai bine de 100 de persoane, contacti ai celor depistati pozitiv, sunt in autoizolare si urmeaza sa primeasca rezultatele. Printre cei deja infectati se afla si 8 cadre medicale de la spitalul din oras.

Majoritatea celor care au virusul sunt asimptomatici, dar s-au internat in spitale din Timisoara si Lugoj.

Perioada de carantinare pentru orasul Faget si 3 sate apartinatoare, Colonia Mica, Bichigi si Temeresti, este deocamdata de 14 zile, dar ea se poate prelungi daca numarul cazurilor ca continua sa creasca in perioada de doua saptamani.

Masura de carantinare a orasului, care numara aproximativ 6000 de suflete, a intrat vigoare de aseara de la ora 19.00 cand au fost instalate primele filtre de circulatie la intrarile si iesirile din oras si din cele 3 sate apartinatoare.

Fiecare masina este oprita si verificata. La fel ca si in starea de urgenta, parasirea localitatilor este permisa doar in anumite conditii. Oamenii pot pleca la locul de munca daca au un act doveditor, de asemenea pot fi insotiti copiii sau persoanele in varsta. Locuitorii din Faget pot iesi din oras daca au urgentele medicale, daca realizeaza activitati agricole sau sunt productori ori au examene de sustinut.

Primaria Faget a reactivat echipele speciale pentru a asigura furnizarea alimentelor de baza celor care nu se pot deplasa. De asemenea, politia a inceput inca de aseara sa patruleze pe strazi.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor din zona carantinată e operaţională linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus. Numărul este 0800 800 358. Oricine are nevoie de informaţii despre noul virus poate suna la acest număr. Programul de funcționare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 și 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică. La această linie telefonică pot fi solicitate informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventiva.

Totodată, la nivelul județului Timiș, cetățenii pot apela următoarele numere de telefon 0770849869 Direcția de Sănătate Publică Timiș și 0770849705 Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor Timiș – CJCCI Timiș și adresa de email [email protected]

In Romania, alte doua localitati sunt in carantina. Este vorba de Gornet din Prahova, unde au fost inregistrate 15 cazuri noi intre 8 și 20 iulie, si Cartojani din comuna Roata de Jos, judetul Giurgiu, unde au fost inregistrate 32 de cazuri de COVID-19 la o populație de 3.600 de locuitori.

CITESTE SI: Medicul Virgil Musta, de la Timisoara: exista la ora actuala doua Romanii, o Romanie care se distreaza si o alta care este ingrijorata si, parte din ea, sufera in spitale

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Cu ceva timp in urma am frunzarit pe internet un studiu referitor la infectarea cu noul virus COVID-19 a apelor curgatoare – incluzand pe cele in care sunt deversate prin instalatiile de epurare (daca exista?) – de catre localitatile aflate in amonte de un anumit punct de pe harta (localitate, de ex. Timisoara)).
    In studiu se mentiona faptul ca localitatile din aval ar trebui sa verifice periodic calitatea si posibilitatea infectarii apei potabile (in final).
    Timisoara preia din Bega o parte din apa pe care o „face” potabila (ulterior tratata, … ), care vine (in ultima instanta) dinspre Faget (legat de tema articolului).
    As pune doua intrebari (sper ca nu pierdute apoi in neant):
    – se face periodic testarea contaminarii apei din Bega cu virusul actual, de catre cei din amonte, si daca da, poate ar fi interesanta comunicarea periodica a calitatii apei (prin Radio Timisoara, la stirile de la ora 7.oo)?
    – daca acest lucru nu se face, propun ca cei in drept (DSP-ul? Prefectura prin … , … prin … , AQUATIM … ) sa delege pe cineva competent sa urmareasca problema.
    Problem este cu atat mai actuala cu cat ne indreptam rapid catre „cele mai inalte culmi ale realizarilor (in domeniu) din tara noastra”.