‘Arta Epocii de Gheata’. Expozitie eveniment la Castelul Huniade din Timisoara, cu obiecte vechi chiar si de 40.000 de ani. Replicile pot fi atinse. Foto

TIMISOARA. O expozitie eveniment poate fi vizitata la Timisoara, in Sala de Marmura a Castelului Huniade si va putea fi vazuta in toata luna septembrie.

Arta si Arhetipurile Epocii de Gheata” este o expozitie in cadrul careia sunt prezentate replici ale unor artefacte scoase la lumina de arheologi in situri din Germania, Franta, Cehia, Slovacia sau Rusia, cu o vechime cuprinsa intre 42.000 si 11.700 de ani, inaintea erei noastre.


Replicile pieselor descoperite in afara tarii sunt realizate din aceleasi materiale precum originalele, dar, spre deosebire de cele descoperite de arheologi, acestea pot fi atinse.

Cred ca cel mai important lucru este ca vedeti cele mai vechi exemple de arta din lume. Si acestea sunt sculpturi mici realizate din fildesul coarnelor de mamut. Nu sunt originale, dar ce este frumos este ca puteti sa le atingeti nu exista sticla (n.r. – de protectie). Multe dintre aceste figurine din fildes sunt foarte mici si de aceea puteti sa le tineti in mana, sa le atingeti, sa le simtiti. Acestea sunt sculpturi de arta mobila, in primul rand, au aproximativ 40.000 de ani, unele chiar mai tinere, dar sunt inceputurile expresiei umane artistice.
Si numim aceasta perioada paleoliticul tarziu. Unele piese sunt din fildes foarte vechi colectat din Siberia. Deci, este, de fapt, materialul original. Si ce este si mai frumos, pentru mine, ca om de stiinta, este faptul ca originalele nu le poti atinge niciodata. Eu le ating cand le scot din pamant. Stralucesc si arata complet diferit… Fara indoiala ca unele dintre cele mai vechi lucrari de arta pictata vin din Franta sau Spania, dar mai sunt si descoperiri noi in Borneo sau Sulawesi. Dar, cand vine vorba despre cele mai vechi figurine, obiecte de arta sculptate in fildes de mamut, acestea le avem noi aici la Muzeul Banatului. Majoritatea au fost descoperite in Germania. Dar avem si din Rusia, din diferite locuri, dar cele mai importante obiecte ale artei din paleolitic au fost gasite in Germania. Expozitia a fost finantata de statul Baden-Wutenberg si de primariile din zonele in care au fost facute descoperirile„, a spus Nicholas Conard, profesor principal de preistorie si protoistorie la Universitatea Tüblingen.

Expozitia din Sala de Marmura a fost vizitata si de participantii de-al 20-lea Congres al UISPP – Union Internationale des Sciences Préhistoriques et Protohistoriques (Congresul mondial al Uniunii Internaționale de Stiinte Pre si Protoistorice), specialisti veniti din intreaga lume.

Pe langa replicile aduse din Germania, vizitatorii vor putea vedea si artefacte din colectia Muzeului Banatului. Acestea nu vor putea fi atinse, fiind puse in casete de sticla.

Am reusit, dupa 11 ani, sa deschidem o mica parte a Castelului Huniade, ceea ce a fost in trecut Sala de Marmura. Si va fi si in viitor, sunt convins. Ma bucur ca sunt atat de multi oameni care studiaza aceasta perioada, perioada litica, Epoca Pietrei, Epoca de Gheata ș.a.m.d. Este o ocazie rara pentru noi de a avea specialisti din toata lumea. Ne mandrim ca, pe langa expozitia de replici despre Epoca de Gheata, avem și originalele din castel, ale muzeului nostru, care sunt expuse. Ele nu pot fi atinse, replicile doar pot fi atinse, dar aceste piese nu au fost de foarte mult timp expuse si ma bucur ca publicul le poate vedea.

Este o expozitie cu intrare libera, una facuta pentru Capitala Culturala Europeana si ne-au trecut deja un numar impresionant de vizitatori pragul. Oaspetii sunt din toata lumea, din Germania, din toata Europa, si de peste ocean, din Statele Unite, sunt de peste tot. Replicile vin de la descoperiri din Germania. Da, sunt replici ale descoperirilor Epocii de Gheata si sunt foarte scumpe replicile. Piesele originale, nici nu putem vorbi de cat costa, dar au de la 40.000 de ani vechime”, spune managerul Muzeului National al Banatului, Claudiu Ilas.

Expozitia poate fi vizitata la Castelul Huniade pana la sfarsitul lunii septembrie, in sala de la parterul cladirii, Sala de Marmura.

Intrarea este libera.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.