Expozitie inedita la Muzeul National al Banatului. Istoria Timisoarei vazuta… la cutie. Foto

TIMISOARA. Artefacte gasite in siturile arheologice din Timisoara, fotografii document sau simboluri ale Timisoarei moderne, toate pot fi vazute pana la finalul acestei luni in cadrul expozitiei Clio Box – Istoria Timisoarei in cutie.

CITESTE SI: Istoria Banatului prezentata in romana si engleza intr-un volum de exceptie, realizat impreuna cu o editura din Londra 

Expozitia este organizata de Muzeul Banatului, in colaborarea cu Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau si a fost deschisa in Bastionul Theresia. Timisorenii pot vedea diferite obiecte gasite pe siturile arheologice din Timisoara, dar si din jur, prezentate intr-un mod unic. Cutiile de carton au fost gaurite si impodobite in exterior cu cate un moment din istoria orasului.

E o expozitie in primul rand dedicata tinerilor, si mai ales celor foarte tineri care nu au prins vremurile mai vechi, inainte de revolutie, dar si cu dorinta noastra de a atrage atentia cetatenilor orasului asupra monumentelor pe care le are orasul, asupra siturilor arheologice deosebit de bogate care sunt in aria municipiului Timisoara, si bineinteles, cu expresa dorinta de a face publicul sa ramana cu informatii… E un experiment. Practic noi am vrut sa aducem aceasta expozitie imprumutat conceptul de la colegii de la Zalau tocmai pentru ca oarecum suntem intr-o situatie asemanatoare cu alte muzee, adica nu avem spatii de expunere, lucrurile noastre stau in cutie, asa ca hai sa vedem daca putem expune cutiile si lumea sa admire piesele prin intermediul unor vizoare in aceste cutii.A fost practic ideea lor, care mie mi-a suras, pentru ca in general copiii sunt foarte curiosi, vor sa cotrobaie, sa scormoneasca, sa vada pe ascuns cu pot sa ajunga la informatii si atunci e un mod de a-i provoca, de a-i incita pe ei sa studieze si sa afle ce se afla dincolo de cutii„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Calin Timoc, muzeograf la Muzeul National al Banatului.

Unul dintre exponatele rare este o fotografie a Castelului Huniade, asa cum arat cladirea in secolul al XVIII-lea.

Pe noi ne-a preocupat tot timpul Castelul Huniade, care este, cel putin in acte sediul Muzeului National al Banatului. Din pacate nu il putem folosi pentru ca este in renovare. E o cladire monument destul de dificila, cu probleme de structura la ora actuala, dar ne-a preocupat din punct de vedere istoric cum a evoluat si aceasta cladire, pentru ca aspectul pe care il are acum este mult influentat de renovarile care s-au facut, mai ales pe finalul secolului al XIX-lea. Exista o stampa care arata oarecum imaginea castelului de secol XVIII, cu incadrarile de structura care tin probabil de castelul acela al lui Iancu de Hunedoara, care l-a construit, si care e interesant din mult puncte de vedere pentru ca acolo era locul garnizoanei, acolo a fost si sediul Pasei, acolo statea si comandantul Cetatii Timisoara in secolul al XVIII-lea, si e o cladire cu foarte multe anexe interne si foarte multe lucruri valoroase. Acea imagine arata exact cum a fost acest castel fara al doilea etaj pe care noi acum il folosim. Era cu un singur nivel. E o cladire deosebita care a suferit multe modificari in timp si inca se tine bine. Totul este sa avem grija sa o pastram„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Calin Timoc, muzeograf la Muzeul National al Banatului.

Expozitia Clio Box – Istoria Timisoarei in cutie va fi deschisa la Muzeul National al Banatului pana la finalul acestei luni, insa in functie de cat de apreciata va fi de timisoreni, ar putea fi prelungita.
Pe langa aceasta expozitie, iubitorii de arta mai au alte doua expozitii pe care le pot vizita in Bastionul Theresia, una dedicata operei lui Gabriel Kelemen, iar cea de-a doua cu sculpturi din colectia privata a familiei Herczeg.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.