Gunoiul mai ramane in tomberoane in trei mari zone din Timis si sunt zeci de mii de oameni afectati. Care este, totusi, solutia?

TIMIS. Problema gunoiului din zonele Deta, Sannicolau Mare si Faget este inca nerezolvata. Tomberoanele deja dau pe dinafara si nu are cine sa le goleasca.

Pe scurt, operatorul, adica firma care ridica gunoiul in aceste zone (Brai Cata), are datorii foarte mari catre firma care administreaza statiile de transfer de la Jimbolia, Deta si Faget (Polaris). Din cauza acestor datorii, Polaris a inchis usile statiilor de transfer, iar Brai Cata nu are unde depozita gunoiul. Are deja masinile incarcate, insa nu are unde sa le descarce.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra a vorbit despre aceasta situatie in  INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.

Trebuie sa recunoastem ca suntem intr-o situatie delicata in cele 3 zone in care aceasta companie a participat la licitatie. E vorba despre zonele oraselor Jimbolia, Deta si Faget. Pe cele 3 localitati au si statiile de preluare a deseurilor. Compania are obligatia de a prelua deseurile si a le depozita. Am ajuns in aceasta situatie prin prisma mai multor aspecte. Este de subliniat ca aceasta societate nu reuseste sa respecte graficul de colectare. Nu au reusit sa respecte, nu au reusit sa distribuie pubelele. Sunt aproximativ 60 de localitati afectate. Nu toate sunt nemultumite, sunt cele care nu au sate apartinatoare, unde s-a facut fata. Suntem intr-o situatie in care, prin prisma punctelor de vedere ale primarilor, vom ajunge la rezilierea acestor contracte. ADID a dat drumul la o licitatie, din pacate nu au venit mai multi competitori. Au fost singurii, s-au incadrat si au castigat licitatia”, a declarat Calin Dobra in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Intre timp, Asociatia de Dezvoltare Intracomunitara Deseuri Timis (ADID) va trebui sa isi gaseasca un nou presedinte, deoarece cel care a condus Asociatia, Traian Stancu – vicepresedinte al CJ Timis, a ramas fara sprijin politic.

La momentul acesta, este o situatie aparte. Politic domnului Stancu i s-a retras sprijinul, acesta a pierdut mandatul de consilier judetean, de vicepresedinte. Presedintele ADID este reprezentantul Consiliului Judetean si trebuie sa fie desemnat prin hotarare de Consiliu Judetean”, a explicat Dobra.

Dobra a vorbit si despre problemele de mediu, dar si despre reziliera contractului cu firma Brai Cata.

Problema la momentul acesta este societatea, care nu respecta conditiile contractuale si nu intelege problema de Mediu care se poate ivi in orice moment. La ADID exista un consiliu director, format din primarii de la Giarmata si Ghizela. E o conducere colectiva. Conform statutului, reprezentantul Consiliului Judetean e presedintele Asociatiei. Daca se vrea rezilierea, in primul rand, fiecare primarie, pe zona, trebuie sa dea o hotarare de Consiliu Local. Daca se reziliaza contractul, firma Brai Cata are dreptul sa conteste in instanta. De fiecare data, avem oficial scris, si-au asumat remedierea problemelor. Au fost situatii cand au reusit, dar dupa o saptamana- doua, am ajuns din nou la aceasi situatie. Nu avem niciun fel de modalitate de a-i penaliza. Nu respecti contractul, il reziliem. Noi nu avem atribut de a penaliza. Am sesizat Garda de Mediu, au fost in control, i-au amendat. Noi am atacat in instanta aceasta companie, pentru ca ei au sa ne plateasca o redeventa si nu au facut plata. Acestea sunt parghiile. Firma a participat la licitatie, a respectat conditiile impuse prin caietul de sarcini, din pacate a fost singura firma care a participat la licitatie. Din pacate, zona Fagetului, de exemplu, nu a fost una atractiva prin prisma tarifelor. Acolo e o zona cu foarte multe case, zone intinse si distante mari intre case, si atunci costurile privind colectarea sunt mult mai mari”, a declarat Calin Dobra.

Unul dintre primarii care se confrunta cu problema gunoiului este Danut Groza de la Sannicolau Mare. Groza, care a intervenit telefonic in INTERVIURILE TIMISOAREI, spune ca in orasul pe care il conduce exista alternativa.

Situatia in momentul de fata este ca este sistat serviciul de salubritate oferit de Brai Cata. Nu s-au adunat gunoaiele de cel putin doua saptamani. Noi am avut sedinta cu ADID marti, saptamana trecuta, nu am avut cvorum. Am amanat pentru vineri, iar atunci am plecat cu 2 idei principale. Prima e ca reprezentantii Brai Cata nu au putut sa ne spuna cand vor relua serviciul de salubritate. Nu am primit niciun raspuns. In aceste conditii, vineri, primarii prezenti in sala, am dat un vot in unanimitate pentru un acord de principiu pentru rezilierea acestui contract. Tot atunci s-au stabilit sedintele pe zone. Azi, la Sannicolau Mare la sedinta, reprezentantii Brai Cata nu au putut sa ne spuna cand se va relua serviciul. Noi azi, toti primarii prezenti, am votat pentru rezilierea acestui contract si s-a mai intamplat un lucru interesant, in sensul ca Brai Cata si-a aratat disponibilitatea de a rezilia contractul pe cale amiabiala, fara instanta. Am stabilit ca vinerea viitoare la ora 10.00 sa avem din nou o sedinta, cu contractul in mana, sa vedem care sunt conditiile. Am acceptat, la ora 10.00, ne intalnim si discutam cu ei rezilierea contractului pe zona Sannicolau Mare. Doar pentru zona Sannicolau Mare, nu pentru toate zonele. Fiecare isi hotaraste separat”, a declarat Danut Groza.

Primarul de Sannicolau Mare spune ca a solicitat ca primaria sa duca direct gunoiul la statia de transfer de la Jimbolia, administrata de Polaris.

Categoric, avem alternativa. Orice primar implicat poate sa gaseasca solutii. Dupa sedinta de vineri, in care ne-au spus ca nu se stie cand va fi reluat serviciul de colectare, am avut o discutie cu domnul Romeo Ursu, de la ADID (director executiv ADID – n.r.), si l-am intrebat daca noi, Primaria, putem duce deseurile, pe banii nostri, la statia de transfer de la Jimbolia. Luni de dimineata ne-am apucat de colectat. Avem o decizie pe plan local, am adunat Comitetul pentru Situatii de Urgenta, care poate interveni si in cazul sistarii unor servicii publice. Noi decizia am luat-o, in sensul ca vom functiona pana la reluarea serviciilor la nivelul societatii”, spune Groza.

De cealata parte, liderul CJ Timis, Calin Dobra a dezvaluit ca a dat dispozitia firmei Polaris sa permita depunerea deseurilor.

Asa este, ca procedura. De la CJT am dat dispozitie la statiile de transfer, companiei Polaris, sa deschida poarta. La nivelul Consiliului Judetean Timis nu avem capacitatea de a colecta. Dar, la nivel de primarii, exista aceasta posibilitate. ADID este constituit prin lege si e obligatorie constituirea lui pentru atragerea de fonduri europene. Situatia de urgenta se poate incheia atunci cand ADID, prin licitatie, va desemna un alt operator”, a declarat Dobra.

Presedintele CJT a mai subliniat inca o data ca Polaris nu are voie sa inchida statia de transfer, deoarece este vorba despre o problema ce tine de Mediu.

Nici Polaris, si imi asum ce spun, nu are voie, chiar daca are de incasat o anumita suma, sa inchida statia de transfer, pentru ca discutam de o problema de mediu. Problemele lor comerciale se pot rezolva in instanta. In momentul in care au semnat un contract pentru colectarea deseurilor, au o asumare si pe riscul financiar. Pentru ca deseurile presupun inclusiv o problema de mediu, nu doar una comerciala. Au si facut o actiune in instanta, pentru a si recupera banii. Acest santaj facut de companie la nivelul judetului Timis nu va tine. Iti faci treaba, activezi pe raza judetului, au sprijin de la primarii. Nu-ti faci treaba, pleci. Cine participa la acest proiect isi asuma si anumite riscuri, inclusiv sustinerea financiara. Aceasta companie nu a platit la Polaris, dar cum a avut bani sa plateasca direct la deponeu? Retim nu a luat deseurile fara sa primeasca banii in avans. Daca nu dovedesc seriozitate, vor parasi judetul Timis. La momentul acesta suntem in faza in care vom rezilia contractul”, a declarat Dobra.

Primarul de la Sannicolau Mare a explicat, in final, ca in orasul sau primaria va colecta gunoiul pana la remedierea problemei.

Vom colecta pe baza acelei decizii pana la remediere. Brai Cata are datorii catre Primarie, pentru ca au inchiriat de la noi masini, sediul, am cumparat pubele. Undeva la aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Suntem cu ei in instanta, incercam sa recuperam banii. Mai un lucru important, legat de Polaris. Si eu am fost unul dintre cei suparati cand au venit in Timis. Inainte de a veni, am avut contract cu Aradul. Tariful era de 100 de lei pe tona, cu transport. Cand s-a licitat si a ajuns Polaris, a ajuns la 185 de lei pe tona, cu transportul nostru la Jimbolia.Practic este tarif dublu decat am avut la inceput. Noi nu am avut de ales si oamenii au trebuit sa plateasca dublu”, a mai spus Groza.

Cum a ajuns Brai Cata, o firma de deseuri din Braila sa colecteze gunoiul in aceste zone din Timis? Raspunsul a venit de la presedintele CJT, Calin Dobra: ”Retim nu a participat la licitatie. ADID are un contract si cu Retim, care colecteaza pe celalalte doua zone, Timisoara si periurban si Lugoj si periurban”.

O sedinta in care s-a discutat problema deseurilor a avut loc si la Deta, iar acolo, la fel, s-a stabilit ca va colecta primaria, pana la remedierea situatiei, urmand ca si zona Faget sa se intruneasca pentru a stabili, cel mai probabil, acelasi lucru. Oricum, pana la rezolvarea situatiei, problema gunoaielor din cele trei mari zone ramane in aer.

Mai trebuie spus ca desi in cele trei zone primariile se vor stradui, in regim de avarie sa adune gunoiul. In celelalte comune si sate si vorbim aici de aproximativ 60 de localitati, din cele trei zone, nu va avea cine sa ridice deseurile, deoarece primariile nu au masini pentru asa ceva. Astfel, oamenii vor mai ramane, o vreme, cu gunoiul in pubele.

Calin Dobra, presedintele interimar al PSD Timis, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai sa ramana, pentru ca banatiganilor asa le place.