EXCLUSIV! Se MUTA o maternitate din Timisoara intr-un spital european? Ce personaj surpriza sta in spatele unei tranzactii neasteptate

TIMISOARA. Mutare surpriza!? Dupa ani de zile in care s-a tot discutat despre necesitatea construirii cat mai grabnice a unei noi maternitati in Timisoara, s-a gasit o varianta neasteptata pentru transferarea Spitalului Bega.

Reprezentantii Spitalului Judetean si Mitropolia Banatului au inceput demersurile pentru cumpararea fostei Clinici Athena, in care sa mute Maternitatea Bega.

Cum costurile de intretinere la actualele spatii, improprii, ale spitalului Bega sunt mari, iar cladirea batrana tot mai greu de gestionat, acest transfer ar fi mana cereasca.

spital-athena-timisoara
Clinica, ce apartine acum unei persoane private, ar putea fi cumparata cu bani de la Ministerul Sanatatii.

„Daca se va merge pe varianta unei construiri, inseamna studiu de fezabilitate, proiect, licitatie si executie, presupune o perioada de timp foarte lunga. Daca se merge pe a doua varianta, care este vehiculata, Consiliul Judetean sau Ministerul Sanatatii sa achizitioneze Clinica Athena, care din punctul meu de vedere este o idee formidabila, pentru ca oricum intra in gestiunea statului Roman, este cea mai noua unitate sanitara din judetul Timis, deci este facuta dupa proiecte si normative europene din anul 2010, deci are autorizatie de functionare si tot ce e necesar. Sunt discutii destul de avansate in acest sens”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Marius Craina, managerul Spitalului Judetean din Timisoara.

Unul dintre persoaneje cheie in ecuatia acestei tranzactii este nimeni altul decat mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, care a preluat fraiele problemei, dornic sa puna umarul la rezolvarea uneia dintre cele mai importante probleme ale orasului.

Impreuna cu directorul Judeteanului Marius Craina, mitropolitul s-a intalnit deja cu actualul proprietar al Clinicii Athena, iar joi IPS a fost la Bucuresti unde a discutat cu ministrul Sanatatii pentru a demara cat mai repede procedurile de cumparare a cladirii de pe Calea Aradului.

Salon Spital Athena!

„Tot s-a pus problema aceasta a construirii unei maternitati si nimeni nu a facut nimic, nici proiect nici nimic. Si acuma s-a descoperit acest spital, ca este gol, am vorbit si cu cel care il are si eu am fost la minister. Am fost la minister si am expus, am dat detalii despre spital, cu tot ce este acolo, cu aparatura, inclusiv am discutat oarecum si pretul care ar fi si, intr-adevar, toata lumea a spus ca este foarte convenabil, insa acum am chemat sa vina o comisie de la minister pentru o prima evaluare, ca sa vada ce e acolo. Problema este ca, prin cele expuse de mine ministrului, este deschidere pentru aceasta achizitie si tinem legatura permanent cu ministerul si se lucreaza, la aceasta data, pentru procedura de achizitionare. Nu putem spune ca am pus mana pe cladire, dar suntem pe trendul pozitiv. Eu as vrea ca spitalul acesta sa ramana in spatiul public. Ministrul mi-a promis ca se lucreaza la documentatie de achizitie. Eu m-am dus la minister cu caciula in mana. Eu zic ca treburile sunt bune”, a spus pentru opiniatimsoarei.ro mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

Potrivit reprezentantilor Spitalului Judetean de care apatine Maternitatea Bega, mutarea acesteia in spatiul in care a functionat Clinica Athena ar fi una de bun augur. Mai ales ca aici a functionat tot o maternitate, iar spatiile sunt pregatite pentru o astfel de activitate.

Spital Athena poza 1

„Eu ma refer doar la partea practica, ceea ce inseamna activitatea de obstetrica-ginecologie si pediatrie, este de departe cea mai buna solutie, pentru ca e o cladire care a fost construita in acest scop, a fost autorizata, a fost abandonata de vreo 2-3 ani de zile si este pacat ca municipiul Timisoara sa posede asa ceva si nimeni sa nu desfasoare activitate medicala acolo. Noi am vizitat clinica in urma cu cateva saptamani. Pe langa faptul ca s-a pus praful in unele locuri, restul este intact, aparatura medicala este prezenta, dotarea este prezenta, am intrat in salile de operatie, totul este cum trebuie. Din punct de vedere practic, nici nu se compara. In momentul in care se ia hotararea, dupa o igienizare completa si corespunzatoare, cu dezinfectie, cu tot, in maxim doua luni poti sa muti maternitatea. Din acest punct de evdere, avantajul este incontestabil”, a adaugat managerul Marius Craina.

Cladirea Clinicii Athena are 5.515 mp, la care se adauga terenul din jur de 5.000 mp. Nu a fost dezvaluit pretul negociat, insa cei implicati in demersul cumpararii ei sunt optimisti ca se vor gasi resursele necesare pentru tranzactie.

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Ideea este una foarte buna si e de apreciat ce face Domnul IPS Ioan Selejan si toti ceilalti implicati !

  Daca s-ar reusi mutarea,celalalta cladire sa fie daramata,e veche si ii ajunge…e jale cum arata.

  Spor la treaba !
  Succes!

 2. Din păcate biserici goale nu sunt pentru a fi mutata și biserica din Chizatau ,care se degradează încet, încet. Rugam pe Bunul Dumnezeu sa lumineze mintea celor care ar trebui sa se îngrijească și sa îngrijească acest monument istoric. Doamne ajuta.

 3. Este o veste grozava! Sper ca se va si finaliza pozitiv. D-zeu sa-i dea sanatate mitropolitului nostru, pentru aceasta initiativa. D-nii de la Minister sa fie luminati si sa sprijine efectiv aceasta propunere.

 4. povesti….