Esti dependent de calculator? Afla daca intr-adevar iti este afectata vederea sau nu

Mai multe studii stiintifice sustin ca privitul in monitor poate avea efecte negative asupra vederii utlizatorilor de calculator, insa, in realitate nu exista o parere unanima, iar lucrurile sunt mai complicate decat par.

Conform altor teorii, monitorul afecteaza vederea mult mai putin sau deloc. Specialistii sustin, totusi, ca ar fi greu sa stabilim o regula generala, dar exista criterii conform carora ne putem orienta, ca sa aflam ce este corect si ce nu, infomeaza portalul Factroom.

Intrebarea principala este daca se produce sau nu miopia, insa se stie ca aceasta este o boala ereditara, care se transmite adesea din generatie in generatie, de la genele stramosilor. Iar stramosii n-au privit nici la televizor, nici la calculator.

Testari facute in timp asupra comportarii ochiului la adulti demonstreaza ca urmarirea, chiar indelungata, a ecranului nu provoaca miopie. Dar exista si alti factori de risc, care pot dauna sanatatii, la modul general: pozitia incorecta sau fortata a gatului, sedentarismul, lipsa aerului curat in incapere.

Este interesant ca factorii de risc sunt activi numai asupra unor indivizi. Asupra altora, nu. Daca exista o predispozitie genetica privind miopia, ea va avea aceleasi efecte asupra celor care privesc monitoare, cat si asupra celor care nu privesc.

Nu pare sa se fi inmultit numarul miopilor de cand au aparut monitoarele. Cu toate acestea, se recomanda persoanelor carora li s-au prescris ochelari… sa-i foloseasca. Ochiul nu trebuie fortat sa oboseasca nici atunci cand priveste monitorul, nici atunci cand citeste o carte. Daca oboseste, are de suferit.

Altfel se pune problema la copii si la adolescenti. Dimensiunea ochiului creste odata cu restul corpului, iar cresterea dureaza aproximativ pana la varsta de 18-20 de ani. Astazi, calculatorul este aproape nelipsit in educatia copiilor. Ei il folosesc la invatarea lectiilor, la elaborarea temelor, uneori chiar pentru lectura.

Mai multe detalii pe ziare.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.