Expozitie a unuia dintre cei mai mari pictori romani contemporani la Novi Sad. Este prima colaborare a reprezentantilor Muzeului de Arta din Timisoara cu colegii din Serbia

TIMISOARA. A fost discipol al marelui Corneliu Baba, iar dupa ce si-a expus lucrarile la Muzeul de Arta de la Timisoara, a venit si momentul pentru o expozitie in tara vecina.

CITESTE SI: Psihologul de caini, la mare cautare in Timisoara. Ce ‘minuni’ poate face pentru prietenul tau necuvantator. Video 

Expozitia Dorin Coltofeanu de la Muzeul de Arta din Novi Sad este prima dintr-un proiect de colaborare dintre aceasta institutie si Muzeul de Arta de la Timisoara.

Dupa ce au fost expuse in Palatul Baroc din Timisoara, lucrarile pictorului nascut la Intorsura Buzaului au fost receptate cu entuziasm si la Novi Sad, sala fiind plina la vernisaj.

La deschidere au participat Damian Florea, vicepresedinte al Comisie de Cultura din Camera Deputatilor, Dragana Milsevici, sefa comisiei de cultura din Parlamentul Regiunii Autonome Voivodina, Miodrag Milin, cercetator la Institutul de Studii Banatene, Filiala Timisoara a Academiei Romane, Drago Njegovan, directorul Muzeului de Arta din Novi Sad, si Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta Timisoara.

Cercetand numeroase teme romanesti si europene de istoria culturii si a interferentelor culturale, preocupat fiind de modul în care muzeele Romaniei se pot reforma si deveni atractive, am conceput un program de expozitii temporare de arta contemporana care sa atraga publicul larg, nu doar pasionatii si receptorii artei clasice. Atentia ne-a fost îndreptata spre opere influente, spre artisti ale caror creatii sunt sau pot deveni punti de legatura cu lumea. Discipol al lui Corneliu Baba, Dorin Coltofeanu atrage de decenii atentia criticilor si istoricilor de arta. Marcat de spatiul în care s-a nascut, de geografia tarii Barsei si a Întorsurii Buzaului, de potecile transcarpatine unind nordul si sudul Romaniei, pictorul nostru pare ca vrea sa curete lumea de trufiile eului sau de prejudecatile colective. Influentat de mediile social si intelectual în care s-a format, pictorul descopera similitudinile si particularitatile religiilor si bisericilor. Pare fascinat de culturile oamenilor de pe Fundus Regius transilvan, construindu-se pe sine în functie de realitatile spirituale, culturale, sociale pe care le-a cunoscut. Dorin Coltofeanu inventeaza si reinventeaza lumi. Personajele sale sunt legendare, emana idei si idealuri, sunt ele însele producatoare ale unei arte proprii, originale”, a declarat Victor Neumann la deschiderea expozitiei de la Muzeul din Novi Sad.

Dorin Coltofeanu este absolvent al Academiei de Arta din Bucuresti, la clasa lui Corneliu Baba, si membru al Uniunii Artistilor Plastici. Pictorul are expoziti personale la Ramnicu Valcea, Bucuresti, Roma sau Tel Aviv, dar a mai avut lucrari expuse si la Caterbury, Ferrera, Stockholm, Viena, Belgrad, Bruxelles, Sankt Petersburg, Alma Ata sau Ankara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.