EXCLUSIVITATE: O antena GSM montata pe un bloc din Timisoara ii incaiera pe membrii asociatiei de proprietari, desi le aduce 4.500 de euro pe an

TIMISOARA. O antena GSM montata de un operator de telefonie mobila  deasupra unui bloc din centrul orasului a dezbinat asociatia de proprietari in asemenea hal, incat – de la injuraturi si amenintari intre locatari – s-a ajuns pana la plangeri penale, procese civile si chiar „ruperea” unei scari din asociatia-mama, separarea tevilor de gaz si apa, si o tentativa nereusita de a se infiinta o asociatie paralela.

In timp ce locatarii „rebeli” sustin ca antena GSM emite radiatii cancerigene si trebuie indepartata imediat de pe acoperis, proprietarii de la celelalte doua scari de bloc, in frunte cu presedintele asociatiei, nu dau un pas inapoi si spun ca masuratorile au demonstrat ca antena nu reprezinta nici un pericol pentru sanatatea oamenilor, iar banii primiti de la compania de telefonie sunt bineveniti pentru a spori gradul de confort al imobilului.

Operatorul de telecomunicatii ne da 4.500 de euro pe an. Asa am negociat contractul, sa ne dea banii anual. Pana acuma, din banii astia am facut zugraveli in tiefel, am luat un motor la lift, ca era stricat, am pus 18 corpuri de iluminat cu senzori, care se aprind la miscare, pentru a nu mai plati atat de mult curent, si am pus un reductor electric in pivnita, care transforma curentul de la 230 la 24 de volti. Toate astea le-am facut pentru scara D1, care acuma s-a retras din asociatie si vrea sa dea jos antena. Si la scarile noastre am facut aceleasi lucruri si se poate vedea ca, de cand avem contractul cu compania, avem un bloc intretinut fata de altele”, a declarat pentru www.opiniatimisoarei.ro Romulus Rasca, vicepresedintele Asociatiei de Proprietari de pe strada Piatra Craiului nr. 3.

In prezent, banii de la operatorul de telefonie mobila sunt economisiti cu grija pentru achizitionarea unui lift nou.

Cel vechi are 51 de ani si poate ceda oricand. De aceea, acuma adunam banii pentru a monta un lift nou. Costa 22.000 de euro cu tot cu instalare si avem si garantie timp de 20 de ani”, mai spune administratorul Rasca, constient de importanta ducerii pana la capat a contractului cu firma de telefonie.

Eu am semnat acest contract, in urma cu patru ani, si trebuie sa-l duc pana la capat! Inca sase ani! Altfel mi-as da demisia din toate functiile de la asociatie, din cauza defaimarii la care am fost supus de catre vecinii de la scara D1. Chiar daca am functii la asociatie din 1964, acuma nu mai suport jignirile, plangerile penale, procesele si toate celelalte sicane declansate de montarea antenei”, mai spune Romulus Rasca, persoana care la varsta de 72 de ani se lupta, indirect, si pentru ca abonatii operatorului din zona centrala a Timisoarei sa aiba un semnal cat mai bun…

4.500 de euro pe an pentru gazduirea antenei GSM

In data de 8 august 2008, intre Orange Romania si Asociatia de Proprietari de pe strada Piatra Craiului nr. 3 a intervenit contractul de cesiune nr. 2229, prin care locatarii au cesionat o suprafata de 150 mp situata pe terasa imobilului, pentru ca operatorul de telefonie mobila sa-si instaleze antenele si echipamentele GSM. Durata contractului este de 10 ani, iar pretul – 4.200 de euro pe an si un pachet si un terminal GSM. Pentru a se asigura ca nu li se vor cere bani in plus, reprezentantii companiei au tinut sa se specifice ca „pretul cesiunii este fix si nerevizuibil pe toata durata derularii contractului”.

Romulus Rasca

Ulterior, la contract s-a atasat un act aditional prin care suma platita de firma de telefonie a fost majorata la 4.500 de euro, datorita cesionarii unui spatiu de 9 mp, necesar instalarii aparaturii electronice aferente antenei GSM. „Totul a fost transparent, am avut lista cu semnaturile tuturor locatarilor, mai putin a lui Gheorghe Bogos, locatar de la scara D1, care ulterior a inceput sa ne faca tot felul de plangeri penale si civile si sa ceara demontarea antenei”, precizeaza Romulus Rasca, persoana care a semnat contractul cu firma de telecomunicatii din partea asociatiei de proprietari.

Ulterior, contestatarului principal al antenei i s-a alaturat si Dimitrie Spilca, secretar al Comitetului de Proprietari, care si-a motivat retragerea din staff prin aceea ca „multiplele atributii profesionale imi lasa putin timp desfasurarii muncii de conducere in asociatie”. Imediat dupa demisie, s-a alaturat razboiului de „gherila procesuala” impotriva asociatiei de proprietari si a operatorului, care continua si in prezent in instantele din Timisoara.

„Dupa radiatiile de la Fukushima, ne mai lipsea aceasta antena de doi lei!”

Aceasta antena nu isi are locul in imobilul nostru! Nu este nimeni impotriva aducerii de fonduri in asociatie, dar nu cu pretul periclitarii sanatatii intr-o forma inechitabila si ilegala. Sunt convins ca pentru administratorul Rasca aceasta antena este si o afacere personala, deoarece s-a zbatut prea mult pentru ea si prea putin pentru asociatie. Conform legilor in vigoare, toti cei 180 de proprietari expusi la radiatii au dreptul la compensatii banesti de 10% din venitul fiecaruia, dar datorita smecherului de Rasca avem un beneficiar si 179 de fraieri”, s-a revoltat Gheorghe Bogos, care apreciaza la modul ironic ca „dupa radiatiile de la Fukushima, mai lipsea Rasca cu antena lui de doi lei”.

Invocand temerile pentru sanatatea sa si a celorlalti locatari, Bogos a cerut instantelor de judecata sa anuleze autorizatia de constructie nr. 292/2010 emisa de Primarie si sa dispuna desfiintarea instalatiilor GSM de pe bloc. Toate astea, in ciuda faptului ca, in data de 20.12.2010, inspectorii Directiei Regionale Timis din cadrul Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii au efectuat masuratori asupra intensitatii campului electromagnetic din zona reclamata, pentru verificarea gradului de expunere a populatiei la campurile electromagnetice generate de antena GSM, iar rezultatele au indicat lipsa oricarui pericol.

Operatorii de telefonie mobila sunt atacati in instanta, iar in fiecare caz in parte noi trebuie sa arbitram aceste conflicte si sa aratam ca radiatiile de la antene nu sunt nocive”, a precizat  inspectorul Ioan Olariu de la Autoritatea de Reglementare in Comunicatii.

FOTO: Dariana Dragos

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Albert Einstein spune:

  doar prostia este infinita… 50 de ani au fost 3 antene de unde medii in mijlocul orasului (unde e acum mall-ul) si doar cele 2 pt frecventa de 630KHz aveau o putere de 400KW (400 sute de mii de wati fata de 70W cit emite o antena de gsm) si nu a crapat nimeni din blocul aflat la 50 metri de antene. Pensionarii inculti si comunisti sa se imbrace in haine de tabla si sa fuga in coreea de nord, in raiul comunist, doar acolo scapa de curent electric si cimpuri electromagenetice. idiotii lui peste, toata aparatura este OMOLOGATA, pe deasupra faceti confuzii cretine intre radiatia electromagnetica si radiatia nucleara… Eu stau la penultimul etaj si mi-as dori ca pe blocul meu sa se instaleze antene, doar asa as avea sanse sa se modernizeze liftul din bloc, ca pensionariii comenteaza ca ei nu mai traiesc multi ani ca sa se bucure de liftul modernizat si nu vor sa dea 1 leu pe modernizarea blocului. la cimitir cu voi!

 2. beneficiar radiatii spune:

  Cedam antena cu presedinte cu tot,
  mai lipsesc niste amanunte dar le puteti vedea in dosarul de la tribunal. Mutati si antena la 50 de m si va fi pace. Va asteptam in 29 sept in instanta. Mai usor cu injuriile, domnule radioamator, ca faceti AVC.

 3. profesorul spune:

  reductorul este transformator-
  rasca nu e in stare sa rezolve problema simpla a gunoiului din imobil-nu mai e capabil sa-si duca angajamentele la finalizare-nu isi mai ia nici pastilele si dupa cum scrie afisele nu a luat nici bac-ul
  Il rog pe aceasta cale sa mearga cu afisele la corectat la unul din scolarii din bloc inainte de afisare din respect pentru limba romana

 4. Megahertz spune:

  in loc de pensionar taxator de bloc angajati un administrator de la falt si in afara de cresterea taxei de tiparit tabelul de taxe si de incasat banii nu o sa rezolvati nimic…

 5. Deontologia?! spune:

  Nu voi intra in polemica iscata de montarea antenei. Am inteles ca exista un proces pe rol si cei indriduiti se vor pronunta in acest caz.
  Eu as avea cateva intrebari, care cu certitudine vor deveni retorice, care vizeaza deontologia ziaristului.
  1. Ce semnifica “separarea tevilor de gaz”? Conform documentelor legale, emise de Eon Gaz, nu s-a intervenit asupra instalatiilor de alimentare cu gaze naturale.
  1. In articol apare “tentativa nereusita de a se infiinta o asociatie paralela”. Daca ar fi fost o documentare corecta, se afla ca termenul de “asociatie paralela” nu exista in Legea locuintei, ca infiintarea unei asociatii se rezolva pe cale juridica, prin emiterea unei decizii a Judecatoriei.
  2. De asemenea, “…scara D1, care acuma s-a retras din asociatie…”, este un fals. Desprinderea unei scari dintr-o asociatie este reglementata de aceeasi lege si ar fi trebuit sa existe o hotarare judecatoreasca care sa ateste acest fapt.
  3. Ziaristul ni-l prezinta pe vicepresedintele Rasca, iar cateva randuri mai jos, aceeasi persoana este numita administratorul Rasca, ceea ce contravine realitatii si Legii 230/2007.
  4. Se face vorbire despre “…Dimitrie Spilca, secretar al Comitetului de Proprietari,care…Imediat dupa demisie, s-a alaturat razboiului…”. Oare care este legatura de cauzalitate si temporalitate, “imediat dupa demisie”, intre demisia datata 2005 si “razboiul” declansat de instalarea antenei in 2008?
  Iata, ca nu era nevoie de verificarea informatiei din 3 surse, ci doar de citirea unor documente care sa evite scriitura nefondata.

 6. taranistu spune:

  iol cunosc pi domnu Rasca, dinsu are multa sicoala iaste cult canta si la pian si stie fo 3 limbe plus magiara. ieste ciel mai potrivit pentru acesta functie ca locatarii etotz este incultz si nu cred nici in dumnezeu. niste comonisti, ce mai . pote o r fi si securisti intre ei. trebe intrebat la cenesa si dacai depistam sei dem afar din bloc.

 7. XXL spune:

  PROASTA NATIE ASTIA IS CA AIA CARE ARUNCA CU PIETRE DUPA SLAVARI !

 8. completare spune:

  1. Daca s-ar fi dorit o corecta informare, “vicepresedintele”, “administratorul”, … Rasca trebuia sa va arate si antena personala de radio-amator de pe acoperisul blocului, montata in 1964, pentru care nu plateste niciun leu chirie asociatiei.
  2. Oare contractul a fost incheiat in folosul locatarilor, sau…? O asociatie din strada Corneliu Coposu a incheiat un contract cu firma de telefonie mobila pentru o chirie lunara de 1.000 euro!!! Se pot compara cele doua sume 4.500 euro/an si 1.000 euro/luna???

  • matematicianul spune:

   Dar locatarii nu au observat diferenta uriasa intre 4.500 euro/an si 12.000 euro/an ???
   slab negociator sau interesul personal primeaza???!!!

  • simplistul spune:

   O simpla intrebare pentru dl/dna „Completare”; Ai vazut personal contractul incheiat intre firma de telefonie mobila si asociatia de pe strada Coeneliu Coposu? sau pur si simplu din auzite ai spus suma de 1000 euro/luna, deoarece aceasta suma este foarte mare in comparatie cu chiriile care revin asociatiilor de pe urma inchirierii de spatii pentru antenele de telefonie mobila. Trebuie sa te gandesti putin inainte sa spui astfel de lucruri, deoarece poti sa fi sigur ca aceste companii de telefonie mobila comunica intre ele si nu dau astfel de chirii.

   • completare spune:

    Valoarea contractului este declarata chiar de presedintele asociatiei str. Corneliu Coposu. Informatia o gasesti in presa locala online.

 9. dan alexa spune:

  e greu de crezut ca Rasca, acest vicepresedinte/administrator, poate sa-i convinga pe cei de la Orange sa vireze in contul asociatiei 4500 de euro, iar diferenta pana la 12.000 de euro sa i-o depuna dansului in cont! foarte greu de crezut asta

  • matematicianul spune:

   Dan Alexa ai inteles gresit. Contractul negociat de Rasca e de 4.500 euro/an. Contractul de 12.000 euro/an este cel al asociatiei din str. Corneliu Coposu.

 10. cetateanul jupuit spune:

  pentru cetatenii Timisoarei e foarte important sa stie aceste aspecte ale foloaselor necuvenite ale consumatorilor de orange – toti au pus botul la bani si locatarii au ramas de prosti – nu am inteles din poze cine este monument istoric -catedarala ,antena sau rasca cel cu nasul rosu de gogosar -poate ne raspunde arhitectul sef !!!

 11. studentul revine spune:

  turnator nenorocit -dupa poza te-am recunoscut-iti aduci aminte in 1986 cand la poli ai dat in gat un asistent universitar si niste studenti ca asculta europa libera – si\tii care a fost ghinionul tau -ofiterul Tra….. era cunoscut de-al lui mama si acum am sa vin dupa tine impreuna cu niste prieteni din T Severin -bataia pe care ai primit-o la Moldova Noua pentru tot pentru turnatorie nu ti-a prins prea bine la educatie – felicitari ziarului pentru articol – am reusit sa-l gasesc pe individ – cei care au avut situatii similare sa mai scrie- informator deconspirat din Caravani (fost Daicoviciu) sa nu dormi linistit

  • CARARE P spune:

   BAA ! PAI, EU AM LUCRAT LA SUVAROV LA MOLDOVA-NOUA SI AM LOCUIT PE LA CAMINELE ALEA DE LA MINA, SI,…STIU CA ERA UN PLUTONIER BRUNET SI SOLID PE VREMEA AIA, CARE FACEA CONTROALE PE LA CAMERELE DIN CAMIN ASTFEL INCIT „ACESTA” VENEA IN CAMERA SI DACA RADIOUL ERA OPRIT ATUNCI VOIA SA-I DEA EL DRUMUL APASIND PE TASTA DE UNDE SCURTE,…SA TE FI FERIT DUMNEZEU DACA IESEA LA IVEALA EUROPA-LIBERA !!! CA A BAGAT MULTI IN PUSCARIE ASA !
   VA SA ZICA , „ASTA” E ALA,…

  • corect spune:

   Rasca este proprietarul unei antene de radioamator montata pe acoperisul blocului cu mult timp inainte de 1989. Pe vremea aceea trebuia sa ai aprobarea SECURITATII pentru o antena de radioamator.

   • simi spune:

    E clar…daca avea pe atunci antene pe bloc, ca era una din curvele de securisti care ne-au dat in gat si ne puneau bine cu aia.Are un pic trasatura de „secu”….

 12. Ivan cel groaznic spune:

  Antene GSM sunt in toate orasele si in toate cartierele.Tipic romanesc divizarea locatarilor cu pro si contra.Exemplificarea cu antenele din circumvalatiunii este elocventa.Al asigur pe ”student” ca amicu Romica Rasca nu a fost in viata lui la Moldova Noua habar nu are ce se maninca pe acolo si este nascut crescut la Recas si nu are nimik pe lume cu frumoasa localitate carasana Daicovici fost Cavaran.

 13. mihai spune:

  Eu cel putin, imi este frica si de statiile de pe masinile de taxi, dar de ditamai gsm-ul asta.Sincer l-as intreba ca vecin, oare cine ai da voie sa monteze chiar si antenele personale acolo.Bag seama ca mosulica a lucrat vreodata la securitate sau o fi fost vreun colaborator al lor.Ce face cu antenele alea acolo in nr asa mare?Ne asculta?Stau cam aproape de el si ma cam pune pe ganduri ….