Expozitie surpriza la Timisoara! 400 de piese pretioase, abia scoase la lumina, isi vor gasi locul in ea

TIMISOARA. Conducerea Muzeului Banatului din Timisoara pregateste o inedita expozitie care va cuprinde o parte dintre descoperirile facute de arheologi in cadrul sapaturilor din centrul istoric al orasului, in ultimul an.

Expozitia se va deschide in data de 12 decembrie 2014, de la ora 17.00, in mansarda Bastionului Theresia si va putea fi vizitata pana in data de 5 aprilie 2015.

Aceasta expozitie incununeaza cercetarile arheologilor. Aceste cercetari au fost finalizate in mai multe etape. Expozitia va incepe cu acea Timisoara inainte de Timisoara, adica inainte de prima atestare. S-au descoperit unele cladiri construite in anul 3.000 i.Ch., descoperiri din perioada dacilor. Vom vorbi in expozitie de lumea celor vii, subiecte legate de cetate, de viata oamenilor. Vizitatorul va fi apoi introdus in atmosfera medievala. Vom prezenta moscheile din Piata Sfantul Gheorghe, de pe Vasile Alecsandri si de pe Griselini, dar si biserica Sfantul Gheorghe, cu tot cu modificarile care se stiau despre acestea. Vom prezenta in aceasta lume a zeilor, ritualuri de fundare cum ar fi ingroparea cocosului sau a capului de capra la fundatia edificiului. Vom prezenta si cimitirul din Piata Sfantul Gheorghe, de pe Alecsandri si Griselini, iar in final avem un segment de viitor despre eforturile de restaurare”, a declarat Florin Drasovean, cercetator stiintific in cadrul Sectiei de Arheologie a Muzeului Banatului din Timisoara.

In total, in Piata Unirii si in Piata Sfantul Gheorghe au fost scoase la lumina aproximativ o mie de obiecte, dintre care aproape jumatate au fost deja restaurate.

Obiectele descoperite de arheologii din Alba Iulia care au fost condusi de arheologul Constantin Inel si care au facut sapaturi pe strada Griselini si Vasile Alecsandri, dar si in Piata Tracului nu vor putea fi vazute in aceasta expozitie.

O parte din piesele descoperite de echipa de la Alba Iulia sunt duse in judetul Alba, iar dupa ce sunt spalate, in baza unui protocol semnat intre cele doua muzee, vor fi readuse la Timisoara”, a declarat seful Sectiei de Arheologie din cadrul Muzeului Banatului din Timisoara, Alexandru Szentmiklosi.

Directorul Muzeului Banatului, Claudiu Ilas a spus, la randul sau, ca in cadrul expozitiei care se pregateste la Timisoara va fi si o surpriza: membrii formatiei Peregrinii se vor imbraca in costume de turc si domnita si vor interpreta muzica turca si medievala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.