Expozitie eveniment, la Timisoara, in Galeria Pygmalion – Restrospectiva comemorativa Paul Neagu

TIMISOARA. Unul dintre cei mai importanti artiști români moderni, creatorul care „a dat formă filosofiei”: Paul Neagu – este personalitatea căreia i se dedică întâmplarea-eveniment găzduită de Casa Artelor joi, 6 iunie, de la ora 19.00. Este vorba despre vernisajul retrospectivei-comemorative Paul Neagu. Un eveniment cu o însemnătate specială. O întâlnire culturală aparte, găzduită de Galeria Pygmalion.

Cei 15 ani scursi de la dispariţia fizică a lui Paul Neagu reprezintă un interval suficient de extins pentru a privi, cu oarecare distanţare, creaţia unui artist, care şi-a construit cariera între Est şi Vest, respectiv între patria unde s-a format şi a cărei tradiţie culturală a absorbit-o şi lumea britanică, în care a evoluat atâtea decenii de-a rândul. Pentru Paul Neagu, apropierea faţă de realitatea înconjurătoare s-a făcut prin două mijloace distincte, diametral opuse dar complementare, care s-au constituit în direcţii de forță în creaţia lui: pe de-o parte o cale raţională, prin concept (puterea lui de analiză şi de sinteză fiind vizibilă mai ales în desenele din perioada 1968-1976), pe de altă parte prin raportarea la senzorialitate (prin simţuri, mai ales cel tactil, considerat a fi anterior văzului) și pe care o intuia ca aparţinând unei culturi pragmatice, primare. Astfel, creația lui Neagu nu s-a oprit asupra unui singur mijloc de expresie, ci a ales să se exprime printr-un limbaj polimorf, în care obiectul, desenul conceptual, sculptura și chiar pictura au devenit, în mod firesc, părți ale unui întreg alcătuindu-i opera.” – spune criticul de artă, Ileana Pintilie.

Expoziția rămâne deschisă până în 25 iunie.

Paul Neagu s-a născut în Bucureşti în 1938 şi s-a stabilit în Marea Britanie în 1970. Lucrările sale includ performanţe, body art, instalaţii, sculptură, desen, pictură şi grafică. A avut expoziţii la Modern Art Oxford, Paris/Venicia Biennale, Serpentine Gallery, Tate Britain, ICA London, Rivolta Gallery Lausanne, Kamakura Gallery Tokyo şi multe altele. Lucrările sale se află în colecţii publice importante precum Tate Gallery, Muzeul Naţional de Artă Bucureşti, Muzeul de Artă Contemporană din Tokyo, Tochigi Museum Japonia, Scottish National Gallery of Modern Art Edinburgh, Albertina Vienna, Moderna Galerija Ljubljana.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.