Evul Mediu in sud-estul Europei, prezentat in cadrul unei conferinte la Muzeul Banatului din Timisoara

TIMISOARA. Evul Mediu este o perioada istorica ce poate fi prezentata din mii de puncte de vedere, iar cateva dintre acestea vor fi expuse intr-o conferinta stiintifica internationala organizata de Muzeul National al Banatului.

CITESTE SI: Locurile din Timisoara unde migrantilor le place cel mai mult sa stea 

Editia a doua a „Politics and society in Central and South-Eastern Europe(13th – 16th centuries)”a inceput la Timisoara cu o prezentare de Drept in Evul Mediu facuta de invitatul principal al evenimentului, profesorul englez Martyn Rady, de la University College London. Britanicul vorbeste in prezentarea sa despre modul in care se facea arbitrajul in dreptul medieval in aceasta zona a Europei.

Conferinta de la Timisoara are printre invitati specialisti din Romania, Serbia, Ungaria si Anglia, iar unii dintre acestia au venit pentru prima data la Timisoara.

CITESTE SI: Surpriza totala a unui sofer din Timisoara care isi lasase masina la reparat intr-un service auto. Ce se intampla noaptea cu autoturismul sau 

Titlul este oarecum pretentios, se refera la un spatiu destul de intins, dar in special aici, cei care vin au in centrul atentiei Banatul, Transilvania, Serbia si Ungaria… Prezentarile sunt impartite pe doua sectiuni. O sectiune este dedicata istoricilor si cealalta sectiune arheologiei. Temele pentru istorici prevad atat politica, societatea din acele vremuri, cat si actiuni militare si conflicte. In ceea ce priveste arheologia, sunt prezentate obiecte de patrimoniu, sapaturi de salvare, unele dintre ele facute chiar aici in Timisoara„, a declarat Iusztin Zoltan, muzeograf in cadrul Muzeului National al Banatului.

Organizatorii isi doresc ca aceasta conferinta sa devina o traditie la Timisoara, si au planuri mari si pentru lucrarile care vor fi prezentate in cadrul evenimentului.

In principal ne propunem sa editam un volum, in engleza, al acestor prezentari, unul care sa fie dedicat exclusiv acestui eveniment, care sa fie publicat sunb egida Muzeului National al Banatului. Consider ca e un lucru foarte bun pentru noi, pentru ca fiind mai tineri si la inceput, reusim sa facem un volum interesant… Ar trebui o deschidere mai mare pentru istoria stiintifica, pentru ca exista pasiunea asta la multi oameni si din pacate necitind istorie stiintifica se ajunge la tot felul de prezentari amatoricesti, diletante, in care istoria e infatisata intr-un mod stiintifico-fantastic„, a mai declarat Iusztin Zoltan, muzeograf in cadrul Muzeului National al Banatului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.