Foto. Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu pe santierul noului Terminal de Plecari Externe al Aeroportului Timisoara: Undeva in a doua jumatate a lunii ianuarie, aceasta investitie se va termina

TIMISOARA. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, care vineri s-a aflat pe santierul noului Terminal de Plecari Extrene al Aeroportului International ”Traian Vuia” din Timisoara, a declarat ca investitia se va finaliza in a doua jumatate a lunii ianuarie 2024. In prezent, stadiul constructiei este de 75 la suta.

CITESTE SI: Aeroportul Timisoara va incheia anul cu pana la 1,4 milioane de pasageri. Anunt despre momentul in care numarul se va dubla 

Termenul limita de terminare a acestei investitii, conform contractului este 17 ianuarie 2024 Eu sunt convins ca pana la sfarsitul anului va fi decontata pe fonduri europene o suma din ce am discutat, undeva spre 97% din totalul investitiei. Se va termina. Pare ciudat ce va spun acuma, dar o sa vedeti ca undeva la inceputul a anului viitor, in a doua jumatate a lunii ianuarie, aceasta investitie se va termina. in acest moment suntem la 75% Pana pe finalul anului probabil o sa trecem bine, o sa ajungem in jur de 95% urmand ca acele chestiuni finale de finisaje si de tot ceea ce tine de partea finala a unei investitii sa fie facute in ianuarie. Pe mine m-a interesat si ma intereseaza in continuare ca toate aceste proiecte pe aeroportul din Timisoara, care sunt undeva in jur de 100 de milioane de euro, plus minus cu TVA, fara TVA, sa poata sa fie decontate prin programul operational infrastructura mare, adica pe POIM care se finalizeaza la sfarsitul acestui an. De ce? Pentru ca pe viitorul program operational de transport pe POT nu se pot deconta sume pe acest domeniu, cel legat de aviatie, pe toate celelalte se poate, pe acesta, nu.”, a declarat Sorin Grindeanu la Timisoara.

Ministrul a precizat ca din cele aproximativ 100 de milioane atrase de Aeroportul Timisoara, din bani europeni, s-a cheltuit insemnat.

Faptul ca undeva in acelasi procent, undeva la 97% poate chiar mai bine din aceste sume pe proiecte castigate de aeroport sunt decontate si vor fi decontate pana la sfarsitul anului inclusiv gardul perimetral si toate investitiile care sunt in jurul aeroportului, plus echipamentele, asta e un lucru bun, foarte bun. inseamna ca-n acei 100 de milioane s-a reusit sa se cheltuie bani europeni intr-o proportie foarte mare. asta ar fi primul lucru. Al doilea lucru, s-a potrivit ca astazi, tot legat sa spunem si de aeroport, dar nu doar de aeroport, sa fie ridicata in SEAP licitatia, deci s-a lansat licitatia pentru legatura feroviara de la aeroport la Gara de Est din Timisoara. Asta inseamna o legatura de vreo 10km aproximativ, ceea ce va spuneam in urma cu cred ca vreun an ca vom lansa si vom face ca pe aeroportul din Timisoara sa existe aceasta legatura feroviara, ca in orice aeroport care se respecta din lumea asta”, a mai spus Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a mai precizat ca va fi lansata licitatia, pana la inceputul lunii decembrie, pentru calea ferata care sa lege Gara de Nord din Timisoara cu Aeroportul.

Noul terminal va avea o suprafata construita de 12.000 mp, 6 filtre de securitate, 18 ghisee check-in si 6 porti de scanare automata a documentelor. Constructia va completa Terminalul de Sosiri Curse Externe care este in exploatare din iulie 2021.

Constructorul SC Concelex SRL din Bucuresti trebuie sa finalizeze lucrarile pana la data de 31 decembrie 2023.

Contractul are o valoare de 88,99 de milioane de lei (fara TVA), iar finantarea este asigurata din 3 surse: fonduri europene nerambursabile (POIM 2014-2021), bugetul de stat, veniturile proprii ale aeroportului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu înțeleg cum mai există, încă, aceleași curve politice care se laudă că fac rapid trotuarul, centura, calea ferată.

  2. Daca „a doua jumatate a lunii ianuarie” se numeste „aprilie” sau „mai”, eu unul nu ma supar, voi considera o realizare. Daca insa se lucreaza de mantuiala ca la terminalul de sosiri, atunci e bai. Placile de gresie de la iesire erau puse de parca mesterii au invatat atunci meserie. Le-au reparat anul acesta, prin aprilie…mai, ca doar trebuiau si altii sa manance o paine.