TIMISOARA. Faimoasele ‘tuneluri pentru urși’, care se construiesc pe bucata lipsa de pe Autostrada A1, pe sectorul Margina – Holdea, au ajuns material de studiu pentru studenții de la Facultatea de Construcții din Timișoara.
Tinerii au aflat direct de la specialiști cum se construiesc tunelurile.
Viitorii ingineri au fost însoțiți de profesorii lor și au fost ghidați de specialiștii implicați în proiect. Aceștia din urmă le-au explicat tinerilor care sunt etapele de execuție, tehnologiile utilizate în forarea și consolidarea tunelurilor, precum și provocările acestui tip complex de infrastructură.
”S-a discutat despre importanța studiilor geotehnice, a măsurilor de siguranță și a coordonării între echipele de proiectare și execuție. Contactul direct cu tehnologiile actuale și cu provocările reale din execuție este esențial pentru formarea unor profesioniști pregătiți să construiască infrastructura rutieră”, au transmis reprezentanții DRDP Timișoara.
La un an de la emiterea Autorizației de Construire, bosniacii tocmiți de omul de afaceri Doinel Umbrărescu lucrează de zor, în aeastă perioadă, în celebrele ‘tuneluri pentru urși’, în vreme ce muncitorii UMB se apropie de finalizarea terasamentului la sol și montează pilonii de pe segmentul suspendat, din lotul de nici 10 kilometri rămas de făcut din Autostrada Vestului.
***
Cu licitația deblocată de ministrul Transporturilor, a fost semnat contractul cu asocierea S.C. Spedition UMB S.R.L. – S.C. Tehnostrade S.R.L. – S.C. SA & PE Construct S.R.L. – EURO-ASFALT d.o.o, pentru suma de 1.826.845.634 lei fără TVA. A urmat proiectarea lucrărilor, iar vara trecută s-a trecut la treabă.
Finalizarea tronsonului lipsă din Autostrada Lugoj – Deva, de 9,13 km, este una dintre cele mai așteptate lucrări de infrastructură mare pentru vestul țării. Aceasta, în condițiile în care drumul național DN68A este cel mai tranzitat din zona, mereu aglomerat, pe care șoferii de tiruri și camioane, respectiv cei de autoturisme îl folosesc deopotrivă. Un drum ce necesită în permanență lucrări de reparații.
Noua bucată de autostradă va avea două ‘tuneluri pentru urși’, ce vor măsura, însumat, 2,13 km de tunel forat. Acestea vor fi formate din două galerii unidirecționale, cu platforma de 11,25 m.
Întreg segmentul Margina – Holdea, care se face cu bani europeni, trebuie să fie gata în 2026. (august 2026 finalizare lucrări/decembrie 2026 pentru decontare facturi)
Pareri
Astăzi intre_bare iarăși nu și-a luat medicamentele.
Vritz si Lazgau si-o dau la papacioc.