Gura de oxigen pentru Dominic Fritz. Certificatele verzi se suspenda pana la finalul anului. Premierul Nicolae Ciuca a anuntat toate masurile pentru reducerea facturilor de la 1 aprilie

UPDATE: Colterm nu a scapat de cumpararea certificatelor de poluare pentru anul 2021. Precizarile companiei 

Dupa ce a incasat deja o amenda de peste 20 de milioane de euro si nu a cumparat, nici pana acum, toate certificatele pentru emisiile de dioxid de carbon aferente poluarii din 2020, Dominic Fritz scapa de presiune.

In aceasta primavara, compania de termoficare ar fi trebuit sa cumpere si certificatele pentru anul 2021, lucru imposibil, avand in vedere situatia in care s-a aflat Colterm in aceasta iarna. Nu va mai fi insa nevoie, deocamdata, conform declaratiilor premierului Nicolae Ciuca, cel care a anuntat o serie de masuri pentru reducerea facturilor si sprijinirea populatiei si a institutiilor, printre care si faptul ca certificatele verzi se suspenda pana la sfarsitul anului.

CITESTE SI: Lovitura pentru administratia Fritz. Administratorul judiciar al Colterm a scos de la masa credala Primaria Timisoara. In loc sa incaseze, are de dat bani 

Impactul bugetar total al masurilor e de 14,5 miliarde lei, potrivit premierului, si vine din stabilirea unor preturi maxime pentru consumatori, in functie de consum.

Am stabilit astazi masuri ce vor fi in vigoare timp de un an de zile. La electricitate, pentru clientii casnici am stabilit urmatoarele: un tarif social de 0,68 lei /kw pentru consum lunar pana în 100 kw. Sunt peste 4 milioane de gospodarii la acest tip de consum. Alte 4 milioane de gospodarii cu consum intre 100 si 300 kw vor avea tariful de 0,8 lei/kw cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin e stimatat la 3,62 miliarde lei. Pentru non-casnici (IMM-uri, instituții, ON-uri, primării etc) va fi un tarif unic de 1 leu/kw, cu TVA inclus. Impactul estimat – 5,54 miliarde lei. Pentru marii consumatori se vor aplica scheme de ajutor care vor reduce costul cu pana la 20%

La gaze naturale, clientii casnici cu consum anual pana la 1.200 m cubi vor avea tarif 0,31 lei/kw. Impact 2,8 miliarde lei pana la finalul anului. Consumatori non-casnici (IMM-uri, instituții publice, spitale, scoli, biserici, primarii, universitati, ONG, excluzand marii consumatori) costul gazului va fi 0,37 lei/kw – impact 2.5 miliarde lei„, a precizat premierul.

Si alte masuri suplimentare vor fi aplicate.

In plus, am decis o serie de masuri suplimentare pentru piata, pentru a tempera volatilitatea preturilor, fara a incalca regulile europene care ar expune Romania unor proceduri de infrigement si ar putea crea dificultati majore in functionarea pietei de energie. Introducerea unui impozit suplimentar pe activitatea de trading pe piata din Romania, pentru a descuraja tranzactiile repetate. Am suspendat certificatele verzi pana la finalul anului 2022 si am hotarat prelungirea valabilitatii lor cu perioada suspendata. Aceasta masura va reduce temorar presiunea asupra bugetului, care va putea astfel suporta mai bine masurile de protejare a populatiei si economiei„, a adaugat Nicolae Ciuca.

Practic, asta inseamna ca, pe parcursul anului 2022 administratia Fritz nu mai trebuie sa cumpere aceste certificate de poluare, ramanand in vigoare cele achizitionate anul trecut, aproape 70.000 din cele 201.000 pe care trebuia sa le plateasca.

Va reamintim, Colterm a fost amendata in vara de Autoritatea Fondului de Mediu cu aproape 107 milioane lei (adica peste 21 de milioane de euro), pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare. Pe langa aceasta amenda, compania ar trebui sa plateasca si pretul celor peste 200.000 de asa zice certificate verzi, cotate la o valoare de 44 de euro bucata.

CITESTE SI: Ramane buna de plata. Colterm pierde procesul prin care a cerut anularea amenzii record de 21 de milioane de euro pentru ca nu a cumparat la timp certificatele de poluare

Conform unei Hotarari de Guvern din anul 2006, in fiecare an societatea de termoficare este obligata sa cumpere certificate verzi, aferente emisiilor de CO2 verificate. Certificatul verde este un titlul care atesta producerea de energie din surse regenerabile de energie. Certificatul se poate tranzactiona, distinct de cantitatea de energie pe care acesta o reprezinta, pe o piata organizata, in conditiile legii si reprezinta schema suport de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

UPDATE: Colterm nu a scapat de cumpararea certificatelor de poluare pentru anul 2021. Precizarile companiei 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Robul lui Fritz spune:

    Cred ca cine a incurcat certificatele verzi pentru energie regenerabila cu cele de emisii gaz cu efect de sera. Si sunt sigur ca Fritz nu a scapat. Unele sunt la nivel national altele la nivel global. Ghiciti care le poate suspenda guvernul si care trebuie platite de Fritz? Succesuri.

  2. CristiTM spune:

    1200 metri cubi pe an? Pai aici se încadrează cei cu garsoniere și maxim 2 camere…va fi Jale…