Expozitie eveniment la Muzeul National al Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Capitala Europeana a Culturii din 2007 vine sa se promoveze la Timisoara printr-o expozitie eveniment, ce va ramane deschisa timp de o luna la Muzeul National al Banatului din Timisoara.

Al treilea muzeu public ca vechime din Europa, dupa British Museum si Luvru, si cel mai mare muzeu din Romania, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu vine in Timisoara cu o expozitie itineranta. Expozitia cuprinde fotografii si picturi grupate sub genericul „Sibiu 100”.

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 4 iulie 2019, de la ora 18.00, in mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia.

Dupa 100 de ani de la realizarea Romaniei Mari suntem in masura sa evaluam aportul orasului Sibiu la realizarea acestui deziderat. Daca tinem seama de pregatirea acestui eveniment si institutiile romanesti care au functionat in orasul de pe Cibin, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, acestea si-au adus un aport esential in realizarea Marii Uniri.

Dupa momentul 1 decembrie 1918 petrecut la Alba-Iulia, principalele institutii care aveau ca sarcina realizarea de facto a Unirii Transilvaniei, Banatului, Maramuresului si Crisanei. Aceasta a fost preluata de Consiliul Dirigent condus de Iuliu Maniu. in prima parte a existentei lui, decembrie 1918 – noiembrie 1919, sediul acestuia s-a stabilit la Sibiu, unde au functionat si Resorturile componente. Acest organism cu puteri executive a reusit, intr-o perioada dificila, sa introduca ordinea si sa realizeze tranzitia catre noul stat. In acest demers a fost secondat, pentru scurta perioada, de Marele Sfat National Roman, care si-a desfasurat activitatea tot la Sibiu.

Elementul de modernitate al expozitiei vine din combinarea fotografiilor vechi, realizate de Emil Fischer la inceputul secolului XX, cu fotografii din perioada contemporana, realizate de Adrian Luca in 2018, dar, in acelasi timp, si picturi realizate de membrii Asociatiei Brukenthal von Studio: Ilie Mitrea, Ioan Muntean, Andrei Popa si Catalin Precup. Demersul de fata prezinta cladirile in care au functionat aceste institutiile Consiliului Dirigent, subliniind si schimbarile prin care au trecut ele in ultimii 100 de ani. Nu au fost uitate nici cladirile unde au functionat ASTRA, Partidul National Roman din Transilvania, dar nici strazile sau panoramele orasului care surprind, adesea, viata cotidiana de la mijlocul secolului al XX-lea si din cea contemporana. Consideram ca astfel de abordari sunt necesare in momentele aniversare, deoarece – deseori – uitam faptul ca evenimentele se petrec nu numai intr-un spatiu temporal, ci si intr-unul spatial”, a declarat Adrian Luca, curator al expozitiei.

Expozitia este organizata in colaborare cu Muzeul National Brukenthal si Asociatia Brukenthal von Studio. Lucrarile pot fi admirate in perioada 4 iulie – 4 august 2019, de marti pana duminica, intre orele 10.00 – 18.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.