EXCLUSIV! FOTOREPORTAJ: Lucrarile la autostrada Lugoj – Faget sunt aproape gata! Vezi cum arata intreg tronsonul!

TIMIS. Lucrarile la lotul 1 din autostrada Lugoj – Deva se apropie de finalizare, iar soseaua de mare viteza incepe sa arate din ce in ce mai bine. Pe hartile proiectantilor drumul leaga Sanovita de Traian Vuia, insa, concret, va face legatura intre Lugoj si Faget.

Segmentul este doar o piesa dintr-un puzzle, insa va mai trece ceva apa pe Bega pana cand imaginea completa va fi terminata, iar Timisoara va fi legata pe autostrada de Deva si Sibiu.

Tronsonul aproape de finalizare traverseaza valea Begai si trece pe teritoriul comunelor Ghizela, Belint, Balint, Costeiu, Bethausen si Traian Vuia. Momentan, ea va lega centrul de estul judetului, iar pentru timisorenii care merg catre zona Surduc sau catre Deva, va scurta distanta cu circa 10 km si timpul cu aproape 15 minute.

Tronsonul are o lungime de 27,620 km si este construit de Asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA – Cossi Construzioni SpA. Lucrarile au inceput in data de 20 iunie 2011 si urmau sa fie gata la inceputul lui 2013, iar ultimul termen vehiculat este inceputul lunii septembrie.

SANOVITATronsonul incepe din apropiere de Sanovita. Venind dinspre Timisoara, pe drumul de Lugoj, la intrarea in Chizatau se face la stanga, pe drumul judetean DJ609A catre Sanovita – Ghizela -Secas. Aici vechiul drum a fost deja mutat si trece peste autostrada. De pe pasaj se vede inceputul tronsonului, brutal, direct din camp, de acolo de unde trebuia sa fie aprope gata autostrada care venea de la Izvin, trecand pe la Recas. Insa, in directia Faget, italienii au inceput deja lucrarile la finisaje, asta dupa ce au terminat cu intarziere un pod peste Bega.

Nod PARU. In dreptul satului Paru are loc o ampla desfasurare de forte, pentru ca aici autostrada A1 face jonctiunea cu un drum de legatura care va duce la Lugoj. In realitate acest mic segment de 11,4 km face parte din autostrada A6 care va duce catre sudul tarii. Tot aici se amenajeaza un nod rutier ce va fi folosit de soferii care vor iesi la Lugoj. Catre Lugoj inca se lucreaza, acest tronson de legatura intre A1 si Lugoj fiind preconizat a fi finalizat abia anul viitor.

BALINT. O insiruire de pasaje si portiuni de infrastructura noi au schimbat radical aspectul zonei Balint, care pare prinsa la mijloc, intre trecut si viitor. Localnicii folosesc din plin noul aliniament al drumului judetean, insa numai ei stiu cat au avut de indurat de pe urma camioanelor care timp de doi ani de zile au distrus vechiul drum. Astazi sunt doar aminitiri, pentru ca autostrada se pregateste de deschidere.

NEVRINCEA. Dupa Balint, urmatoarea oprire este in apropiere de  Nevrincea. Mergand pe un drum comunal de piatra, ingust, dar practicabil, ajungem la pasajul peste autostrada, pus deja in functiunea pentru traficul local. Aici autostrada incepe sa mearga paralel cu calea ferata si incepe sa arate tot mai bine, pe sensul catre Timisoara fiind deja turnat ultimul strat de asfalt si un prim rand de marcaje.

BETHAUSEN. Continuand pe valea Begheiului, pe recent asfaltul drum judetean DJ609, intre Bethausen si Cliciova se ajunge la un alt pasaj de unde autostrada, loc ideal pentru observarea autostrazii. Si aici, pe sensul catre Timisoara sunt trasate deja marcajele.

 

SUSANI. Langa satul Susani iese in evidenta constructia unui spatiu de servicii cu parcare. Lucrarile sunt in intarziere la acest obiectiv si cel mai probabil se va da drumul traficului fara aceste facilitati.

JUPANI. La Jupani autostrada face cateva curbe sinuoase. De aici incepe sa se vada tot mai impunatori Muntii Poiana Rusca pe fundal, iar pe masura ce ne apropiem de Tara Fagetului,  relieful incepe sa se schimbe. Peisajul pentru soferi va fi superb.

TRAIAN VUIA. Aici tronsonul de autostrada se termina la fel de abrupt precum a inceput. Nodul care se construieste aici va permite accesul dinspre drumul national DN68A. Si aici lucrarile se apropie de final.

Tronsonul de Autostrada Lugoj-Deva Lot I face parte din autostrada A1 Nadlac – Bucuresti si este situat pe Coridorul IV Pan European. Contractul are o valoare totala de 681.040.913,98 lei (fara TVA) din care 85% fonduri europene si 15% de la bugetul national.

Daca tronsonul Timisoara – Izvin e deja gata si deschis circulatiei, urmatorul, Izvin – Belint, este inca in faza de licitare, dar procedura se apropie de finalizare si se preconizeaza ca dupa 2 ani de intarziere sa inceapa lucrarile si pe aceasta portiune.

FOTO: Radu Trifan

CITESTE SI: Imagini din avion cu Autostrada Lugoj – Deva. De sus se vede stadiul lucrarilor! VIDEO!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

  Pareri

 1. Nici peste 50 de ani nu va fi gata, indolenta, hotie, incompetenta, asta e tot ce obtii in RO.

  • sictir golanco!

 2. Eu vreau sa stiu cand voi circula pe autostrada pana la Sibiu,macar! Asa,cu aburiri cu metri patrati,portiuni inca nelicitate,etc,prefer drumul clasic.Inca ceva,cum ati calculat distanta si timpul Timisoara-Surduc?

  • Probabil de la Nadlac la Sibiu in 2016-2017. De la Timisoara la Lugoj si de la Deva la Sibiu probabil in 2015.

 3. deva-orastie este functionala
  orastie-sebes trebuia sa fie data in septembrie in folosinta insa se pare ca apar ceva intarzieri
  sebes-sibiu va fi gata anul viitor din cauza alunecarilor de teren s-a trecut la varianta cu tunelul

 4. Oricum târziu. Foarte târziu. Dpă c s-au îmbogăţit escrocii şi politicienii, şi-au aranjat familiile, copiii, nevestele şi amantele, din când în când se mai ocupă şi de astfel de proiecte pentru prostime, pentru gloată. Mare le-o fi păcatu’!

 5. Calculele,cum ca se vor da in folosinta in 2013,2014,2015,etc,sunt SF! Ganditi-va ca s-a lucrat doar la SES!Partea grea(munti,defilee,rauri,tunele,viaducte,etc),n-a imceput inca! Calculati ca,intr-un an,daca selucreaza 6 luni(iarna,sarbatori,relicve arheologice,etc)!Deci,concluzie?

 6. Imi face probleme tastatura!

 7. Se vede ca la putere au ajuns prostalaii votati de cireada hipnotizata de Antena3. Boc a proiectat autostrada si tantalaii astia deschid cate o portiune care leaga trei sate intre ele…

  • Dat dracu’ Boc asta daca a proiectat autostrada !!!

 8. Reportage très détaillé et très complet, bien illustré par de magnifiques photos.
  Avec la pochaine ouverture annoncée de Orastie Est – Sebes Ouest, voici terminés deux maillons supplémentaires de l’autoroute Nadlac – Sibiu Sud. On peut espérer que fin 2016, la chaîne sera complète ; ainsi, dans 3 ans, on pourra faire Szeged – Bucuresti en 1 jounée.

  • ce ba nu sti romaneste?

 9. Sunt constructor batran si apreciez ca firma(ele) care inca mai finiseaza pe tronsonul Lugoj – Traian Vuia s-au miscat bine, in santierul lor am observat ordine si nu prea au avut sarbatori. Bravo le zic eu, dar pot fi si alte pareri !

 10. imi pare rau cand vad in Ungaria cat s-a construit, la noi aproape nimic si vad cu ce putin ne multumim adica cu 15-20 km de autoastrada…..asta e am fost si suntem condusi de niste vagabonzi