Expozitii Art Nouveau din Romania si Serbia la Uzina de Apa Urseni din Timisoara

TIMISOARA. Doua expozitii inedite, dedicate stilului Art Nouveau, vor fi gazduite, in toamna aceasta, la Uzina de Apa nr. 1 din Timisoara, gratie unui parteneriat intre Institutul National al Patrimoniului si Aquatim si proiectului cu finantare europeana, ARTNOUVEAU2 – ce-si propune consolidarea identitatii culturale a regiunii Dunarii prin promovarea patrimoniului comun Art Nouveau.

Alaturarea expozitiei „Manifestari ale artei totale. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil”, pregatita de Institutul National al Patrimoniului din Romania, cu expozitia „Fata |ne|obisnuita a Art Nouveau”, realizata de Institutul pentru Protejarea Monumentelor Culturale din Serbia, aduce in prim plan binecunoscutul curent artistic si elementele sale reprezentative, manifestate pe teritoriul celor doua tari. Ambele expozitii pot fi vazute la uzina veche de apa, pe Calea Urseni nr. 26, in perioada 10 septembrie – 12 noiembrie a.c.. Programul de vizitare este sambata, intre orele 12 si 17. Accesul publicului este gratuit.

Expozitia „Manifestari ale artei totale. Art Nouveau, Szecesszió, Sezession, Jugendstil” face o trecere in revista a programelor de arhitectura aparute in diverse orase ale Romaniei in timp ce expozitia partenerilor din Serbia, intitulata „Fata |ne|obisnuita a Art Nouveau”, aduce in atentie cladiri din Subotica, Novi Sad si Belgrad, cu fatade si spatii interioare spectaculos decorate. Publicul timisorean are astfel ocazia sa exploreze detaliile care apropie cele doua tari vecine, precum si cele doua orase Capitale Culturale Europene, Novi Sad 2022 si Timisoara 2023.

Uzina de Apa nr. 1, reprezentativa pentru stilul Sezession industrial, poate fi descoperita pe panourile expozitiei alaturi de alte monumente si obiective de interes cultural din Timisoara.

Un ansamblu de cladiri apartinand vechii Uzine de Apa – grupul de fantani, cladirea filtrelor si statia de pompare, restaurate si amenajate pentru vizitare – va face parte din viitorul Muzeu al Apei din Timisoara, un loc dedicat istoriei apei, dar si evenimentelor culturale si artistice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.