Derby pentru Politehnica Timisoara in penultima runda din play-off, meci important pentru echipa din Sag in play-out

TIMISOARA. Politehnica Timișoara încheie meciurile de play-off de pe teren propriu din acest sezon al ligii a III-a cu un derby în fața Minerului Lupeni.

CITESTE SI: SCM Timisoara castiga si la Ploiesti si merge in faza a doua din play-out

Înaintea întâlnirii, Politehnica este prima în play-off, la două puncte în fața formației din Lupeni. Timișorenii au și o revanșă de luat după ce au pierdut precedenta partidă pe terenul hunedorenilor, când au și încheiat partida în 10 jucători.
Alb-violeții nu-l vor putea utiliza pe Alex Militaru, accidentat în meciul cu Ghiroda.

Avem ultimul joc acasă din acest campionat, să spunem campionat regulat plus play-off. Ne așteaptă un joc foarte greu, un joc în care o să trebuiască să muncim foarte mult pentru cele trei puncte. Pentru că vom juca cu o echipă a Minerului foarte bună și atunci o să trebuiască să fim pregătiți, să facem tot ce e necesar ca la ora jocului să fim 100% apți și pregătiți să câștigăm acest joc”, spune înaintea întâlnirii Cristian Gălan, antrenorul principal al Politehnicii.

Partida de pe stadionul Electrica este și un duel între cea mai bună ofensivă a play-off-ului, a Lupeniului, și cea mai bună defensivă, cea a Politehnicii, iar meciul este programat sâmbătă.
Celălalt meci al rundei este programat vineri, la Ghiroda, unde vine echipa din Pecica.

Meci important și în play-out

În grupa din play-out, în seria a IX-a, se dispută meciurile din runda cu numărul 8. Meciul vedetă al etapei este cel de la Șag, unde gazdele primesc vizita echipei din Cermei. Cele două grupări sunt despărțite de 3 puncte și se luptă pentru locul al treilea la finalul acestei faze a stagiunii.
Liderul, Lotus Băile Felix joacă tot în Timiș, însă pe terenul deja retrogradatei din Periam, în timp ce CSC Peciu Nou va primi vizita Viitorului Arad.

Iată programul complet al rundei din play-off și play-out.

Play-off, etapa 8

9 mai 2025, ora 18:00
CSC Ghiroda și Giarmata Vii – Progresul Pecica
10 mai 2025, ora 18:00
Politehnica Timișoara – Minerul Lupeni

Play – out, etapa 8

9 mai 2025, ora 18:00
Avântul Periam – Lotus Băile Felix
CSC Peciu Nou – Viitorul Arad
Timișul Șag – Gloria Lunca Teuz Cermei

TIMISOARA. Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Politehnica Timișoara organizează, în perioada 9-10 mai 2025, un eveniment devenit deja tradițional – Zilele Mecanicii (Mec Days), care se va desfășura la sediul de pe Bulevardul Mihai Viteazu nr. 1.

Mec Days reprezintă o oportunitate valoroasă de promovare a domeniilor de licență din cadrul Facultății de Mecanică, precum și de consolidare a parteneriatelor dintre mediul universitar și cel economic. Evenimentul are ca scop informarea și motivarea tinerilor în direcția alegerii unei cariere în domeniile tehnice, creșterea vizibilității programelor de studii, dar și stimularea angajabilității absolvenților.

Pe parcursul celor două zile, vizitatorii vor putea interacționa direct cu reprezentanți ai companiilor expozante, vor descoperi oportunități de practică, internship sau angajare, și vor putea participa la prezentări, demonstrații și activități interactive.

Programul complet al evenimentului este următorul:

9 mai

  • 10:00 – deschiderea Mec Days 2025;

  • 10:15 – 12:00 – prezentări companii;

  • 10:00 – 17:00 – vizite standuri companii.

10 mai

  • 10:00 – 15:00 – expoziție vehicule istorice;

  • 11:00 – 14:00 – vizite laboratoare facultate;

  • 11:00 – 15:00 – prezentare/demonstrație monopost Formula Student.

Evenimentul este dedicat studenților, elevilor interesați de o carieră în domeniul tehnic, precum și reprezentanților din mediul economic.

Universitatea Politehnica Timișoara (www.upt.ro), cea mai veche instituție de învățământ superior din vestul țării, a fost înființată prin Decretul Regal semnat de Regele Ferdinand la 11 noiembrie 1920. Universitate de cercetare avansată şi educaţie, UPT este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice şi cea a unor academicieni prestigioşi, cât și prin cei peste 140.000 de absolvenți care au dus renumele acesteia peste tot în lume. Având și o bază materială de invidiat, cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.

Dimensiunea internațională a Universității Politehnica Timișoara este evidențiată și prin faptul că este parte a consorțiului european de universități E³UDRES² – Engaged and Entrepreneurial European University as Driver for European Smart and Sustainable Regions, inițiativă sprijinită de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. E³UDRES² reunește universități europene de top pentru a colabora în dezvoltarea regiunilor inteligente și sustenabile prin educație inovatoare, cercetare aplicată și cooperare transdisciplinară. Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul oficial: https://www.eudres.eu/.

TIMISOARA. SCM Timișoara dispută al patrulea meci consecutiv pe în deplasare din acest campionat, de această dată pe terenul Rapidului.

CITESTE SI: Bronz pentru o sportiva de la Politehnica Timisoara la Nationalele de floreta ale senioarelor. Si-a invins si o colega de la club. FOTO

Campionii României revin în capitală la o săptămână după ce au învins pe Dinamo. Mugur Preda nu îl va avea la diospoziție pe Robert Murariu, care a suferit o intervenție chirurgicală, și va lipsi de pe teren o perioadă de timp, dar nici pe Lucian Mureșan, rugbyst care a încasat cartonașul roșu în întâlnirea cu Dinamo și este suspendat pentru duelul cu giuleștenii.

Rapidul vine după o victorie clară, 48-17 pe terenul celor de la Universitatea Cluj, iar înaintea întâlnirii este pe locul 5, la tot atâtea puncte în spatele Timișoarei.

Duelul din această rundă este programat vineri, de la ora 16:00, si va fi arbitrat de Robert Diaconescu, ajutat de Viorel Bujoreanu și Virgil Ioniță.

Partida va fi transmisă atât pe canalul Rugby Tv, cât și pe TVR Sport.

TIMIȘOARA. Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara organizează în data de 10.05.2025, ora 10:00 simularea pentru concursul de admitere 2025.

Realizată prin colaborarea dintre studenți și cadre didactice din Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, simularea sreprezintă o posibilitate de testare/verificare pentru candidați, dar și o previzualizare a Concursului de Admitere la programele de studii ale Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, sesiunea iulie-septembrie 2025.

Simularea concursului de Admitere va fi organizată pentru facultățile și secțiile de: Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Asistență medicală, Balneofiziokinetoterapie și Recuperare Medicală, Nutriție și Dietetică, Tehnică Dentară, Asistență de Profilaxie Stomatologică, Cosmetică Medicală și Tehnologia Produsului Cosmetic.

Mai multe detalii, AICI!

Universitatea Politehnica Timișoara a găzduit, în zilele de 5-6 mai 2025, cea de-a IV-a Conferință Internațională de Inginerie Integrată (CIE/C2I 2025), multidisciplinară, care a reprezentat un adevărat forum pentru schimbul de informații tehnice de ultimă oră, diseminarea rezultatelor cercetării de înaltă calitate, prezentarea noilor evoluții din domeniu, precum și dezbaterea și conturarea direcțiilor și priorităților viitoare.

CIE/C2I 2025 a reunit 133 de autori din Franța, Germania, Republica Moldova, Serbia și România, oameni de știință din mediul academic, cercetători și doctoranzi pentru a face schimb de experiențe și rezultate ale cercetărilor privind toate aspectele Ingineriei de Fabricație și Ingineriei Industriale, care au prezentat 50 de lucrări, dintre care două în plen și 48 pe secțiuni.

Evenimentul, organizat de Facultatea de Mecanică a UPT, Departamentul de Ingineria Materialelor și Fabricației (IMF), Centrul de Cercetare în Inginerie Integrată (CCII), în parteneriat cu Asociația Universitară de Ingineria Fabricației (AUIF), a avut o temă provocatoare:  „Fabricația în Industria 4.0 către 5.0”.

Industria 4.0 se caracterizează prin folosirea unor tehnologii dezvoltate în ultimii 15 ani – Industrial Internet of Things, sisteme cyber-fizice, Big Data, Cloud Computing, fabricație aditivă, realitate augmentată, senzori, roboți autonomi – având ca obiectiv automatizarea avansată a industriei. Nivelul următor, Industria 5.0, pune accent pe inteligența artificială în toate domeniile, dezvoltarea roboților colaborativi (co-boți), a sistemelor de fabricație cognitiv-adaptive, Cognitiv Computing, Blockchain, Digital Twin etc. vizând „umanizarea” proceselor și sustenabilitatea.

În deschiderea conferinței, co-prezidate de prof.univ.dr.ing. George Drăghici și prof.univ.dr.ing. Aurel Tulcan, au adresat salutul lor și mesaje de bun-venit prof.univ.dr.ing. Liviu Marșavina, membru corespondent al Academiei Române, prorector al UPT responsabil cu activitatea de cercetare, și prof.univ.dr.ing. Dragoș Uțu, decanul Facultății de Mecanică a UPT, urmate de prezentările în plen ale celor doi speakeri principali: prof.univ.dr.ing. George Drăghici – Fabricația în Industria 4.0 către 5.0,  prof.univ.dr.ing.dr.ec. Stelian Brad, Facultății de Inginerie Industrială și Robotică de la  Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Proiectare și inovație asistată de inteligența artificială pentru Industria 5.0.

Cele 48 de lucrări prezentate pe secțiuni au abordat o plajă largă de subiecte – Dezvoltare integrată a produsului, Proiectare și fabricație virtuală, Fabricație digitală, Fabricație aditivă, Procese de fabricație, Tehnologii pentru Industria 4.0 / 5.0, Sisteme de fabricație flexibile și inteligente, Măsurare și control inteligent, Planificarea și controlul producției, Managementul producției – și vor fi publicate în revista Acta Technica Napocensis (Seria: Matematică Aplicată, Mecanică și Inginerie), revistă indexată în Web of Science (WoS).

Cardinalii au ales noul Papa. S-a încheiat conclavul, iar fumul care a ieșit pe hornul de deasupra Capelei Sixtine a fost alb, anunțând lumea noul cap al Bisericii Catolice a fost ales.

Momentul a fost urmărit din piață de mii de credincioși care au salutat decizia. In scurt timp va fi facut cunoscut numele noului Papă.

După alegerea sa, noul papă este dus într-o cameră, aflată în apropiere de cea în care a fost conclavul, unde va îmbrăca veșmintele papale, iar apoi va fi prezentat mulțimii din Piața San Pietro de cardinalul francez Dominique Mamberti, cu numele pe care l-a ales.

UPDATE: Noul papă ales este americanul Robert Francis Prevost, un prelat de 70 de ani, care si-a ales numele de Leon.

Este primul american din istorie care este ales papa, si al 14-lea ce poarta numele Leon.

Va reamintim, Papa Francisc s-a stins în 21 aprilie, la vârstă de 88 de ani, în urmă unui accident vascular cerebral. Conclavul a fost întrunit după ceremoniile de înmormântare, respectiv perioada de doliu.

 

TIMISOARA. Sportivele de la Politehnica Timișoara sunt în aceste zile în capitală, unde au loc Canpionatele Naționale de floretă, întrecere rezervată senioarelor, iar Politehnica Timișoara a obținut o mdealie în concursul individual.

CITESTE SI: SCM Timisoara castiga si la Ploiesti si merge in faza a doua din play-out

Dumitrița Josan a terminat pe poziția a treia în clasament în întrecerea la care au participat floretiste de la Rapid, Steaua și Politehnica Timișoara. Sportiva clubului timișorean a trecut în prima rundă chiar de colega ei, Ingrid Miti Bikfalvi cu scorul de 15-5.

În semifinale, sportiva alb-violetă a întâlnit-o pe Emilia Corbu, de la Rapid, floretistă în fața căreia a pierdut cu 15-9. Reprezentanta Rapidului avea să devină și campioană națională.

Astfel, Josan a terminat pe locul al treilea în clasament, la fel ca și Mălina Călugăreanu, sportiva Stelei.

Ingrid Miti Bicfalvi a încheiat concursul pe locul 7.

TIMISOARA. Într-o lume tot mai grăbită și prinsă în task-uri cotidiene, timpul liber devine din ce în ce mai prețios. Iulius Town te încurajează să petreci momentele tale libere alături de cei dragi, creând amintiri speciale. În acest weekend, te invităm să îți susții preferații din campionatul de baschet 3X3 Iulius Town Challenge, ce va avea loc în Iulius Gardens. Cei mici sunt așteptați la Teatrul de Păpuși, iar iubitorii de mișcare își pot ridica kit-urile pentru Timotion din Atrium.

 Sâmbătă și duminică10 – 11 mai 2025, între orele 09:00 – 21:00, zona Family Plaza din Iulius Gardens găzduiește una dintre cele mai așteptate competiții sportive: 3×3 Iulius Town Challenge – Ediția a IV-a. Evenimentul, devenit deja tradiție în Iulius Town, va aduce în prim-plan echipe formate din tineri pasionați de baschet. Competiția este organizată în parteneriat cu Asociația Dunk TM și Federația Română de Baschet, fiind dedicată atât sportivilor de performanță, cât și celor care practică acest sport din pasiune. Vino să îți susții favoriții!

În Iulius Town se află și standul de ridicare al kit-urilor pentru Timotion, cel mai mare eveniment sportiv şi filantropic din vestul României. Reprezentanții Timotion te așteaptă în Atrium, în zona magazinului Mango, până pe 10 mai.

Teatrul de Păpuși aduce în această duminică una dintre cele mai îndrăgite povești ale copilăriei. „Hansel și Gretel” urcă pe mica scenă din food court și le vor împărtăși celor mici peripețiile prin care au trecut, începând cu ora 12.00.

Tot duminică, cu ocazia inaugurării restaurantului Mesopotamia va fi prezent și vlogger-ul Selly. Timișorenii care vor să îl întâlnească sunt așteptați începând cu ora 16.00 în fața locației, care se află la parterul clădirii de birouri United Business Center 1.

Te așteptăm în acest weekend în Iulius Town, locul în care fiecare membru al familiei găsește tot ce are nevoie pentru a se bucura de timp de calitate!

TIMISOARA. Recepția noului corp de clădire al Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timișoara se apropie de final, iar aici vor fi mutate primele trei secții. Mai sunt doar câțiva pași de făcut, iar la vară, cel mai probabil, primii pacienți vor fi tratați aici.

CITESTE SI: A expirat ultimatumul, le-au ridicat mesele si scaunele. Terasele fara autorizatie din centru, inchise de Primaria Timisoara. VIDEO

Pentru încheierea recepției mai e nevoie de un document, o hotărâre de Consiliu Local și de intabulare.

Mai lipsește să plătim taxa de 6 lei către ISC, nu cred că e o mare provocare, și apoi putem să intabulăm clădirea. Este ultimul pas înainte să dăm clădirea în administrarea Spitalului de Copii. Deci, va urma un HCL prin care predăm oficial cheile spitalului”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Spitalul se va deschide in etape, pentru ca nu are toata aparatura, echipamentele si mobilierul necesare.

Primarul Timisoarei a anunțat că trei secții ale Spitalului de Copii se vor muta din vechea în noua clădire. Este vorba despre Urgențe, Neonatologie Prematuri și ATI.

Într-o prima etapă, o să mutăm temporar anumite secții cu dotările deja existente aici, dar, bineînțeles, că speranța este ca această clădire să fie dotată în întregime cu dotări medicale noi. Pentru asta am făcut mai multe încercări în trecut, care din păcate nu au adus roade, dar acum, la a treia încercare, deci al treilea proiect de dotări la care lucrăm, a treia linie de finanțare, sperăm să fie cu noroc.
Am depus anul trecut în decembrie împreună cu Spitalul de Copii un proiect în valoare de 80 de milioane de euro care include și dotarea completă acestui corp și construcția unui nou corp de clădire care o să lege clădirea veche cu această clădire nouă și bineînțeles că suntem într-un strâns contact cu Ministerul Fondurilor Europene și sperăm să câștigăm această finanțare, pentru că asta este șansa cea mai apropiată să putem dota acest spital
”, a declarat Dominic Fritz.

Fritz mai spune că Ministerul Sănătății are propria responsabilitate pentru dotarea noii clădiri a Spitalului de Copii, mai ales ca toti ministrii au facut promisiuni pentru Louis Turcanu.

Eu sunt sigur că și Ministerul Sănătății vede propria responsabilitate în această dotare, deci eu sunt încrezător că și cu fonduri europene sau cu alte fonduri vom reuși să dotăm acest spital și bineînțeles că fac și acest apel să nu lăsăm acum această clădire să fie goală”, a adaugat Dominic Fritz.

 

În anul 2013, clădirea are adăpostrea secția de Pneumologie a Spitalului de Copii din Timișoara a fost eliberată și retrocedată, în baza unei hotărâri judecătorești, familiei de romi Cârpaci. Pentru că avea nevoie de spațiu pentru funcționarea spitalului, Primăria Timișoara a început în anul 2014, din bugetul local, construirea unui nou corp de clădire. Banii au venit pe rând, cu țârâita, și de la bugetul național. În total, s-au cheltuit circa 12 milioane de euro. Clădirea ar fi trebuit să se finalizeze în 2016, însă din lipsa banilor si din pricina constructorilor, lucrările au durat mai mult. În anul 2020, când fostul primar, Nicolae Robu a predat mandatul noii administrații, stadiul lucărilor era de 95 la sută.

TIMISOARA. O șoferită care putea produce oricând o nenorocire a fost oprită la timp de polițiștii din Complexul Studențesc.

CITESTE SI: A expirat ultimatumul, le-au ridicat mesele si scaunele. Terasele fara autorizatie din centru, inchise de Primaria Timisoara. VIDEO

Oamenii legii au tras-o pe dreapta în noaptea de miercuri spre joi, la ora 02:30, la intersecția bulevardului 1 Decembrie și Calea Stan Vidrighin. Polițiștii au legitimat-o, și au simțit miros puternic de alcool, astfel că au pus-o să sufle în etilotest.

Aparatul a indicat o valoare de 0,89 mg/l alcool pur în aerul expirat. În urma unei verificări mai amănunțite, agenții au avut parte de o surpriză.

Polițiștii Biroului pentru Centrul Universitar au oprit la intersecția dintre strada 1 Decembrie și Calea Stan Vidrighin din municipiu, un autoturism condus de către o femeie, în vârstă de 46 de ani.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că șoferița autoturismului figura în evidențe cu exercitarea dreptului de a conduce suspendat.

În urma administrării probatoriului, femeia a fost reținută pentru o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul de către o persoană căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Aceasta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Timiș„, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.

TIMIȘOARA. Timp de patru zile, într-un punct cheie de pe cea mai aglomerată șosea din vestul României, traficul va fi și mai îngreunat.

Este vorba despre terecerea la nivel cu calea ferată de la Margina, imediat după coborârea de pe autostradă. CFR Timișoara anunță lucrări de întreținere și reparație.

CITESTE SI: Se emit si la Timisoara buletinele cat un card bancar. Cartea de identitate electronica, disponibila la Evidenta Populatiei

În perioada 12.05.2025 – 16.05.2025, începând cu ora 10:00, pe Linia 216, stația Margina, la trecerea la nivel, km CF 35+179, care intersectează DN 68A (E673), se vor realiza lucrări de întreținere și reparație a trecerii la nivel cu calea ferată, conform contractului de execuție „Lucrări de întreținere și reparație a trecerilor la nivel cu calea ferată pe raza Sucursalei Regionala CF Timișoara” – LOT 3”, a anunțat CFRTimișoara.

Din cauza lucrărilor, vor fi restricții și va fi deviată circulația rutieră. Pe partea stângă, pe o distanță de 170 metri, va fi creat un traseu provizoriu, pe care se va circula în ambele sensuri.

Rugăm conducătorii auto să respecte restricțiile de viteză instituite în decursul celor cinci zile, asigurându-i totodată de faptul că, lucrările de la pasajul rutier situat la km CF 35+179, pe raza Comunei Margina, au drept scop îmbunătățirea condițiilor de circulație și creșterea gradului de siguranță pentru cele două moduri de transport – rutier și feroviar”, a mai transmis CFR Timișoara.

Asa cum se întâmplă de mult timp, mai ales înainte de începutul verii, este de așteptat ca, în perioada următoare, și DRDP Timișoara să intervină si să facă noi lucrări de reparații pe această șosea, care, în lipsa bucătii de autostradă de nici 10 km între Margina si Holdea, dă în continuare bătăi de cap șoferilor, fiind cea mai tranzitată din vestul României. Soseaua de mare viteza va fi gata în 2026. Detalii in linkul de mai jos!

CITESTE SI: ‘Tunelurile pentru ursi’ facute de bosniaci pe Autostrada Vestului au adus pe santier studenti din Timisoara. Imagini din interiorul faimoaselor constructii. FOTO

TIMISOARA. SCM Timișoara a încheiat după trei partide ecuația echipei ce se impune în prima fază din play-out cu Petrolul Ploiești.

CITESTE SI: Inca un pas spre Superliga de fotbal feminin. Politehnica Timisoara se impune cu 7-0 in restanta din Maramures

Bănățenii s-au impus și în al treilea meci în fața prahovenilor. Timișorenii au câștigat cu 28-19 primul sfert al întâlnirii, pentru ca până la pauza mare să mai pună alte 3 puncte în avantajul său, 35 – 47.
Repriza secundă a fost una mai echilibrată, și încheiată la egalitate pe tabelă după cele două sferturi, 37-37, însă la finalul întâlnirii tabela arăta 72-84.

Cel mai bun marcator al Timișoarei a fost Funderburk, cu 20 de puncte, urmat de Gajic, cu 19, respectiv Lazar cu 17.

Astfel, Timișoara încheie prima fază a play-out-ului cu 3 victorii, din tot atâtea meciuri, și își așteaptă adversarul din faza a doua.

TIMIȘOARA. O serie de injecții, care îți pot salva vederea, se administrează gratuit la Spitalul CFR Timișoara.

CITESTE SI: Se emit si la Timisoara buletinele cat un card bancar. Cartea de identitate electronica, disponibila la Evidenta Populatiei

Injecțiile intravitreene constau în administrarea unor medicamente direct în corpul vitros al ochiului, acea substanță gelatinoasă care umple spațiul dintre cristalin și retină.

Procedura este una minim invazivă și se realizează sub anestezie locală, și asta pentru a putea administra medicamentul la nivelul celui mai sensibil organ, crescând astfel eficiența tratamentului.

Folosirea unei asemenea proceduri reduce riscul de pierdere severă a vederii, ameliorând în același timp simptomele bolii.

Această abordare terapeutică presupune administrarea precisă și controlată a unor substanțe medicamentoase în cavitatea vitreană a ochiului, aducând beneficii semnificative în combaterea anumitor afecțiuni oculare debilitante. Injecțiile intravitreene sunt utilizate în tratamentul unui spectru larg de boli oftalmologice, în special cele de natură degenerativă sau vasculară. Medicamentele administrate prin injecțiile intravitreene pot fi: antiinflamatoare, antibiotice, corticosteroizi sau agenți antiVEGF (factor de creștere endotelial vascular). Acești agenți anti VEGF blochează o proteină numită factorul de creștere endotelial vascular, care stimulează dezvoltarea vaselor de sânge anormale în retină„, spune dr. Ileana Bosun, medic primar oftalmolog – doctor în științe medicale Spitalul Clinic CF Timișoara.

Printre afecțiunile oculare în care se poate folosi această procedură se numără degenerescență maculară legată de vârsta (DMLV), care reprezintă deteriorarea zonei centrale a retinei, maculopatia diabetică, asociată adesea cu diabetul zaharat tip II, care afectează centrul vederii din cauza acumulării de lichid în maculă, retinopatia diabetică proliferativă în care administrarea de agenți anti VEGF ajută la reducerea edemului macular și la prevenirea creșterii și dezvoltării vaselor de sânge anormale, fragile acestea putând duce la pierderea treptată a vederii. În același timp, se mai folosește în situația ocluziei de venă centrală a retinei (OVCR) sau de ram venos, a edemul macular cistoid sau în neovascularizația coroidiană din miopia severă, ori în uveita, aceasta reprezentând inflamația straturilor uveale ale ochiului, ceea ce poate deteriora grav vederea.

Injecția intravitreană se realizează în sala de intervenții chirurgicale, în condiții de asepsie și antisepsie speciale, de multe ori și sub control microscopic. După anestezia locală cu picături, ochiul și zona perioculară sunt dezinfectate, iar medicamentul este injectat în cavitatea vitreană cu un ac foarte fin. După terminarea procedurii, se aplică un antiinflamator și un pansament ocular până la sfârșitul zilei. Procedura durează doar câteva minute. După injectare, pacientul este supravegheat o perioadă scurtă, apoi poate pleca acasă, urmând să revină pentru control„, spune dr. Ileana Bosun, medic primar oftalmolog – doctor în științe medicale Spitalul Clinic CF Timișoara.

Injecțiile intravitreene nu sunt, de cele mai multe ori, un tratament unic. Ele se administrează în serii, uneori timp de luni sau ani, cu pauze sau ajustări în funcție de răspunsul retinian.

Aceste tratamente sunt decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș și se efectuează în Compartimentul de Oftalmologie a Spitalul Clinic CF Timișoara.

TIMIȘOARA. În 29 aprilie, Primăria Timișoara anunță că dintre cele aproape 100 de terase din centrul Timișoarei, 12 nu aveau autorizație de funcționare. Drept urmare, patronilor le-a fost dat un termen de 7 zile în care să intre în legalitate.

CITESTE SI: Incendiu de proportii la Timisoara. Hala in flacari, au intervenit zeci de pompieri. VIDEO

Cei care nu au făcut-o s-au trezit joi dimineață cu angajații primăriei la localuri.

Aceștia au strâns mesele, scaunele si umbrelele de pe domeniul public.

12 terase au fost desfiintate joi dimineata in centrul istoric al Timisoarei.

Ocuparea domeniului public în mod legal se face pe baza unui regulament stabilit de Consiliul Local. Acesta presupune, în mare: conformarea cu unele reguli de bază în privința aspectului, amplasamentului și siguranței terasei și achitarea unei chirii de 2 lei/mp/zi în zona A, în lunile de vară.

 

TIMIȘOARA. Are dimensiunile unui card bancar și vine cu noi elemente de siguranță. De joi, 8 mai, cartea electronică de identitate se poate obține și la Timișoara.

CITESTE SI: Incendiu de proportii la Timisoara. Hala in flacari, au intervenit zeci de pompieri. VIDEO

Cartea Electronică de Identitate devine disponibilă pentru cetățenii cu vârsta de peste 14 ani cu domiciliul în Timișoara, iar programarile se fac exclusiv online AICI, platforma MAI.

Până în acest moment, peste 5.500 de persoane, din județul Cluj și din municipiul București, au depus cerere pentru a obține noua carte electronică de identitate, iar aproximativ jumătate au intrat deja în posesia noului document.
Cetățenii pot solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate, indiferent de termenul de valabilitate al actualului act de identitate.
Reamintim că prima Carte Electronică de Identitate se eliberează gratuit pentru cetățenii români începând cu vârsta de 14 ani, în limita fondurilor asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Principalele beneficii ale CEI
-Dimensiune standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene
-Elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate
-Posibilitatea utilizării ca document de călătorie
-Acces facil la servicii electronice și posibilitatea utilizării pentru semnătura electronică.

TIMIȘOARA. Un incendiu violent a izbucnit înainte de miezul nopții la Timișoara. Flăcările au cuprins o hala si mai multe constructii din zona Calea Buziașului, în apropierea depoului de autobuze al STPT.

CITESTE SI: VIDEO. Ancheta la Timisoara dupa ce un caine ar fi fost impuscat in plina strada de un sofer. Acesta a disparut apoi cu masina si a luat si catelul

Coloana uriașă de fum, înaltă de zeci de metri, care s-a ridicat deasupra cartierului, putea fi văzută din orice colț al Timișoarei.

Cum incendiul s-a extins rapid, pe o suprafață de peste 1000 de metri pătrați,  60 de pompieri au intervenit, de la toate subunitătile, cu 13 autospeciale și cisterne cu 30.000 de litri de apă și o autoscară.

Construcțiile cuprinse de flăcări adăposteau cel puțin un service auto, o stație ITP, un atelier de tinichigerie auto, un magazin de piese și altele.

In jurul orei 23:35 am fost solicitați să intervenim pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o hală cu diferite destinații, în Timisoara, pe Calea Stan Vidrighin.

La locul evenimentului sunt mobilizate forțe și mijloace din cadrul tuturor subunităților de intervenție.

Incendiul se manifestă cu ardere generalizată la garaje, pe o suprafață de aproximativ 1.500 mp, cu pericol de propagare la vecinătăţi„, transmit reprezentantii ISU Timis.

Din fericire, nu se înregistrează victime.

Pagubele, însă, sunt însemnate. O mulțime de mașini au fost distruse de flăcări.

UPDATE: 10 masini si microbuze s-au facut scrum. Anuntul pompierilor

Focul a afectat patru ateliere auto și o clădire dezafectată cu anexă, transmit pompierii care au demarat cercetarile joi dimineata la locul incendiului.

Au ars și au fost afectate 5 microbuze și  5 autoturisme, atât in interiorul constructiilor, cât și la exterior, precum și materialele combustibile depozitate.

Cauza probabilă a producerii incendiului este inca în curs de stabilire.

 

 

Pe lângă misiunea de a forma specialiști, Universitatea Politehnica Timișoara și-a asumat și rolul de a susține și promova antreprenoriatul în rândul tinerilor. Prin prisma misiunii sale fundamentale, InoHub – Societatea Antreprenorială Studențească din UPT pune la dispoziția studenților care doresc să implementeze o nouă idee de afacere, precum și celor care au pornit deja pe calea înființării și operaționalizării unui start-up, o serie de facilități și spații. Acestea au menirea de a oferi suportul necesar pe unele din ariile cruciale din activitatea unei firme.

Una dintre inițiativele de succes ale InoHub UPT este SPARK by UPT, ajuns acum la cea de-a doua ediție. Marți, 6 mai 2025, în Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Politehnicii timișorene evenimentul a adus în fața celor peste 300 de tineri șase antreprenori de succes, care să împărtășească cu aceștia succesul și provocările care vin la pachet cu deschiderea unei afaceri.

Evenimentul a fost organizat de InoHub- Societatea Antreprenorială Studențească din UPT, în colaborare cu Timișoara Startups.

După cuvintele de salut adresate participanților de către conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Vlad Mihăescu, directorul InoHub UPT, și Andrei Cosmin Munteanu, moderator al evenimentului și tech specialist, speakerii invitați, care provin din diverse domenii de activitate, au vorbit despre experiențele lor personale și motivația care stă în spatele succesului în afaceri.

Pe scena SPARK by UPT 2025 au urcat:

  • Loredana Pădurean, cadru didactic la Northeastern University în Boston, antreprenor, speaker TedX- cu participare la peste 350 de evenimente pe tot globul și multipremiată pentru activitatea ei din sfera inteligenței artificiale, a împărtășit cu tinerii experiența cumulată ca și cadru didactic la MIT Solan sau Asia School of Business. În palmaresul său se află premiul pentru „Excelență și inovare în predare, utilizând inteligența artificială”.
  • Flaviu Avi Cicirean a fondat două companii de reper pentru mediul de business, atât din România, cât și Europa: BRAND EMOTION și BRAND MINDS. Prima dintre acestea dezvoltă și curatoriază identitatea sonoră a unora dintre cele mai mari branduri din România (BMW, Mini, Hornbach, Băneasa Shopping City, Radio21, VibeFM, Antena1, RadioZU, ZU TV), având la activ create peste 20.000 de reclame. BRAND MINDS își dorește să reprezinte o sursă autentică de inspirație pentru oameni, în așa fel încât aceștia să creeze o lume mai bună, atât pentru ei, cât și pentru generațiile care le urmează. Compania a ajuns în momentul de față lider de piață în industria evenimentelor business în Centrul și Estul Europei, iar în toamna anului 2017 a pătruns și pe piața din Asia, primul eveniment fiind organizat în Singapore. Toate astea sunt rezultatul viziunii globale pe care Avi a conturat-o pentru BRAND MINDS încă de la bun început. Pe lângă statutul de antreprenor care se regăsește în proiectele de mai sus, Flaviu este și producător muzical. Parcursul său profesional în această industrie începând spre finalul anilor 90, când a fondat trupa Activ. Experiența de artist a fost urmată ulterior de 13 ani în radio, timp în care a fost Director de Creație la Radio 21, Vibe FM și Radio ZU.
  • Annemarie Fabian este co-fondator SOLO, prima soluție 100% digitală de administrare a activității unui freelancer. Îi place să facă lucruri de la zero și să găsească soluții concrete pentru probleme reale ale clienților. În ultimii 15 ani, a făcut marketing și vânzări pentru contabilitate, biblioteci, terapie și coaching și chiar mall-uri. Dacă ar lua-o de la capăt, ar începe tot cu Disciplined Entrepreneurship, pentru că e genul de carte care-ți arată cum să construiești bine de la început. SOLO e un contabil digital prietenos care se ocupă de tot ce ține de administrarea unui PFA, de la înființare și găzduirea sediului până la facturare, contabilitate și depunerea tuturor declarațiilor. Lansat la finalul lui 2021, start-up-ul oferă o soluție simplă, rapidă și ușor de înțeles pentru oricine se gândește să lucreze pe cont propriu. În prezent, peste  12.000 de freelanceri și profesioniști, programatori, marketeri, profesori, medici saumedici stomatologi folosesc SOLO.
  • Iulia Andrițoiu Caizer este CEO și cofondator al @quick.legal, un startup românesc de legal-tech care folosește inteligența artificială pentru a automatiza procesele juridice, în special recuperarea facturilor neplătite. Cu peste 10 ani de experiență în avocatură, inclusiv la UiPath și în firme internaționale precum Schoenherr Attorneys at Law, Jean Padberg & Associates, P.C. sau Altanta Legal Aid Society , Iulia îmbină expertiza juridică cu tehnologia pentru a transforma accesul la servicii legale. QuickLegal a primit premiul Best Romanian Legal App în 2024, face parte din prestigiosul ecosistem Station F din Paris și colaborează cu BCR România, EIT Digital Belgia și Vodafone Portugalia. Viziunea platformei este să automatizeze peste 90% din operațiunile juridice ale companiilor și să redefinească viitorul muncii.
  • Ștefan Szakal este antreprenor în serie, cu peste 20 de ani de experiență în tech și brand building. A fondat proiecte precum X3, [e-spres-oh], Alt Club, Homefresh și multe altele – unele au crescut frumos, altele au fost lecții valoroase. Îi place să pornească lucruri de la zero, să testeze idei și să construiască produse care contează. Cel mai recent startup este @boondotco, o platformă care ajută comunitățile să facă bine împreună, prin timp, bani și lucruri.
  • Evelina Necula, co-fondatoare Kinderpedia, antreprenor în educație, specialist în comunicare și mamă de școlar vine la SPARK2025! Evelina este co-fondatoarea @kinderpedia, soluția de comunicare și management pentru educație dezvoltată în România. În ultimii 10 ani, a fost implicată în cercetări, proiecte pilot și campanii de comunicare dedicate transformării educației. A absolvit Open University Business School, în United Kingdom, iar ultimii 15 ani i-au adus experiență în domeniul marketingului și al comunicării în educație, corporate, ospitalitate și retail.

Invitații au intrat și în contact cu tinerii prezenți la eveniment, răspunzând întrebărilor adresate de aceștia.

Nu în ultimul rând, în cadrul evenimentului a fost organizată și o tombolă, iar cei mai norocoși au plecat acasă cu premii speciale oferite de InoHub UPT.

TIMIȘOARA. Accident de circulație într-o intersecție din Complexul Studențesc, la Timișoara, miercuri seară.

CITESTE SI: VIDEO. Ancheta la Timisoara dupa ce un caine ar fi fost impuscat in plina strada de un sofer. Acesta a disparut apoi cu masina si a luat si catelul

3 tineri au fost răniți după ce două mașini s-au izbit putenic.

Din primele date, se pare că unul dintre șoferi ar fi pătruns în intersecția Eroilor cu Ripensia pe culoarea roșie a semaforului.

Un tânăr, în vârstă de 23 de ani, a condus un autoturism pe bulevardul Eroilor de la Tisa, iar, la un moment dat, la intersecția cu aleea FC Ripensia, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism condus regulamentar de către o femeie, în vârstă de 22 de ani.

În urma impactului, au rezultat trei victime, respectiv tânărul în vârstă de 23 de ani, tânăra în vârstă de 22 de ani și încă o tânără, în vârstă de 20 de ani, pasageră în autoturismul condus de către tânărul de 23 de ani, cu toții fiind transportați la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă., transmit reprezentantii IPJ Timis.

TIMISOARA. Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) organizează Crosul Regalității, ediția a VIII-a, un eveniment dedicat mișcării, sănătății și spiritului de competiție!

Evenimentul va avea loc în data de 9 mai 2025 la Stațiunea Didactică Timișoara – USVT.

Program:
🕘 09:00 – 09:30: Înscrierea participanților la BAZA Sportiva USVT
🏃 09:45 – 10:00: Pregătirea pentru start
🚩 10:00: Start Cros (Stațiunea Didactică)
🏆 10:30: Festivitate de premiere

Evenimentul este deschis tuturor celor care iubesc sportul și provocările!

TIMISOARA. Aquatim continuă lucrările de modernizare ale propriei rețele de distribuție și oprește apa în Timișoara, dar și într-o localitate din județ, în următoarele zile. Într-o alta presiunea va fi scăzută mai multe ore.

Joi, 8 mai, între orele 8-15, la intersecția străzilor Vulturilor și Clăbucet se va executa o conectare de conducte. Lucrările fac parte din „CL 13 – Execuție rețele de apă și canalizare Timișoara Sud – Lot 1”, iar pe durata lor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Clăbucet, Bran și Pogonici.

Vineri, 9 mai, între orele 8-15, pe strada Martir Dan Carpin se va executa o conectare de branșament. Pe durata lucrărilor se va opri apa pe strada Martir Dan Carpin, Aleea Scurtă și la Punctul Termic Nr. 33.

Tot pe 9 mai, între orele 8-15, în Dragșina presiunea va fi scăzută pentru lucrări de spălare la Stația de Tratare a Apei.

Pe 12 mai, între orele 8-15, în Nițchidorf se va opri furnizarea apei pentru lucrări de mentenanță la rețeaua de distribuție.

Deoarece perturbările vor fi de scurtă durată, Aquatim recomandă clienților să nu folosească apa în scopuri menajere, până la limpezirea completă.

De asemenea, consumatorii sunt sfătuiți să ia măsuri de stocare a unor cantități de apă care să le acopere necesarul pe perioada anunțată.