Hotelurile si pensiunile nerentabile ale Timisoarei, scoase la vanzare pe milioane de euro. Vezi care sunt acestea!

Rata de ocupare a spatiilor de cazare din Timisoara a ajuns la sub 25%, care abia asigura supravietuirea business-ului. Nu putini sunt hotelierii din Timisoara sau din imprejurimile capitalei Banatului care invoca zeita norocului in zilele cand pragul investitiei de milioane de euro este trecut de macar un turist.

Vremurile grele din acest domeniu, care vin dupa un boom investitional fara precedent, au adus la sapa de lemn oamenii de afaceri care si-au investit ultimele economii in etajele de lux si nu au mai avut bani pentru sustinerea afacerii, motiv pentru care, in prezent, unii incearca sa recupereze macar ce se mai poate din investitiile de altadata.

Asa se face ca, incet, incet, prin agentii imobiliare din alte orase, cum ar fi cele din Satu-Mare, care sa asigure protejarea identitatii vanzatorului, se scot la vanzare hotelurile nerentabile din Timisoara. Deocamdata, pe lista de vanzari regasim un hotel cu 30 de camere din Calea Lugojului, pe care se cer 2,1 milioane de euro, un hotel de patru stele din zona centrala, pentru care proprietarul doreste 3,2 milioane de euro, dar si o pensiune din Calea sagului, oferita la vanzare contra sumei de 600.000 de euro. Nu este exclus ca in viitorul apropiat sa vedem pe aceasta lista si un hotel cristalin din Sacalaz, care a ajuns cu pierderile la aproape un milion de euro.

„Saptamana trecuta, spre exemplu, in hotelul nostru s-au cazat doar sase persoane. stiu ca pare de necrezut, dar hotelul il tinem pe linia de plutire cu ajutorul restaurantului. Nuntile si mesele festive ne aduc veniturile necesare pentru intretinere si plata personalului, atat cat a mai ramas dupa reducerile din schema”, ne-a declarat proprietarul unui hotel din zona strandului Tineretului.

Singurul hotel de cinci stele din Timis, inchis din cauza problemelor bancare

Specialistii din domeniul imobiliar estimeaza ca investitiile in hotelurile noi din Timisoara depasesc suma de 200 de milioane de euro, in conditiile in care pretul unui hotel de patru stele poate ajunge si la trei milioane de euro. Doar in hotelul Continental, proprietarul din SUA a investit aproape opt milioane de euro in renovari, dotari si anexe noi. Toate acestea au sporit gradul de confort, iar unitatea a castigat o stea in plus, fiind clasificata la categoria patru stele. in timp ce Bucurestiul are sapte hoteluri de cinci stele, Timisoara dispune, deocamdata, de doar sase hoteluri de patru stele, restul fiind clasificate la trei si doua stele.

Despre hotelul de cinci stele de la Sacalaz, dotat cu fantani arteziene, terase, statui, coloane, cascade si gradini japoneze nu mai spunem nimic, in conditiile in care problemele cu banca au dus la inchiderea sa pentru public. Unul dintre ultimele hoteluri date in folosinta in Timisoara, cel al deputatului Gheorghe Ciobanu, pare sa-si fi asigurat rentabilitatea cu ajutorul echipelor de sport care au venit in deplasari in  capitala Banatului.

Daca in urma cu trei ani – cand imobiliarele traversau o perioada de varf, iar afacerile aduceau in Timisoara sute de mii de turisti pe an – cele 5.000 de locuri de cazare nu acopereau nici pe departe cererea de pe piata, in prezent prin majoritatea hotelurilor bate vantul.

„Investitia in hoteluri in Timisoara este foarte rentabila, deoarece acesta este un oras de tranzit, cu multi investitori. Din totalul clientilor hotelului, 75% sunt oameni de afaceri din tari precum Italia, Germania sau Austria”, spunea la vremea respectiva Octavian Mares, administratorul unei companii hoteliere care, in 2008, a investit 2,5 milioane de euro intr-un hotel de patru stele cu o capacitate de 100 de locuri. in prezent, afacerea merge destul de anevoios, iar singurul client consacrat care „cumpara” cazari pe perioade mai indelungate este fosta vedeta TV Florin Calinescu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.