Expozitia Brancusi, JAZZx, Festivalul Medieval sau Bega Clasic, printre proiectele Consiliului Judetean Timis pentru Timisoara Capitala Europeana a Culturii

TIMISOARA. Consilierii judeteni au adoptat lista cu proiectele culturale propuse pentru anul viitor, cand Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii. Printre acestea se numara festivalul de jazz, JAZZx, expozitia Brancusi, Festivalul Medieval, Festivalul Luminilor sau Bega Clasic, o serie de concerte cu muzica clasica.

CITESTE SI: Primaria Timisoara cauta o firma care sa faca un studiu de 30.000 de euro, ca sa nu piarda Padurea Verde pe care s-a angajat s-o transforme in padure-parc. Trebuie sa fie gata in octombrie 

Consilierii judeteni au aprobat si crearea unui compartiment in cadrul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Timis care se va numi Biroul Timisoara – Capitala Europeana a Culturii 2023 si care va avea 6 angajati pe perioada determinata, cel tarziu pana la 31 decembrie 2024.

Lista cu propiectele propuse de Consiliul Judetean Timis, pentru anul Capitalei Culturale Europene:

– Expozitia Parallels la Muzeul National de Arta Timisoara, in parteneriat cu Galeria Matica Srpska Novi Sad, parte din seria evenimentelor rezultate ca urmare a semnarii unui protocol de colaborare inter-muzeala in contextul celor doua Capitale Europene ale Culturii, Novi Sad 2022 si Timisoara 2023;
– Expozitia Paul Neagu la Muzeul National de Arta Timisoara, eveniment care va reuni lucrari din colectii publice de prestigiu din Europa;
– Expozitia Victor Brauner la Muzeul National de Arta Timisoara, eveniment care va omagia artistul inovator cu impact major asupra evolutiei artei moderne europene;
– Expozitia Brancusi: surse romanesti si perspective universale la Muzeul National de Arta Timisoara, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa Centrala si de Est in 2023. Expozitia va reuni pentru prima data dupa 50 ani in Romania sculpturi emblematice ale artistului;
– Baroque Reloaded by MNArT, activitati culturale la Muzeul National de Arta care plaseaza privitorul in postura de a reforma ceea ce stie despre realitate si aparenta, ratiune si sentiment, monumentalitate, geometrie, muzicalitate, forma si discurs sau speculatie creativa.
– Festivalul Etniilor, organizat de Centrul de Cultura si Arta al judetului Timis la Muzeul Satului Banatean din Timisoara, un eveniment care, pornind de la obiceiuri, cantece, dansuri, povesti si graiuri traditionale din Banat, va redefini spatiul Muzeului Satului prin crearea unor puncte inedite de intalnire centrate pe actul artistic multicultural.
– Patrimoniul sub reflectoare la Muzeul National al Banatului, in colaborare cu Universitatea Politehnica Timisoara;
– Festivalul Medieval al Castelui Huniade, editie speciala TM2023 organizata de Muzeul National al Banatului Timisoara. Evenimentul va cuprinde muzica si dansuri medievale, piese de teatru, animatii si teatru pentru copii, ateliere si tabere mestesugaresti, dar si reinterpretari folosind mijloace contemporane, din zona artelor vizuale si performative, storytelling, ale perioadei medievale, celebrand o perioada istorica mai putin cunoscuta publicului larg, dar cu egale valente pentru memoria colectiva.
– JAZZx, editie speciala TM2023 organizata de Muzeul National al Banatului Timisoara. JAZZx va depasi limitele unui festival muzical, creand scene si public nou, accesibilizand nu doar un act cultural exceptional, ci explorand colaborari si contexte de invatare pentru generatiile tinere de artisti, atat in sfera muzicala cat si a cuvantului scris.
– Festivalul Luminilor in organizarea si sub coordonarea Muzeului National al Banatului Timisoara. Festivalul Luminilor este parte a mostenirii Capitalei Europene a Culturii constand in spectacole si instalatii avand ca tema centrala lumina. Festivalul va debuta la trecerea intre anii 2022 si 2023 ca un eveniment de trecere in anul Capitalei Europene a Culturii, la sfarsitul anului 2023 marcand ultimele momente ale anului Capitalei Europene a Culturii si deschizand fereastra catre mostenirea anului.
– Luminile magice la castel, eveniment organizat de Muzeul National al Banatului Timisoara va fi o serie de 6 evenimente lunare ce se vor desfasura la Castelul Huniade constand in concerte si proiectii tematice pe zidurile Castelului. Se va construi astfel o experienta imersiva unica pentru spectatori si punem in valoare cel mai important monument istoric al orasului.
– Festival international de animatie si teatru pentru copii organizat de Teatrul Merlin Timisoara, un eveniment care va reuni personalitati culturale si teatre europene de prestigiu, copiii spectatori fiind implicati deopotriva in vizionarea de spectacole de valoare si in activitati recreative. Timp de o saptamana, trupe de teatru romanesti si straine vor juca cel putin trei piese pe zi, iar va fi atras catre lansari de carte, workshop-uri, expozitii si concerte.
– Festivalul International de Literatura Timisoara – La Vest de Est / La Est de Vest, un proiect initiat in 2012, care isi propune sa continue, intr-o maniera deschisa publicului larg, traditia studiilor comparatiste initiate de Fundatia „A Treia Europa”. Cea de a 12-a editie va fi una dedicata Capitalei Europene a Culturii, scalata la un nivel superior din punct de vedere al participarii internationale si al subiectelor abordate.
– Festivalul fLight over borders (Flight Festival 2023), eveniment artistic cultural, unic in sud-estul Europei. Evenimentul se sprijina pe doi piloni importanti ai candidaturii Timisoarei la titlul de Capitala Europeana a Culturii – arta si tehnologia. Editia speciala din 2023 a festivalului se va concentra pe dimensiunea europeana, transfrontaliera sub denumirea fLight over borders construind punti artistice intre Timisoara, regiunea extinsa a Banatului si intreaga Europa.
– CODRU, un eveniment inedit de responsabilitate sociala, fiind singurul festival din Romania ale carui venituri sunt redirectionate spre cauze ecologice. În Padurea Bistra, CODRU va imbina artele, multiculturalitatea si abordarea ecofriendly cu scopul de a crea un mediu propice interactiunii cultural-artistice.
Programul va cuprinde concerte, piese de teatru, instalatii artistice (land art), performance-uri si ateliere (olarit, pirogravare, pictura pe diferite materiale).
– Retracing Bartók, proiect curatoriat de pianistul si compozitorul Lucian Ban, artist de origine romana stabilit la New York, care va reimagina in cheie contemporana cantecele culese de Béla Bartók din satele din Banat cu ajutorul unor nume importante din jazzul international. Extraordinara diversitate a muzicii traditionale romanesti va fi reflectata in cultura contemporana printr-o expozitie multimedia, conferinte, masterclass-uri si concerte.
– Muzicon, proiect conceput ca fiind umbrela sub care vor fi aduse in atentia publicului rezidente creative, evenimente live care presupun colaborari intre artisti din zona muzicala alternativa si cvartete de coarde, precum si cea mai mare conferinta de muzica alternativa din Romania. Dezvoltarea scenei muzicale alternative va fi sustinuta prin arhivarea istoriei muzicale din Timisoara si prin infiintarea unei pepiniere a artistilor emergenti locali.
– Concert Special in Pestera Romanesti, editie special TM2023. Pestera Romanesti a fost, pentru prima data, gazda unui concert in anul 1984, de atunci acest eveniment a intrat in peisajul cultural al regiunii.
– Bega.Clasic, o serie de 4 evenimente de muzica clasica, sau classical crossover desfasurate in spatii neconventionale de pe raul Bega cu participare internationala, incluzand orchestre si artisti internationali.
– Festivalul Excelentei Teatrale, eveniment care va celebra excelenta artistica in domeniul teatral.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.