Fondul pentru Protectia Victimelor Strazii, “pusculita secreta” din care se platesc daune cand nu exista RCA

TIMISOARA. Statisticile Politiei Rutiere indica faptul ca peste 20% dintre cei care conduc autovehicule, motociclete, scutere si ATV-uri pe soselele judetului nu dispun de asigurari de raspundere civila (RCA) valabile.

Prin urmare, orice coliziune cu acesti participanti la trafic transforma victimele in pagubiti, intrucat, in cele mai multe cazuri, nu se cade la  intelegere cu cei vinovati si reparatia se plateste din propriul buzunar. Putini soferi stiu insa ca, din 2006, exista o solutie legala pentru astfel de situatii, respectiv un fond special prin care se protejeaza victimele accidentelor provocate de masini neasigurate sau cu autor necunoscut.

Fondul pentru Protectia Victimele Strazii (FPVS), unde se aduna contributiile lunare obligatorii ale asiguratorilor de RCA, poate plati o mare parte din paguba suferita.

Limitele despagubirilor sunt de 150.000 de euro pentru pagube materiale si 750.000 de euro pentru vatamari corporale sau decese. Aflat sub tutela Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, acest fond nu prea este promovat, iar administrarea se face cu cea mai mare discretie.

“Asiguratorii RCA din toata tara au obligatia de a contribui la constituirea acestui fond. Sumele ce reprezinta contributia asiguratorilor RCA la Fond se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare, iar pentru nevirarea la termen se percep dobanzi si penalitati de intarziere. Conform Ordinului 3108 din 2005, emis in baza dispozitiilor Legii 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, Fondul acopera prejudiciile pentru vatamari corporale sau decese, in conditiile in care autorul accidentului ramane cu identitate necunoscuta, sau pentru avarierea, distrugerea de bunuri, vatamari corporale sau decese, atunci cand proprietarul autovehicului care a cauzat prejudiciul nu are incheiata o asigurare obligatorie RCA”, ne-a declarat un broker de asigurari din Timisoara.

In ciuda faptului ca Fondul dispune de un buget de peste 50 de milioane de euro, anul trecut au fost platite daune doar in circa 450 de cazuri, suma totala achitata victimelor depasind cu putin 10 milioane de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.