Noutati :

Europarlamentarul timisean Cristian Busoi vrea campanie de promovare a cardului de sanatate

11 martie, 2015 - 03:09 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
2

Desi instrument strategic, de interes national, cardul de sanatate este insuficient promovat, considera europarlamentarul Cristian Busoi. Pana acum, nici Guvernul Romaniei, nici Ministerul Sanatatii nu s-au implicat activ in infomarea cetatenilor cu privire la utilizarea cardului de sanatate si importanta lui, mai spune el.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate incerca sa suplineasca responsabilitatile pe care Guvernul si Ministerul le au in acest sens, insa acest efort nu este deloc suficient si eficient, considera Busoi.

Europarlamentarul mai spune ca nici in momentul de fata nu exista o campanie nationala sustinuta pentru promovarea cardului national de asigurari de sanatate. Mai mult decat atat, niciuna dintre cele trei instutitii responsabile de sanatatea romanilor nu a reusit sa raspunda, pana acum, tuturor intrebarilor legate de cardul national de sanatate.

”Cardul national de sanatate contine datele de identificare ale asiguratilor din Romania si reprezinta cheia de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS. Cardul este un instrument esential care va ajuta la o mai corecta si eficienta cheltuire a banilor publici din Sanatate. Cardul va duce cu siguranta la disparitia consultatiilor inventate, a investigatiilor de laborator sau imagistice nereale si a retetelor false. Odata cu introducerea cardului in sanatate vor ramane mai multi bani pentru sercicii medicale reale, pentru medicamente, investigatii si spitalizare.

Cardul de sanatate este cel mai important proiect strategic in domeniul sanatatii. Cu toate acestea, medicii care au inceput sa lucreze cu acest instrument intampina deja probleme. De la erori, pana la blocarea cardurilor. Pe de alta parte, sute de mii de carduri nu au ajuns inca la asigurati. Numai in Bucuresti, peste o suta de mii de romani asteapta inca sa intre in posesia acestui instrument care va deveni, in foarte scurt timp, obligatoriu. Ce va face o persoana care este asigurata, dar nu a intrat inca in posesia cardului? Dar daca se va bloca cardul din pricina sistemului IT si nu din cauza tastarii gresite in mod repetat a codului PIN?

Fac un apel la responsabilitate si la respectarea drepturilor tuturor pacientilor de a fi informati cu privire la modul in care pot beneficia de serviciile medicale. Guvernul trebuie, in ultimul ceas, sa faca un efort sustinut de comunicare, la cel mai inalt nivel si sa ia toate masurile ca acest proiect esential pentru viitorul sistemului de sanatate din Romania sa functioneze cu cat mai putine obstacole si disfunctionalitati”, este de parare Busoi.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. e mehedintean

  2. Este un card minunat! Totul este in l. romana cand de fapt calatoria o faci in UE unde cel putin l. engleza este cunoscuta de 70 % din persoanele cu care intri in contact.
    Poate o fi avand restrictie numai pe teritoriul RO?
    Mai departe, nici macar grupa sanguina nu este trecuta pe ea, la vedere (in al 2-lea razboi mondial soldatii beligeranti aveau tatuat sub bratul stang aceasta informatie). I
    Apropo si cardul European, este in l. romana si trebuie reinnoit din 6 in 6 luni si pentru categoria de romani la care reinnoirea nu se mai justifica, ar putea fi definitiva; decizia este cel putin „una idioata” si consumatoare de fonduri!