Noutati :

EXCLUSIVITATE! Legea incalcata grosolan de administratia Robu! ADP, la un pas de faliment din cauza TimPark! O arata cel mai nou raport al Curtii de Conturi

25 iulie, 2013 - 11:25 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
19

TIMISOARA. Timpark-ul lui Nicolae Robu si incalcarea legii pun ADP-ul pe butuci.

Administratia Robu a stors conturile Societatii de Administrare a Domeniului Public din Timisoara, incalcand legea intr-un mod grav. Primaria, condusa de Nicolae Robu, nu a fost in stare sa redacteze clar un text al unui act aditional pentru un contract si s-au incasat ILEGAL aproape 100.000 de euro de la ADP. Banii care trebuie acum dati inapoi.

Mai mult decat atat, implementarea TimPark nu a facut niciun bine societatii consiliului local. Masurile luate de Robu, cu acordul Consiliului Local, au dus ADP-ul aproape de faliment, spun inspectorii de la Curtea de Conturi, care in 16 iulie au redactat un raport in urma unui control.

Asadar, Nicolae Robu s-a batut cu caramida in piept ca a desfiintat parcarile cu bariere si a interzis ADP sa mai ridice masinile timisorenilor de pe domeniul public, chiar daca erau parcate ilegal in numeroase cazuri. Primarul a socotit, cel mai probabil, ca o asemenea masura ii va spori popularitatea in randul soferilor.  Toate acestea servicii prestate de ADP insemnau, insa, venituri importante pentru societate, pentru ca se incasau bani frumosi.

„Analizand situatiile financiare ale SC Administrarea Domeniului Public SA Timisoara la data prezentului control, auditorii publici externi constata ca s-au diminuat considerabil veniturile societatii, mai ales din urmatoarele surse: administrare parcari, control acces bariere, ridicari si blocari autoturisme, precum si curatenie Primaria Timisoara. Potrivit datelor puse la dispozitia auditorilor publici externi, acestia prezinta succint evolutia situatiei economico-financiare comparativ pe anii 2012, 2013 limitate la luna mai a fiecarui an”, se arata in raportul Curtii de Conturi.

„Astfel, avand in vedere efectul nefavorabil asupra situatiilor financiare a pierderilor inregistrate pe centrele de profit principale ale societatii verificate (1.448.767 lei – efect determinat ca abatare la datele de analiza ale anilor 2012, 2013), auditorii publici externi isi exprima rezervele asupra principiului continuitatii activitatii societatii, aceasta neputand, in opinia auditorilor, sa-si mai continuie activitatea in mod profitabil in conditiile actuale de limitare a activitatii societatii de catre deliberativul local”, se mai arata in raport.

Asadar, ADP nu mai face profit deloc din cauza ideilor lui Nicolae Robu. Mai mult decat atat, unificarea dintre ADP si SDM nu aduce vreun beneficiu societatii de Administrare a Domeniului Public. O spun tot inspectorii Curtii de Conturi, care dezvaluie, in raportul emis in 16 iulie 2013, ca isi exprima rezervele asupra ratiunii economice a AGA „atunci cand s-a decis ca o societate care a inregistrat o pierdere de 2.730.439 de lei (conform datelor din bilantul contabil incheiat la 31.12.2012 si publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice) sa absoarba o societate care a inregistrat un profit net de 1.368.031 lei (societate care in ultimele 5 exercitii financiare a inregistrat profit)”. De altfel, absorbtia ADP de catre SDM se va realiza intre doua societati cu pierderi.

Curtea de Conturi spune ca s-a incalcat in mod grav legea. Din ce cauza? Prin decizia actionarului principal, la propunerea lui Robu, dar si prin implementarea noului regulament de parcare, TimPark. Mai exact, prin eliminarea tichetelor de parcare, prin eliminarea parcarilor cu acces bariera, precum si prin limitarea platii serviciilor de parcare prin plata limitativa a acestora doar la sediul ADP – prin casieriile proprii – si prin telefonia mobila (voucher sau sms), precum si eliminarea activitatii de ridicare si blocare autovehicule, „ceea ce a avut drept consecinta pierderea veniturilor din aceste activitati”, subliniaza Raportul Curtii de Conturi.

Administratia Robu nu da 2 bani pe lege

Dupa ce a anuntat cu surle si trambite ca 50% din veniturile obtinute din TimPark intra in bugetul local, administratia  Robu a incasat de la ADP acesti bani inainte de termen, fara drept, ceea ce este ilegal, arata raportul. Inspectorii explica foarte clar ca textul contractului este ambiguu si, din acest motiv, a fost interpretat eronat de catre angajatii Societatii de Administrare a Domeniului Public.

„Societatea a procedat la calcularea eronata a redeventei datorate prin aplicarea cotei de 50% asupra cifrei de afaceri realizata (din activitatea de exploatare a bunurilor aflate in regim de TimPark) si nu prin aplicarea cotei de 1% asupra aceleiasi baze de calcul conform contractului de concesiune”, se precizeaza in raport.

Asadar, angajatii ADP au calculat ca au de dat bugetului local 501.489 de lei, indusi in eroare de un act aditional intocmit prost de subordonatii primarului Robu. Iar cei din Primarie au incasat ILEGAL mare parte din acesti bani, mai exact 491.459 de lei, desi legea spune clar ca nu aveau dreptul sa-i incaseze. Mai mult, au incalcat si Codul Fiscal.

„In fapt, societatea datora cu titlul de redeventa doar suma de 10.029 lei, diferenta de 491.459 lei nu putea sa faca obiectul vreunui calcul si cu atat mai mult a unei plati decat dupa determinarea rezultatului din exploatare la finele exercitiului financiar”, spun inspectorii. Asta inseamna ca municipalitatea nu poate incasa 50% inainte de incheierea exercitiului financiar pe anul in curs.

Cauzele si imprejurarile care au condus la INCALCAREA LEGII sau a altor norme sunt identificate de inspectori in „modificarea prevederilor contractuale prin introducerea unui punct 16 avand un caracter general, nedetaliat, ceea ce a generat interpretarea eronata a acestuia de catre angajatii societatii verificare”, scrie negru pe alb in raportul Curtii de Conturi.

Asadar, Primaria Timisoara, condusa de Nicolae Robu, a primit ILEGAL de la ADP suma de 491.459 de lei, „banii reprezentand plati anticipate de dividente, contrar prevederilor legale„. Banii trebuie inapoiati ADP, insa cel mai probabil se va ajunge la varianta compensarii. Oricum, situatia financiara de la Administrarea Domeniului Public ramane in continuare critica.

Ramaneti in continuare pe www.opiniatimisoarei.ro! Vom reveni cu alte dezvaluiri din Raportul intocmit de Curtea de Conturi in urma controlului efectuat la Societatea de Administrare a Domeniului Public din subordinea Primariei Timisoara!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 19comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Bueiii, cum drac sa va iubeasca robu , mai opinia timisoarei, cand il aratati asa cum este si cum se piii….sa pe lege de sus si cu presiune??? bravo voua ca sunteti p e faza

  • Hahahaha, fix asta voiam si eu sa zic. Dasca ii dovediti faradelegile, opiniatimisoarei o sa te tot injure ca doar nu-i convine sa afle si timisorenii ce matrapazlacuri face Robu si acolitii. cred ca e mai rau decat in vremea lui ciuhandru.

 2. Dar despre contractul cu firma de paza BGS de la Adp nu scrieti nimic…

 3. ADP? Adica Administratia Domeniului Public? Cred ca au cu totul alta treaba decit sa pindeasca si sa jecmaneasca timisorenii. Preturile practicate pentru ridicarea sau blocarea rotilor unei masini erau aberante. La 200 Euro sunt fimre care aduc masini ramase in pana in strainatate. Jegosii astia percepeau acelasi tarif pentru ridicarea si transportarea unei masini 5 km.

  • in szeged acum citiva ani recuperarea masinii ridicate pt parcare aiurea costa 50 de euro, inclusiv taxiul pina la casa de schimb si locul de „detentie”.
   PS masina a fost parcata linga semnul oprirea interzisa in timpul zilelor lucratoare, era o zi de simbata dar nu stiam ca se considera lucratoare pt recuperarea zilei libere de 1 mai.

   • aproximativ 10,000Ft taxa de recuperare + 2,000Ft taxiul, cursul era atunci aprox 230Ft pt 1 euro.

  • cat timp e pe banii tai ii doare in cur

 4. parcarile cu bariere erau apreciate de soferi pt ca acolo gaseai loc de parcare la orice ora (in cel mai rau caz asteptai citeva minute). au mai ramas parcarile cjt si cea de la iprotim. in aceste 2 parcari din urma poti sa parchezi inclusiv de revelion.

  • Bine , dar eu , care mi-am cumparat un abonament general , pe care am dat o caruta de bani , la Modex nu , la Bega nu , la Comisariat nu , la Finante nu ,vis-a -vis de Billa pe Circumvalatiunii nu , la Finante nu ……sa ma cac pe el de abonament !

 5. Domnu primar, va vedem pe la DNA cand dati cu subsemnatu/ se intampla treburi tot mai dubioase in mandatul dvs. opinia, te rog sa arati toate dedesubturile din primarie, ca pute

 6. stie foarte bine domnu robu ce face, ca invarteli a facut destule si pe la politehnica cat a fost rector. asa ne-am bucurat ca a castigat primaria si ca scapam de el de la rectorat de nu va putem spune. NUmai el si prietenii lui lingai au avut beneficii. SI evident cei doi copii ai primarului robu care au fost bagati in Politehnica pe vremea lu taticu.

 7. sper sa nu ia cu executare ca parca nu are gatu asa de gros

 8. Dati in freza vopsita! Mai tare, ca simte greu.

 9. Ma intreb si eu ADP-ul ce a facut cand ii intrau milioane de euro in conturi pe an?!? Adica in ultimii 10 ani, aproximativ….

 10. Un lucru trebuie stiut din total incasari firma cu softul pentru plata prin sms incasaeza 60%,primaria 20% ,si 20% adp.Firma cu softul este adusa de Robu,trebuie intales acum si motivul pentru care s-a renuntat la taxa cu tichet.Trage-ti conluzia

 11. Din ridicarea masinilor ADP nu incasa aproape nimic , pt ca cei care saltau masinile nu erau ADP , erau niste privati care aveau contract cu ADP ! De aceea in Timisoara aveam cel mai mare tarif din tara pt recuperarea masinii saltate de ” ADP ” ! .

  • GIMI,asa le spui…..ca si cum ai fi un lingau al lui Robu.Tu stii ce vorbesti? Sa faca pretul de 3 ori,cat e acum,tocmai ca fraieri care plang pe aici,sa plateasca cand isi lasa masinile aiurea.Am impresia ca esti unul care lasa masina unde-l taie capul…..,lenes mic si pervers ce esti.Cat despre Robu,cel mai prost primar,de la prima atestare documentara si pana in prezent,a Timisoarei,eu i fac o urare: LA PUSCARIE/CU ROBU LA PUSCARIE!

   • Idiotule , sa se faca parcari nu sa se mareasca amenzile ” de 3 ori ” !

    • Idiot esti tu,pupincuristu-le. Stie mata,ca postezi pe aici? Esti la Gataia,sau la Jebel? Cretini ca tine,nici nu ar avea voie ,sa conduca masini.Si,mai vrei parcare ….fraiere.