Noutati :

Eveniment de informare pentru agricultorii din Timis, organizat de CCIAT

20 iunie, 2019 - 09:28 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ECONOMIC
0

TIMISOARA. Un nou eveniment de informare, organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis. De data aceasta, evenimentul a fost dedicat agricultorilor si s-a desfasuraat sub genericul „Sunt fermier, sunt asigurat” – Noutati din piata asigurarilor culturilor agricole si noi oportunitati de afaceri.

”Este al saptelea eveniment pe care il organizeaza CCIAT in sprijinul agricultorilor, in acest an. Astazi avem un eveniment extrem de important care face referire la asigurari, avem alaturi de noi partenerii de la AFIR care prezinta o masura extrem de benefica pentru agricultori, care subventioneaza 50% din prima de asigurare. De ce ne asiguram culturile? Este evident pentru toata lumea, dar apare un motiv in plus, pentru ca producatorii de imputuri, cei ce furnizeaza imputuri , cei de furnizeaza motorina si toate cele trebuincioase agriculturii o fac intr-un program de finantare, iar in acest program de finantare cea mai scurta garantie, e garantia pe culturi, dar desigur n-ar avea sens sa luam culturile in garantie daca ele nu ar fi asigurate si aici intervin asigurarile care sunt practic un bun necesar”, a spus Darius Georgiu, vicepresedinte al CCIA Timis.

Tema dezbaterii a fost submasura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, animalelor si plantelor, prin care se subventioneaza prima de asigurare. Prin aceasta masura, fermierii care isi asigura culturile pot primi o finantare pentru subventionarea primei de asigurare cu 50%.

”In cadrul evenimentului de astazi vom vorbi despre submasura 17.1 . Conditiile climatice ar trebui sa-i faca pe agricultori sa se gandeasca de trei ori, daca pana acum nu au facut-o, la ceea ce inseamna asigurarea culturilor. Noi, AFIR-ul, suntem practic cei care vom veni alaturi de asiguratori si brokeri sa sustinem o parte din costul primei de asigurare. Pana acum nu am simtit o foarte mare emulatie, la nivel de tara suntem undeva la 175 de cereri de finantare depuse doar, iar in regiune 15, dintre care 11 in Timis. Cifrele sunt foarte, foarte mici, ne asteptam sa fie foarte multe cereri, credeam ca nu vom face fata dosarelor, insa deocamdata nu e asa. Vorbim de o suma semnificativa de aproape 43 de milioane de euro la nivel national, iar la nivelul regiunii avem undeva la 15.000 de euro cereri de finantare”, spune Iulian Bucataru, directorul AFIR Vest.

”Evenimentele meteorologice care au avut loc in ultima perioada au determinat fermierii, atat persoanele fizice si juridice sa inteleaga ca rolul asigurarilor este acela de a repune o afacere pe picioare in momentul in care se intampla un dezastru, o calamitate. Ultimele schimbari climatice ne duc in zona aceasta, noi avem o relatie foarte buna cu fermierii in ultimii ani. Noi impreuna cu cei de la AFIR incercam sa ducem o campanie de constientizare a asiguratului nostru, a fermierului in cazul de fata, astfel incat sa mearga sa depuna dosarul pentru submasura 17.1, este un ajutor financiar foarte improtant care nu trebuie neglijat. Toti fermierii, pe langa culturile agricole pe care le au, mai au utilaje, silozuri, stocuri de cereale, lucruri care sunt foarte improtante pentru ei, iar daca sunt asigurati si se intampla un lucru neprevazut sa isi poata continua afacerea”, a completat Dumitru Gabriel Guta, reprezentantul unei firme de asigurari.

Cei care au participat la eveniment au aflat noutatile legate de asigurarile culturilor agricole si au putea interactiona cu conducerea Transilvania Broker si a Departamentului de Asigurari Agricole.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...