Noutati :

Este Romania pregatita sa intre in zona Euro? Avertismentul facut de guvernatorul Mugur Isarescu

29 aprilie, 2015 - 07:10 PM
Autor: Anonim      
Categorie: ECONOMIC
0

Romania si-a asumat ca obiectiv aderarea la zona euro in 2019 iar pregatirile ar trebui sa inceapa de anul viitor.  Guvernatorul BNR Mugur Isarescu nu crede ca Romania este pregatita sa intre in antecamera euro.

„Apare intrebarea daca noi suntem pregatiti sa facem primul pas, sa intram in mecanismul cursurilor de schimb (ERM II). (…) Reasezarea raporturilor dintre principalele valute ale lumii, care are loc inclusiv pe fondul recentei relaxari cantitative recent adoptate de BCE, complica indentificarea cursului de echilibru al leului la care ar trebui sa se realizeze intrarea in ERM II si ulterior adoptarea euro”, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la Conferinta de Risc de tara Coface organizata in parteneriat cu MEDIAFAX.

‘Tehnic, data tinta pe care am stabilit-o, la nivel verbal, presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016. Participarea la acest mecanism, in intervalul de minim doi ani, (…) reclama si un anumit nivel de dezvoltare a economiei. (…) Am in vedere, in primul rand, eliminarea surselor de inflatie reprimata, relevant in acest sens fiind exemplul privind finalizarea liberalizarii pietei energiei, deficite cvasifiscale de tipul celor care rezulta din restructurarea intreprinderilor de stat si alte surse de presiuni bugetare viitoare date de cheltuielile pentru infrastructura’, a declarat miercuri Isarescu intr-un seminar referitor la riscul de tara.

De asemenea, al a reamintit ca si Banca Nationala mai are nevoie de un an, un an si jumatate pentru incheierea procesului de aliniere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelul din Uniunea Europeana, de 2%, avand in vedere ca banca centrala are o abordare graduala in acest sens din cauza impactului potential asupra cursului de schimb. ‘Acesta este inca un motiv pentru care intrarea in ERM II in 2016 si, pe cale de consecinta, trecerea la euro in 2019 sunt obiective foarte ambitioase’, a subliniat guvernatorul BNR.

Continuarea pe capital.roInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...