Expeditie in premiera pentru Romania demarata de Muzeul National al Banatului. In cautarea romanilor din Kazahstan si Kirgistan si a urmelor de civilizatie din epoca bronzului

TIMISOARA. O echipa formata din arheologi si geografi din Romania si Germania va pleca intr-o expeditie de doua luni in indepartatul Kirgistan, in Asia.

Dupa ce au colaborat timp de ani buni la sapaturile de la Cornesti Iarcuri, specialistii romani si germani vor calatori 15.000 de kilometri, pana in Kirgistan, pentru prima expeditie stiintifica internationala a Muzeului National al Banatului, sprijinita de Consiliul Judetean Timis. Intreaga expeditie va dura 2 luni si va costa aproximativ 90.000 de lei. Echipa este formata din germanii Gesine Radfelder si Ruben Wehrein si romanii Andrei Balarie si Cristian Ardelean.

Cei patru vor calatori cu doua masini pe traseul Romania-Ucraina-Rusia-Kazahstan-Kirgistan, destinatia finala fiind platoul Suusamyr, din sudul Kirgistanului. Cercetatorii romani si germani spera sa poata gasi dovezi ale legaturilor dintre Asia Centrala si zona Mediteranei, in Epoca Bronzului.

La un moment dat, am avut asteptari sa gasim ceva anume. Dar ne-am gandit ca este mai bine sa nu avem acele asteptari ridicate si sa vedem doar ce putem sa cladim si daca vom avea mijloacele necesare pentru a face cercetarea pe care o intentionam si a gasi raspunsurile pe care vrem sa le gasim. Si anume, daca la nivelul anului 2000 inainte de Hristos a existat aceasta legatura intre Asia si spatiul mediteraneean care sa treaca prin aceasta zona, datorita faptului ca ruta cunoscuta ca ‘Drumul matasii’ traverseaza niste lanturi muntoase de peste 5000 de metri, ceea ce ar fi reprezentat o problema reala, iar anotimpul nu ar fi permis oricand traversarea muntilor„, a declarat arheologul Andrei Balarie, directorul expeditiei.

Acesta nu este singurul obiectiv al expeditiei romano-germane.

Am aflat ca exista comunitati de romani, aparent unii din partea Aradului. Ne-am gandit sa le punem pe harta traseului si sa mergem sa vorbim cu ei. Din cate am inteles, in Kazahstan ar fi cateva zeci de miii de romani, dar multi nu mai vorbesc limba romana. Am dori sa ne documentam mai mult„, a declarat arheologul Andrei Balarie.

Cercetatorii germani au plecat deja catre destinatie, in timp ce romanii ii vor urma in urmatoarele doua zile. Ei vor conduce doua masini puse la dispozitie de sponsori si vor dormi in automobile.

Acolo nu s-a sapat, s-a evitat acea zona, atat de catre arheologii din Europa, cat si de cei din America de Nord. Rusii, din cate stim, sunt doi care au sapat in acea zona. Un mare atu al lor este ca Gesine, colega din Berlin a mai fost. Cu femeile se poarta frumos, dar baietii vor avea ceva probleme. Se vor face checkpoint-uri din 100 in 100 de kilometri si depinde de acel politistr daca treci. Este o expeditie periculoasa, nu numai din punct de vedere al distantei, ci si din cauza tarilor prin care urmeaza sa treaca, Ucraina si Rusia, dar masinile sunt destul de vechi incat sa nu ramana fara ele, ei s-au asigurat, sunt asigurate si echipamentele si sper sa nu aiba probleme si sa se intoarca intregi. Este in premiera nationala. Eu nu stiu sa fi fost vreo institutie din Romania sa mearga in afara tarii. Au fost de la Cluj in Palmira, dar sa faca un documentar, nu cercetare„, a declarat Claudiu Ilas, managerul Muzeului National al Banatului.

CITESTE: Jale mare pe strazile din Timisoara si soselele din judet. A plouat cu amenzi 

Expeditia romano germana se va incheia peste doua luni, cand cercetatorii urmeaza sa plece pe rute diferite. Germanii au ales o ruta mai nordica, cu trecere prin Bashkortostan, in timp ce romanii vor reveni in tara prin Georgia, Turcia si Bulgaria.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.