Festival la Timisoara, cu distractie ca pe vremea lui Eugeniu de Savoya si vanatoare de comori!

In 18 octombrie 1716 printul Eugeniu de Savoya, personalitate care a marcat un moment de rascruce in istoria Europei, elibera cetatea Timisoara dupa 164 de ani de stapanire otomana. Pentru a aniversa momentul, Primaria ii invita pe timisoreni la cea de-a de-a treia editie a Festivalulului Baroc, in perioada 13 – 19 octombrie 2014.

In cadrul Festivalului Baroc, timp de o saptamana vor avea loc o serie de evenimente ocazionate si de trecerea in revista a unor personalitati din sec XVII-XIX, celebrate atat la nivel national cat si international: comemorarea a 160 de ani de la moartea lui Anton Pann,  poet, compozitor si profesor de muzica religioasa, folclorist, literat, publicist, compozitor al muzicii imnului national al Romaniei si comemorarea a  250 de ani de la moartea lui Jean-Philippe Rameau, unul dintre cei mai importanti compozitori si muzicologi francezi din epoca baroca.

Totodata, festivalul isi propune sa prezinte viata de zi cu zi a Cetatii Timisoara si a locuitorilor acesteia, inainte si dupa 1716, precum si legaturile intre comunitatile prezente in zona Bantului: romani, sarbi, otomani, austrieci, svabi.

Festivalul Baroc doreste sa reinvie spiritul Timisoarei de altadata, un vechi oras important al monarhiei dunarene si al Europei Centrale si sa readuca in memoria contemporanilor  gloria „orasului ideal” baroc din secolul al XVIII-lea.

Program:

Luni, 13 octombrie 2014

10.00 – 16.00 Piata Operei si Bastionul Theresia vor fi animate prin prezenta garzii militare si a heralzilor cu tobe si portavoce care vor anunta evenimentele culturale  care se vor desfasura pe tot parcursul Festivalului Baroc.

17.00 – CafeText – Bastionul Theresia –  deschiderea Festivalului Baroc Recital Cameral de Muzica Baroca – Duet viola da gamba /chitara sustinut de Anca Iarosevici – viola da gamba si Bogdan Mihailescu – chitara. in program: Antonio Vivaldi, Johann Christoph Pepusch, Georg Friedrich Haendel, Georg Philipp Telemann.

20.00 Opera Nationala Timisoara: Masca Fluida – un spectacol de lumini, culoare, muzica, teatru si balet, dupa un concept de: Gabriel Kelemen. Solisti: Ovidiu Rusu – vioara, Corina Murgu-vioara, Manuela  Ardelean-balet, Claudiu Dan-balet. Invitati: Christian Rudik, Alina Ilea; Coordonator muzical: Ovidiu Rusu; Coregrafia: Liana Iancu;
Regia tehnica: Hellen Ganser.
Intrarea este libera. Accesul in sala de spectacol se va face pe baza de invitatii, care se  gasesc, in limita locurilor disponibile, la Casa de Bilete a Operei Nationale Romane Timisoara.

Marti, 14 octombrie 2014

19.00 Biserica Piarista Concert de muzica veche  sustinut de Ansamblul „Carmina Renascentia”. Componenta: Keresztesi Ildikó – soprano, harpa, fluiere, cromorna;  Lörincz Tünde – alto, percutii; Jonucz Alfonz – tenor, fluiere, cornamuza; Lörincz Szilveszter – bas, viola da gamba, fluiere; Vezer Ioan – fluiere, cromorna.

Miercuri, 15 octombrie 2014

19.00 Vicariatul Sarbesc concert Tezaur de muzica baroca din Balcani, sustinut de prof. dr. Uroš Dojčinović la chitara. Repertoriu Gaspar Sanz Leopold Sylvius Weiss, Jan A. Logy, Loius Weiss, Tomaso Cechini.

Accesul in sala de spectacol se va face pe baza de invitatii, in limita locurilor disponibile. Invitatiile se gasesc la Centrul de Informare Turistica Timisoara, str. Alba Iulia nr. 2 .

Joi, 16 octombrie 2014

19.00 Domul Romano-Catolic – Concert J.S.Bach, prezentat de Art Kammerorkester, coordonator Ovidiu Rusu. Solisti: Corina Murgu, Nada Petrov, Sergiu Carstea, Pavel Santa, Catalin Vinars.

Vineri, 17 Octombrie 2014

17.00 Sinagoga din Cetate – “Concert la lumina celor 140 de lumanari – Imaginarium Baroc”, muzica si imagini ale Timisoarei din sec. XVIII. Conceptul Imaginarium prezinta povestea Timisoarei de demult, intr-un spectacol de muzica si imagine prezentat de Peregrinii, tinerii menestreli ai cetatii. Muzica live va fi insotita de proiectia imaginilor de epoca si de ceremonialul traditional al Festivalului Baroc – aprinderea celor 140 de lumanari care amintesc de seara de 17 octombrie 1716, atunci ele marcau ziua de nastere a Printului Eugeniu de Savoya, eliberatorul cetatii.

19.00 Muzeul de Arta – Sala Baroca – recital Muzica romaneasca veche si otomana si recital de poezie otomana, interpreteaza Formatia vocal – instrumentala de Muzica Veche „Anton Pann” Componenta: Constantin Raileanu – voce, percutie (daire); Alexandru Stoica – oud (lauta cu gat scurt); Andrei Zamfir – saz (lauta cu gat lung); Sabin Penea – vioara; Ghassan Bouz – percutie (bendir, darbuka). in program: melodii din colectia lui Dimitrie Cantemir si Anton Pann, colaje de dansuri romanesti.

Intrarea este libera. Accesul in sala de spectacol se va face pe baza de invitatii, in limita locurilor disponibile la Centrul de Informare Turistica Timisoara, str. Alba Iulia nr. 2.

Sambata, 18 Octombrie 2014

11.00 Teatrul Merlin Timisoara si Trupa Mini Merlin prezinta piesa “Avarul, Repetitie pt Rege”. O adaptare de Mirella Tonenchi si Eva Labadi Megyes dupa Avarul de Jean-Baptiste Poquelin (Molière).

17.00: Sala Vieneza, concert Musique Royale – Comori ale Barocului Francez, sustinut de Ansamblul de muzica veche Harmoniis, Conducerea muzicala: Caius Hera; Invitat special: Judit Andrejszki (Ungaria). Repertoriu Jean Phillipe Rameau, Jean Baptiste Lully, Johann Joseph Fux. Evenimentul este  dedicat compozitorului si muzicologului francez  din epoca baroca, Jean Philipe Rameau (1683 – 1764).

Intrarea este libera. Accesul in sala de spectacol se va face pe baza de invitatii, in limita locurilor disponibile la Centrul de Informare Turistica Timisoara, str. Alba Iulia nr. 2.

Sambata, 18 Octombrie 2014

19.00 Parcul Rozelor concert Adhoc, prima trupa de punk acustic folcloric medieval din lume. in deschidere trupa Peregrinii.

Duminica, 19 Octombrie 2014

11.00 Concursul „Treasure Hunt”. Startul inscrierilor s-a dat la Centrul de Informare Turistica Timisoara, str. Alba Iulia nr. 2. Participarea este gratuita, iar inscrierile grupurilor sau vanatorilor “singuratici” se va face la Infocentrul turistic al Primariei municipiului Timisoara(mentionind numele si numarul de telefon).
Spiritul de aventura traieste ascuns in interiorul fiecaruia dintre noi. in acesta idee, in 19 octombrie va avea loc un treasure-hunt cu indicii care vor fi descoperite pe parcurs, cu trasee care ii vor purta pe „vanatori” prin toata zona vechii fortarete a Timisoarei, si la capatul caruia se va afla marele premiu.
Participarea la concurs este gratuita, iar lista este deschisa pentru oricine. Fiecare echipa va primi la start un document cu o prima intrebare cu variante de raspuns, corespunzand fiecare unei viitoare destinatii, insa doar varianta corecta de raspuns trimite la destinatia unde va fi primit urmatorul indiciu, o noua intrebare cu variante de raspuns.
intrebarile vor fi din istoria Timisoarei. Premiile oferite castigatorului si locurilor doi si trei ii vor face pe acestia mandri, iar ceilalti vor ramane cu amintirea unei experiente unice.

19.00 Filarmonica Banatul Timisoara spectacol Violoncellissimo, “De la Baroc la Contemporan”. Solisti: Marin Cazacu, Alexandra Gutu, Ella Bokor, Mircea Marian, stefan Cazacu. in program: Jean Baptiste Barriere, Tomaso Albinoni, Johann Schrammel, Heitor Villa Lobos; Constantin Dimitrescu, Antonin Dvorak, Jacques Offenbach, Astor Piazzolla; Suita Folclorica Romaneasca;  Sabin Pautza.

Intrarea este libera. Accesul in sala de spectacol se va face pe baza de invitatii,  care se gasesc in limita locurilor disponibile la Casa de bilete a Filarmonicii Banatul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.