Firma familiei arhitectului-sef al Timisoarei, Gabriel Almajan, a proiectat 3 blocuri la o distanta de sapte ori mai mica decat cea legala fata de terenul invecinat

TIMISOARA. Pe hartie, scopul Strategiei de Dezvoltare Teritoriala Urbana Timisoara Nord “este acela de a determina directia generala de dezvoltare a zonei studiate, prin abordarea unui concept sustenabil, orientat spre cresterea nivelului de calitate a vietii, precum si a unei viziuni unitare asupra arealului studiat”. Am citat din Raportul de specialitate privind aprobarea si implementarea strategiei mai sus mentionate, document elaborat in iunie 2022 de arhitectul-sef al Timisoarei, Gabriel Almajan, si de doi subalterni ai acestuia.

In spatele termenilor elevati reprodusi mai sus, se ascunde insa o realitate pur mercantila, in care principalul obiectiv nu este “cresterea nivelului de calitate a vietii cetatenilor”, ci maximizarea profiturilor dezvoltatorilor imobiliari si, in subsidiar, a profiturilor firmelor de arhitectura care fac jocurile respectivilor antreprenori.

Daca, in 7 aprilie 2023, scriam ca Masterplanul din nordul orasului este o paine buna de mancat pentru firma familiei arhitectului-sef Gabriel Almajan, astazi venim cu un nou exemplu care confirma, la virgula, afirmatiile de-atunci.

Trei blocuri langa o zona cu destinatie speciala

In sedinta din 19 decembrie 2022 a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism (CTATU) din cadrul Primariei Municipiului Timisoara (PMT), a fost discutat si proiectul unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) “Zona rezidentiala si functiuni complementare”, str. Grigore Alexandrescu, elaborat de ATG Studio (firma fondata de actualul arhitect-sef al Timisoarei, Gabriel Almajan, si “patronata” acum, in acte, de familia sa), in beneficiul dezvoltatorului imobiliar SC Avenue One Activ SRL.

PUZ-ul in discutie prevedea construirea a trei blocuri, doua de opt si unul de cinci etaje (transformate ulterior, intr-o versiune updatata a proiectului urbanistic, in blocuri de sapte, cinci si noua etaje), pe o fasie de teren cu o suprafata de 5.000 de metri patrati, in proximitatea strazii Grigore Alexandrescu, intre Calea Torontalului si Calea Aradului.

Atat din plansele care au fost prezentate in mai sus-mentionata sedinta a CTATU – o comisie din care fac parte nu doar functionari ai primariei, ci si specialisti din alte institutii publice si asociatii profesionale -, cat si din expunerea facuta oral de reprezentantul firmei ATG Studio, Marius Canceal, reiesea ca terenul pe care urma sa se edifice cele trei blocuri este amplasat intr-o “zona de locuinte colective cu servicii conform Strategiei de Nord”.

Parcela se invecineaza in dreapta cu un teren cu destinatie speciala, acoperit de o vegetatie salbatica si imprejmuit cu un gard de beton, prezentat in sedinta CTATU ca aflat in proprietatea Ministerului Apararii Nationale (MApN), iar in stanga se invecineaza cu o parcela a unui alt proprietar.

Deschidem o paranteza ca sa va informam ca terenul cu destinatie speciala de pe strada Grigore Alexandrescu fusese cedat, in anul 2011, de catre MApN, Primariei Timisoara, in ideea ca acolo sa fie construite locuinte ANL. Doar ca intelegerea dintre MApN si PMT fusese ca, daca in zece ani, nu se vor fi edificat acele blocuri ANL, terenul urma sa revina in proprietatea Armatei. Am inchis paranteza.

Unul dintre imobile, in viitoarea zona verde

Desi toata lumea s-a pus de acord ca parcela care face obiectul PUZ-ului se afla intr-o zona de locuinte colective cu servicii, totusi, nu putem sa nu remarcam ca, in noul Plan Urbanistic General (PUG), aflat pe ultima suta de metri inainte de intrarea in vigoare, cel putin o treime din parcela cu pricina, si anume perimetrul in care se va ridica blocul de sapte etaje, figureaza ca facand parte dintr-o… zona verde (scuaruri, gradini, parcuri cu acces public nelimitat). Paradoxal, acest aspect nu s-a amintit in sedinta CTATU, desi pe una dintre plansele prezentate si discutate se poate citi negru pe alb “Va”, care se traduce in limbajul noului PUG prin “zona verde”.

Chiar daca suprapunerea unui bloc pe zona verde din viitorul PUG a fost omisa din discutiile purtate in sedinta CTATU din decembrie 2022 intre specialistii comisiei si reprezentantul firmei ATG Studio, PUZ-ul cu pricina a avut parte de critici din belsug.

Calcule pe seama MApN

O parte dintre ele au fost starnite de “solutia” pe care a gasit-o firma de arhitectura, de amenajare a unui drum de legatura cu doi metri mai ingust decat normativele in vigoare, care pasamite ar putea fi largit, la un moment incert, daca proprietarul terenului aflat de partea cealalta a drumului propus, Ministerul Apararii Nationale, va binevoi sa realizeze, la randul sau, un PUZ in vederea edificarii unor constructii.

Iata expozeul lui Marius Canceal (ATG Studio) pe subiectul respectiv: “Pentru modernizarea circulatiei se propune un drum de legatura intre Grigore Alexandrescu si continuarea strazii Ion Flueras (…), pentru a fluidiza traficul si a inchide toata circulatia din aceasta zona. Aceasta legatura este gandita in doua etape. In prima etapa se cedeaza o fasie de drum cu latimea de sase metri, iar pentru a putea realiza o circulatie cu dublu sens pe acest teren care va fi cedat catre domeniul public, s-a prevazut o servitute de trecere paralela cu aceasta fasie de drum pe care sa se poata realiza trotuarul si zona verde in aliniament. Adiacent acestui teren exista un teren, sa zicem, al nimanui, in evidenta nimanui, unde se poate, sa zicem, face o largire a acestui drum la initiativa primariei. De asemenea, acest drum poate fi realizat si in momentul in care, vizavi, pe terenul actualmente, sa zicem, al armatei, se va initia un PUZ si se va considera utila largirea acestui drum de legatura”.

CUT mare, etaje multe…
Explicatiile proiectantului de la ATG Studio nu au avut darul de a-l convinge pe Radu Radoslav, fost arhitect-sef al orasului in timpul administratiei Ciuhandu si actualmente reprezentant in CTATU al Biroului Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest Timisoara. Un citat din tirada domnului Radoslav: “Despre baza militara…, s-ar putea ca sa rechizitioneze acest teren (n.r. – terenul care face obiectul PUZ-ului), in nici un caz invers. Mai trec inca 30 de ani pana se va reaseza lumea. Parerea mea e ca ar trebui sa fim foarte atenti cand incercam sa intervenim unde este o unitate militara”.
A urmat un schimb scurt de replici intre Radu Radoslav si Marius Canceal pe tema latimii drumului propus de ATG Studio: “R.R.: Strada laterala facuta langa terenul armatei cat are acum? M.C.: Sunt sase metri. R.R.: In legislatia urbana a drumurilor din Romania, drumul minim e opt metri, deci nu exista drum de sase metri”.

Fostul arhitect-sef al Timisoarei a devoalat si un alt tertip folosit de proiectantii firmei fondate de actualul arhitect-sef al orasului: “CUT-ul (n.r. – coeficientul de utilizare a terenului) de 3 este foarte mare… Eu inteleg ca pe strada Grigore Alexandrescu (n.r. – la primul dintre cele trei blocuri proiectate) aveti si alte functiuni, ca sa puteti mari coeficientul, dar la cele doua blocuri, cele doua implanturi din spate, nu cred ca o sa se faca jocuri de noroc sau mai stiu eu ce, acolo o sa fie locuinte pana la parter… Iar dumneavoastra ati facut pe toate cele trei implanturi… ati spus ca sunt alte functiuni, ca sa fie CUT-ul foarte mare (n.r. – CUT-ul este stabilit prin certificatul de urbanism si indica, practic, cat de mult poti sa ridici constructia). In final, concluzia lui Radu Radoslav: “Sunt foarte multe lucruri, din pacate, parerea mea este ca nu e maturata suficient aceasta documentatie. Trebuie sa mai vedeti ce este in stanga, cu armata lasati-o balta, pentru ca s-ar putea sa fie foarte rau pentru proprietarul de teren, cine stie ce ganduri le mai oferiti…”.

Cladiri inguste si inghesuite”, rezultat al unei strategii de succes

Dupa patru luni, in 18 aprilie 2023, reprezentantul firmei ATG Studio, Marius Canceal, s-a intors in fata membrilor CTATU cu plansa refacuta, modificarea majora fiind reamplasarea drumului de legatura propus, intre parcela de teren aflata in discutie si parcela din stanga, a unui alt proprietar.
In aceasta sedinta, interventiile membrilor CTATU au fost mai putine si mai scurte, noua retinandu-ne atentia cea a Catalinei Bocan, reprezentanta in comisie a Facultatii de Arhitectura si Urbanism a Universitatii Politehnica Timisoara si care nu a participat la sedinta din 19 decembrie 2022. Dintre remarcile facute de doamna Bocan, o redam pe urmatoarea: “Mie mi se pare ca este o parcela ingusta, e opinia mea, si denota foarte putine variante si or sa rezulte cladiri inguste si inghesuite in latura de est a terenului, vecinatate care oricum asa va ramane, ca nu stim ce-i acolo, n-aveti ce-i face… N-aveti oricum retragere la H/2 (n.r. – distanta de la imobilul construit pana la limita de proprietate trebuie sa fie, in mod normal, de minimum jumatate din inaltimea imobilului) fata de ea, pentru ca nu aveti cum sa o aveti, pur si simplu. Acolo nu se poate face nici un fel de retragere minimala… (…) Dumneavoastra v-ati retras la doi metri fata de gardul pe care-l veti avea acolo…”.

Replica reprezentantului firmei ATG Studio a fost una inconsistenta, deloc convingatoare: “N-o sa fie gard, o sa fie doar un spatiu amenajat, nu ingradim accesul. Gardul este dupa conducta de gaz, dar in momentul in care se va face dezvoltare pe acel teren (n.r. – terenul cu destinatie speciala, al armatei) se va desfiinta si acel gard”. De parca gardul de beton care imprejmuieste terenul invecinat ar fi fost marea problema, nu distanta minuscula de la blocuri pana la limita de proprietate, cu atat mai mult cu cat zona de langa este una cu destinatie speciala…

Buza in buza cu terenul Armatei

Asa cum a remarcat Catalina Bocan, cele trei blocuri inalte de 28, 22 si 34 de metri vor fi construite la o distanta de doar doi metri fata de limita de proprietate, desi prevederile Regulamentului Local de Urbanism spun altceva. Si anume ca “distantele cladirilor fata de limitele laterale pe care nu le ating sa fie cel putin egale cu jumatatea inaltimii cladirii, dar nu mai mica de 3 metri”. Ca atare, in cazul de fata, retragerea pana la limita de proprietate ar fi trebuit sa fie de minimum 14, 11, respectiv 17 metri, nu doar de… doi metri!

Cu toate acestea, in 4 mai 2023, firma familiei arhitectului-sef Gabriel Almajan, ATG Studio SRL, primea avizul de oportunitate pentru elaborarea PUZ-ului aflat in discutie, semnat “pentru arhitectul-sef” de unul dintre subalternii acestuia, Monica Mitrofan.

Evident, discrepanta fatisa dintre principiile enuntate in Strategia de Dezvoltare Teritoriala Urbana Timisoara Nord, gen “abordarea unui concept sustenabil, orientat spre cresterea nivelului de calitate a vietii”, si ceea ce urmeaza sa se intample concret in zona – vezi remarca doamnei Bocan, “or sa rezulte cladiri inguste si inghesuite in latura de est a terenului” – nu mai are darul sa contrarieze pe nimeni, suntem doar in prezenta unei alte mostre de ipocrizie oferite de administratia Fritz.

Erori cu culori

Si, fiindca tot am amintit despre discrepante, sa mai notam si alte nesincronizari cel putin stranii descoperite in documentatia elaborata de firma familiei arhitectului-sef Gabriel Almajan.

Astfel, intr-una din plansele prezentate la finele anului trecut membrilor CTATU (si aflate si acum pe site-ul primariei), culoarea roz deschis a “zonei cu destinatie speciala” a fost inversata cu culoarea roz inchis a “zonei institutii publice, servicii existente/reglementate”.

Eroarea s-a pastrat si in documentatia inaintata in luna aprilie 2023 catre CTATU, in noua plansa aparand, insa, si o alta inadvertenta. Astfel, daca in prima plansa, parcela discutata se invecina in partea de nord-est cu o zona verde, conform legendei, in plansa refacuta, zona verde s-a transformat intr-un “teren fara geometrie actualizata” colorat in gri…

In numele profitului

Lasand la o parte aceste confuzii voite sau involuntare, ne intoarcem la indicatorii urbanistici care vor contribui din plin la acea maximizare a profiturilor despre care vorbeam in deschiderea articolului.

Ati aflat deja din replicile lui Radu Radoslav despre marirea din pix a coeficientului de utilizare a terenului, a venit momentul sa va povestim ce s-a intamplat cu CUT-ul dupa ce proiectantii ATG Studio au fost dati de gol de fostul arhitect-sef al orasului. Acestia au modificat plansa cu reglementari si, dintr-odata, “functiunile complementare” au ramas doar la blocul cu noua etaje, cel cu deschidere spre strada Grigore Alexandrescu, disparand de la celelalte doua blocuri. Iar CUT-ul propus a fost micsorat de la 3, la 2,6, o diminuare nesemnificativa, in conditiile in care chiar in Regulamentul Local de Urbanism, aferent noului PUG care-si asteapta aprobarea, scrie negru pe alb urmatoarele: “Pentru imobilele de locuit ce cuprind la parter dotari/alte functiuni pe cel putin 75% din AU (n.r. – aria utila), CUT maxim = 1,2; pentru imobilele de locuit ce nu au la parter cel putin 75% din AU destinata altor functiuni decat locuirii, CUT maxim = 1”.

Deci de unde au scos cei de la ATG Studio un CUT de 3 sau 2,6?! Bun, pe principiul “Nu e prost cine cere, ci e prost cine da”, adresam public intrebarea Directiei Urbanism (sau Urbansim, cum scrie pe antetul Avizului de Oportunitate acordat solicitantului) a primariei, rugand-o sa explice timisorenilor aceasta noua discrepanta dintre promisiuni si fapte.

Insa nu doar CUT a fost dublat in beneficiul proiectantului si al dezvoltatorului imobiliar, ci si procentul de ocupare a terenului. Firma familiei arhitectului-sef al orasului, ATG Studio, a obtinut pentru clientul sau, din partea administratiei Fritz, un POT dublu, de 40 la suta, in contradictie flagranta atat cu prevederile Regulamentului General de Urbanism, aprobat prin HG 525/1996 si aflat inca in vigoare, cat si cu cele ale noului PUG al Timisoarei.

De exemplu, in noul Regulament Local de Urbanism de care nu poate face abstractie nici celebra deja Strategie de Dezvoltare Teritoriala Urbana Timisoara Nord, se stabileste clar ca, in cazul imobilelor de locuit care au de la patru etaje in sus (fix cazul de fata), POT maxim este de 20 la suta, indiferent ca au sau nu “functiuni complementare” la parter.

Replica unui fost fruntas PSD care, intrebat prin 2018, de ce numeste partidul tot felul de membri cu probleme penale prin guvern, a raspuns nonsalant “Pentru ca putem!”, li se potriveste acum manusa reprezentantilor administratiei Fritz. Si-o pot tatua pe care parte a corpului doresc…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Eiiiiiii, ce avem noi aicia? Ultracinstitii arhitecti ai primarului Donimic. Mai nene, mai, cum isi fac ei parte…necajitul asta de Almajan care prinsese pa d-zeu da picior la city of mara, unde a facut kktu praf…

 2. Numai hotii pe langa Fritz

 3. Oameni rai… Au ceva cu Fritz…

 4. Se pisha pah legi! Pt ca pot! Respect.

 5. Cele mai sincere felicitari celor care au adus in lumina ilegalitatile, PORCARIILE, care schimba orasul NOSTRU in mizerie, pe multi ani, numai pentru ca unii sa-si umple buzunarele pe spatele tuturor timisorenilor…

 6. Almajan nu are ce cauta ca arhitect-sef in fruntea orasului. Nu prea nici o legatura cu codul deontologic al arhitectilor. Lista de ilegalitati si procese pierdute e lunga. Si nu exista acea prevedere in Codul Penal cu conflictul de interese cu firma familiei ? E chiar pe fata ! ANI nu face nimic ? DNA nu face nimic ? Sau sunt chiar incompetenti sau sunt blocati de un nivel de mai sus ? Bocan pentru ce se baga in seama ? Bocan e numai dupa interese. Acum sare si ea sa arate ce corecta este ? Dar ea ce a patit ? I-a respins Almajan proiectele si acum face pe corecta ? Bocan ar trebui sa spuna de cate ori a beneficat de avantaje si de cate ori a lovit in spate colegii si colegele de breasla doar pentru ca face parte din comisie. Bocan nu ar trebui sa faca parte din nici o comisie. E prietena buna cu Palalau, arhitecta sefa de la judet. Daca la Palalau nu ii convine ceva , trimite prin sageti atac in comisia de la primarie. Radoslav a fost scos din primarie in urma unui scandal. Dar tot mai este prin toate comisiile in care poate sa intervina. Are sens sa mai spunem ca fratele lui Radoslav e arhitect si face si el proiecte ? S-au certat intre ei ? De asta se ataca ? Prea-talentatul combinator Negrisanu ce face ? El este ( sau era ) si in comisie si este si consilier local. Vezi Doamne ! Dar isi voteaza propriile proiecte. Ai o problema, mergi la firma lui Almajan sau a lui Negrisanu si se rezolva. Pe fata. Mergi la alte firme, pierzi timp si bani. Daca tot sunt asa de impotriva lui Almajan si sunt asa de corecti, de ce Radoslav si Bocan nu ii fac lui Almajan reclamatie la ANI ? Multa gargara sa para ca fac ceva. Cand e vorba de actiune, toti dispar.

 7. Infracţiuni de serviciu – Conflictul de interese –
  Art. 301. – Modificări (1), Respingeri de neconstituţionalitate (2), Derogări (1), Legislaţie conexă (2), Jurisprudenţă, Reviste (40), Doctrină (12), Comentarii expert (2)
  (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

 8. Fritz – un om care isi ascunde diploma, Latcau – condamnat , Almajan – firma familiei care a inflorit dupa ce numitul a ajuns la primarie, Negrisanu – consilier local si membru in CTATU , cifra de afaceri s-a marit considerabil dupa ce a intrat in politica. Numai oameni cu probleme si interese, cam la asta se rezuma USR Timisoara. Semnalele ca USR Timisoara e putred in interior au fost date de multii membri de valoare care au parasit partidul. Numai probleme interne, conflicte de interese, abuzuri. Fritz si-a luat casa de 300 000 de euro. Nevasta lui Fritz este sau nu membra a Partidului Comunist Chinez ?

 9. astia is pusi pe capatuiala din prima zi, de cand l-au adus pe almajan si ne mintea fritz ca l-a luat cu concurs. mincinosu dracu. ce concurs. numele lu almajan de arhitect sef era stiut cu luni inainte sa-l puie sef. kkt concursuri, toate au fost masluite in primaria asta de sticla vopsita . mama lor de useristi de se dadeau alba ca zapada si-s la fel de hoti ca agaricii lu microbu. boi am fost ai de v-am votat ca sa furati ca-n codru

 10. Dar ce avem noi aicea : cativa BARONI USR in actiune ? Toti mortii de foame inainte de a intra in USR au ajuns niste BARONI LOCALI asa cum era si la PSD. Au facut o campanie in care au prostit oamenii sa ii voteze. Si acum se vede ca nu sunt cu nimic diferit de ceilalti. USR, aceeasi mizerie.

 11. Parere personala – daca tu ai ajuns sa respecti asemenea comportamente, esti o rusine pentru societate ! Fii mandru, pt ca atata poti ! In rest, Dzeu cu mila.

 12. Greau mostenire este de vina !

 13. Să nu uitați să îl votați pe fritz în 2024 ! Va duce orașul pe cele mai înalte culmi usr-iste!!! Uraaa uraaa uraaa !!!

 14. Eu nu inteleg de ce va agitati asa, oricum zona aia e de kkt 💩 …
  Nu pot decat sa ii compatimesc pe locuitorii stau acolo sau pe viitori locuitori …
  Copacii ii numeri pe degete, spatiile verzi sunt aproape inexistente, parcarile, platite separat banuiesc, cel putin raportate la numarul de apartamente nu cred ca sunt suficiente .., iar daca e sa ai musafiri care vin cu masina e o problema …
  Blocurile pe langa faptul ca sunt mega inalte sunt si lipite unul de altul …, nu ai un parc, nu ai o scoala sau gradinita, nu ai mai nimic in zona ~ esti intr-un camp aglomerat !!! intr-un bloc la țară .., si te mai miri cand stai in trafic la orele de varf sa-ti duci progenuturile la scoala sau daca ai alte treburi la oras !!

 15. Robu este de vina!

 16. Orice cladire care nu corespunde cu realitatea, este construita incalcand legea / regulile SI nu poate fi reajustata astfel incat sa corespunda ar trebuie demolata iar proprietarii amendati corespunzator !

 17. Mai intai trebuie sa falimenteze Colterm si sa puna mana pe terenuri. Dupa aia , parca vad ca fuge in China si nu poate fi extradat.

 18. Se pregateste sau nu marea teapa din Timisoara : falimentarea Colterm ?

 19. Dar in blocurile comuniste in care stati voi e fain nu? +Aveti cate 2-3 parcari/apartament nu? :))

 20. File not found. USR virus trojan detected.

 21. Nu inteleg unde sunt gunoaiele usr-iste care il ling toată ziua!!

 22. Bine documentat, multumesc! Lipseste insa partea in care se explica de ce fosta administratie n-a facut blocuri ANL pe acest teren, conform intelegerii cu MApN, macar asa, prima lopata si un pantalon suflecat pentru poza la ziar? Aceeasi administratie care s-a preocupat destul de intens de str. Gr. Alexandrescu in perioada respectiva. Astfel, s-a inceput modernizarea portiunii dintre Torontalului si Aradului, s-a tacut chitic cand s-a construit blocul Robigo Residence (P+5+M), pe colt cu E. Neumann fara respectarea regimului de inaltime, etc.

 23. Nici în luna pride nu lăsați oamenii să sărbătorească în liniște 🙁

 24. Demisia Almajan… nu avem nevoie de tine… tu ai nevoie de functia din PMT pentru ca firma sa aiba o crestere a CA.

  Ce ai facut pentru oras? – NIMIC
  Ce ai facut pentru familie? – Duduie firma…

 25. @Dan, se vede treaba ca nu stii cum se construiesc blocurile ANL. NU primaria le face, ci Agentia Nationala de Locuinte. Primaria trebuie doar sa puna la dispozitie utilitatile, apa/canal/curent/gaz si sa dea avizele necesare celor de la ANL, restul le face agentia care, ce sa vezi, nu s-a omorat cu construirea. Ii putem pune in carca lui Robu toate neimplinirile, dar aicia nu crez ca are de vina. Cat priveste articolul, intr-adevar, bine documentat, ca la carte. Rusine administratiei fritz. Mi-e lehamite de multa vreme deja de hotiile usr, despre care credeam ca e ultima noastra sansa. Ne-am inselat amarnic, este cu atat mai mare dezamagirea cu cat am inteles ca acest oras chiar nu mai are nicio sansa sa fie carmuit de cineva cu pregatire si coloana vertebrala, cu dorinta de a face si mai ales cu demnitatea de a nu ne minti ca pe ultimii prosti

 26. Ce este nasol ca astia vor sa se imbogateasca repede si in orice forma ei stiu ca inca un mandat numai prind si iaca asa fac toate faradelegile …

 27. Cum sa nu mai prinda 1 mandat. Pai tu pentru ce crezi ca a venit in vizita in Timisoara zilele trecute printul nemtesc?

 28. Stie tot orasu ca daca vrei sa mai construiesti ceva in Timisoara, trebe sa faci neaparat cu Negrisanu sau cu Almajan. Restu arhitectilor nu au nici o sansa sa intre nici macar in comisie. USR noul PSD MAFIA

 29. la @cristi, subscriu la ceea ce spui. S-a format hora abonatilor la contracte a acestei administratii care serveste clientela, restul putem sa crapam. ne cauta nod in papura, ne amana la sfantul asteapta cu documentatiile. ma lupt si eu cu mizeriile din primaria timisoara de peste un an. daca n-ai „chemare” in cercul privilegiatilor, esti mort. asta a fost targul facut de fritz cu cei de la varful OAR, organizatie care a ajuns de rasul curcilor, aservita politic pana-n maduva oaselor. traim vremuri de maxima mizerie ca breasla

 30. Toti frustratii care is bagau cotetele pe repede inainte la autorizare pe 5K$ se plang pe aici. Nu s-a schimbat nimic baieti, doar suma pe care trebuie sa o platiti, asa ca nu va plangeti aici!

 31. Pari o persoana informata. Daca tot stii asa de bine ce se intampla da date concrete. Sa stie toti oamenii cat costa spaga sa obtii o autorizatie in Primaria Timisoara.

 32. Atat o dati cu administratia Fritz dar stim toti ca angajatii la primarie sunt pile PNL si PSD puse in functii din anii anteriori Fritz si care nu pot fii dati afara ca legea e facuta in asa fel incat sa se pensioneze acolo…

 33. @fotbal1, ori esti prost si nu pricepi, ori n-ai citit articolul si iti dai cu parerea. N-are, frate, nicio legatura cu psd si pnl si aur si ce mai vrei tu. Mizeriile sunt facute fix de oamenii Donimicului USR, dar probabil ai sarcina de la partid sa aberezi . cine a citit cu atentie si are un IQ peste nivelul marii, trust me ca a inteles exact cum se fac marsaviile. jegosii care conduc TM sunt la fel de hoti ca aia de dinainte

 34. Ali Baba, sigur n-are nicio legatura. Doar niste oameni putrezi de cinstiti, care striga „hotii!”, conform proverbelor in vigoare.
  Invarteli de genul asta nu sunt noi deloc. Peste tot se ridica blocuri in cartiere de case, aglomerand crancen drumurile cu masini (nu mai zic de teren, cu proiecte facute pe genunchi si modificate pana devin de nerecunoscut), pe derogari de CUT date pe, cica, „locuinte colective cu servicii”. In final serviciile sunt… servicii de locuire – alte afaceri n-ai unde pune, decat eventual videochat sau similare – si-a mai crescut un bloc mare cat terenul.

 35. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 băi băiatule tu esti de o prostie rar întâlnită in spațiul virtual !
  Tu încă nu ai înțeles că Robuletele a pierdut alegerile și gunoaiele astea pe care le lingi de dimineață până seara au promis că nu vor face ce a făcut ,,preacinstitul” sau ești tâmpit fără nici o șansă de însănătoșire?!

 36. @Nume?, babaiatule, si care-i faza? daca aia au fost hoti, trebe sa fie si astia de acu? Astia mie mi-au promis ca vor fi corecti, transparenti si nu vor fura. I-au infierat cu manie proletara pe jegosii de dinainte. Si???? Se dovedesc la fel de jegosi, la fel de hoti. Dar daca sunt preferatii tai, ar trebui sa inchidem ochii, ca las ca nu-i bai. Pai nu de aia l-am dat jos pe robu cu sleahta lui? Ca sa ce? sa ne luam teapa cu usr si sleahta lor de fomisti? Baaaa, altu era discursul in campanie, mama lor de nenorociti. D-aia e tara asta unde e, de aia e orasul asta in mocirla. toti sunt hoti, toti sunt mizerabili, nu mai exista ca psd si pnl sunt hoti. usr tot o gasca de hoti. ne-am lamurit, mi-au tras-o. si mie si tie, chiar daca simpatiile iti intuneca creierii

 37. USR-ism la cel mai inalt nivel. Atat s-a putut. Au pus mana pe ciolan si s-au facut baroni.

 38. 1. Absolvenți ai unor universități 4 × 4. Nu mai vorbesc de „marii urbanisti ai pmt”
  2. „Dupa noi , potopul”: cautam alta localitate.
  3.. Vedeti strazle din „marile cartiere adiacente „Timișoaraei: lățime max 6 m fără trotuare,declarate „strazi particulare” în care nu ai voie sa intri (dar ei , cca 30. Mii au dreptul sa împânzesc Timișoara, ca de „ei conduce”.
  S.A.M.D.

 39. Câtă muncă, cate date, cată vânturare de gogonele!
  Pentru cine are cât de cât habar pe ce lume trăiește e clar care este scopul și mesajul articolului!

 40. Gunoi obosit, in comparație cu articolele servitorilor lui Fritz de la deBanat, Tion.ro și Buletin de Timișoara acesta este un aricol documentat !

 41. Putrefactia administratiei Fritz duhneste pana la Bucuresti. Pana si Iohannis refuza sa se mai intalneasca cu Fritz, asta dupa ce a avut un aport urias in al promova pe Fritz ca primar al Timisoarei. Hoitul politic de pe Bega se duce incet la vale.

 42. Din ce scrie in articol in proiect au fost facute si inscrisuri in fals si uz de fals. Nu se sesizeza nimeni cu privire la tot ce se intampla ? DNA, procuratura, politie ? Nu mai exista nici o autoritate in aceasta tara ? Are Timisoara primar neamt si se pot intampla astfel de aberatii ?

 43. Esti platit din bani publici sa il aperi pe Almajan?

 44. Ciuhandu lae acum fritz..toate etniile si timisoara tot se afunda in mizerie coruptie si o ia in jos de tot alte orase fac metrou in tm se fac blocuri stil caracal cu macaraua ramasa intre lifturile celor 2 blocuri asta e nivelul unei adunaturi numita pompos oras cica cimisoara

 45. Blocurile se fac de venituri,pentru venituri,prin venituri.Adica olteni,caraseni,hunedoreni etc.Cat mai conteaza ,intr-o tara neguvernata,haosul urbanistic.Bani sa iasa,rapid,pana se poate.Blocuri multe,ieftin si prost facute,fara locuri de parcare suficiente,in zone ce aveau alta destinatie cu putin timp in urma,n-are importanta,cumpara vecinii din sud-est.Pe santiere e haos total,nu se respecta ore de liniste,gunoaie,noroi adus pe sosele,se lucreaza zi lumina,protectia muncii etc.In cursa asta dementa de a se capatui,nu mai tin cont de nimic.

 46. 1. Concetățenii din zona vor veni in oraș cu mașinile proprii (1 -2/ familie) sa lucreze a- și aducă copii la scoala, ..
  Intrebare: unde a prevazut PMT parcările necesare: 5000 – 10000 – 20000 de locuri.
  Raspuns probabil: NU ESTE TREABA PMT.
  2. Exista un plan de dezvoltare a rețelei de transport public: dinspre G, G, D, S, … catre Timișoara?
  Nu am auzit despre asa ceva. Poate în 20xx.
  Motivația: populația Timișoarei scade (și aici ne oprim) este un „haloimes”.