Este nevoie de lucrari suplimentare de restaurare la Conacul Mocioni cerute de Ministerul Culturii. Licitatie de aproape 650.000 de euro

TIMISOARA. Dupa ce anul trecut arheologii au fost cei care au lucrat la Conacul Mocioni de la Foeni si au scos la iveala zeci de schelete vechi de peste 800 de ani, in ianuarie anul acesta, au trecut la treaba echipele de muncitori care se ocupa de reabilitarea imobilului istoric caruia i se va reda stralucirea de altadata cu bani europeni.

Au fost insa identificate de catre specialisti noi categorii de lucrari de restaurare obligatoriu de facut, care nu s-au regasit in licitatia initiala. Drept urmare, Consiliul Judetean Timis a lansat o procedura in SEAP pentru gasirea unei firme care sa le realizeze.
Contractul este estimat la 2.650.413 lei fara TVA, adica aproape 650.000 de euro cu TVA.
Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 22 martie.

In urma emiterii avizului de catre Ministerul Culturii au fost necesare categorii de lucrari care nu aveau corespondenta in licitatia initiala (faza DALI, Documentatie Lucrari de Interventie). Astfel pentru respectarea avizului, in urma realizarii proiectului faza PT (Proiect Tehnic), au rezultat lucrari suplimentare care fac obiectul unei noi achizitii„, transmit pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Consiliului Judetean Timis.

Interventiile suplimentare de la Conacul Mocioni privesc solutii tehnice pentru valorificarea si conservarea unor elemente de constructie originale.

In urma intocmirii/actualizarii si aprofundarii studiilor tehnice, a reiesit necesitatea abordarii unor solutii tehnice de restaurare adaptate stadiului din anul 2022 al imobilului (relevat prin Expertiza tehnica actualizata si prin releveul detaliat realizat la faza PTh a proiectului), prin care sa se reuseasca conservarea si punerea in valoare a elementelor originale si inlaturarea celor parazitare (relevate prin Studiul istoric si Raportul de cercetare de parament). A reiesit necesitatea realizarii de solutii/detalii de executie suplimentare si a adoptarii unor solutii noi de restaurare a cladirii istorice prin folosirea de tehnologii si materiale compatibile cu procesul de restaurare si reabilitare a monumentului istoric de grupa A

Este vorba despre o serie de amenajari exterioare, lucrari de arhitectura, rezistenta si instalatii cladire (desfaceri tencuieli, ziduri si pardoseli; refaceri pardoseli, trepte, ziduri si tencuieli, cosuri de fum etc.; lucrari ce tin de consolidare, injectari, hidroizolatii; instalatii electrice , sanitare, temice, etc.)„, au explicat pentru opiniatimisoarei.ro reprezentantii Consiliului Judetean Timis.

Va reamintim, Conacul Mocioni de la Foeni, care acum se afla in plin proces de reabilitare, va fi inclus intr-un circuit turistic. Evenimentul de deschidere este programat anul viitor, dupa sarbatorile de Paste, cand se va organiza un bal cu costume de epoca.

”Acest obiectiv este de interes, nu doar judetean, ci si regional sau chiar national, pentru ca vorbim de un obiectiv de patrimoniu, de importanta pentru zona noastra a Banatului, una dintre cele mai vechi cladiri din Banat, realizat intr-un stil neo-clasic si construita in secolul al XVIII-lea, in 1750 mai precis, avand o valoare patrimoniala incontestabila pentru patrimoniul cultural judetean, dar si national.

Noi dorim sa redam cladirii aceasta frumusete de odinioara si sa o includem intr-un circuit turistic si cultural care sa permita sa renasca aceasta zona, pentru ca ne referim nu doar la aspectul ce deriva din valoarea artistica si de patrimoniu a cladirii, ci si la aspecte ce tin de dezvoltarea economica a localitatii si a intregii zone”, a declarat recent Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Cultura va fi motorul de dezvoltare a Conacului Mocioni de la Foeni.

”Dorim sa facem din cultura, mai ales acum in anul in care Timisoara detine titlul de Capitala Europeana a Culturii, un motor de dezvoltare economica. Prin cultura putem atrage interesul asupra zonei, a sute de mii de turisti anual, putem sa cream un ecosistem de antreprenori culturali, de operatori culturali care sa vina si sa creeze aici, in acest spatiu timisean, si nu in ultimul rand serviciile si elementele conexe ce tin de domeniul HoReCa sau al restaurantelor, al ghizilor turistici care pot sa vina sa completeze acest nou vector de dezvoltare care poate fi cultura.

Faptul ca suntem la Foeni, intr-o zona unde dezvoltarea industriala lipseste si singurele surse de venit pentru cetateni sunt fie institutiile publice locale sau agricultura, revitalizarea, refunctionalizarea si modernizarea acestei cladiri, in acest spatiu de frontiera, poate sa constituie clar un avantaj si asta ne dorim sa construim aici, la Foeni, un centru cultural de importanta euroregionala, pentru ca suntem la granita cu Serbia, si asa cum ne gandim noi, dorim sa deschidem aceasta granita, sa o facem permeabila, mai intai pentru domeniul cultural, dar ne intereseaza categoric si partea economica, cat mai multe schimburi de marfuri, de persoane care sa tranziteze frontiera cred ca este in beneficiul nostru in primul rand”, a adaugat Nica.

In aceasta perioada se intervine atat asupra imobilului, cat si a curtii interioare.

”Cand discutam despre reabilitarea si refunctionalizarea acestei cladiri ne referim in principal la renovarea si consolidarea cladirii. Aici avem deja constructorul de santier si a inceput cu decopertarea curtii, cu trasarea viitoarelor alei, cu partea care tine de iluminat arhitectural care sunt deja pe santier in mare parte executate. Sunt decopertari si refaceri la nivelul acoperisului. In interior avem data jos tencuiala. Pe o portiune de 2 la suta inca mai trebuie sa faca acest lucru din intreaga cladire, dar in mare parte acest lucru este realizat, urmand a se reface conform proiectului tehnic”, spune Nica.

Presedintele CJ Timis a precizat si ce se va intampla la Foeni, dupa ce lucrarile vor fi gata.

”Ce dorim sa facem aici, la Conacul Mocioni, pe partea de revitalizare? Dorim sa cream un un punct muzeal care sa reinduca in mentalul colectiv, nu doar al comunitatii locale, dar si cel al timisene si al oricarui vizitator care va trece pragul acestui edificiu, atmosfera originala din vremea familiei Mocioni care locuia aici.

Dorim sa avem mai multe evenimente culturale an de an, rezidente artistice, tabere de creatie in care sa creeze in acest spatiu, cred, cu o puternica inspiratie pentru cei care vor veni aici, elemente artistice de care sa ne folosim, pentru ca dorim sa pastram ceea ce se va crea aici si sa facem practic un muzeu viu aici, la Foeni, in curte, in interior, in toate aceste facilitati pe care cladirea le va pune la dispozitie.

Dorim sa avem o cladire mobilata complet, sa avem o biblioteca, o sala de spectacole, un spatiu pentru vernisaje, o cafenea, pentru ca e foarte important sa avem si serviciile conexe, atunci cand vine un vizitator aici sa aiba in cladire absolut tot ceea ce are nevoie pentru o experienta deosebita.

Nu in ultimul rand, ne gandim sa facem niste evenimente deosebite, ma gandesc la brunch-uri, ma gandesc la poate un bal in costume de epoca sau alte manifestari moderne.

Dorim ca cream si un grup de consultare si sprijin, numit ”Prietenii Conacului Mocioni”, patronat de baronul Mihai de Stircia. Am discutat cu acest domn, inca incearca sa isi reconecteze viata la radacinile pe care le are pe care le-a pierdut si sper sa il avem invitat aici la balul de inaugurare a acestei cladiri”, a mai explicat Alin Nica.

Conacul Mocioni de la Foeni ar putea fi gata reabilitat inainte de termen, sustin constructorii. Acest lucru inseamna ca in primavara lui 2024 va fi deschis publicului.

”Anul viitor, speram in aprilie. Constructorul ne-a asigurat ca va termina mai repede de termenul de 30 aprilie 2024. Ne va lasa destul de mult timp sa facem pregatirile necesare ca acest eveniment de inaugurare sa se intample cat mai curand. Ne gandim imediat dupa Pastele de anul viitor.

Avem, in prezent, stadiul fizic, 15 la suta realizat. Acest proiect face parte dintr-un proiect de finantare pe granturile din spatiul economic european 2014 – 2021. Avem parteneri Institutul Intercultural Roman si, de asemenea, North Consulting din Islanda, ca parteneri in acest proiect”, mai spune Alin Nica.

Santierul de reabilitare de la Conacul Mocioni din Foeni, investitie finantata din Granturile SEE, in cadrul Programului Ro-Cultura, a fost deschis oficial in luna ianuarie a acestui an. Arheologii au intervenit in curtea de fata a cladirii fiind descoperita o adevarat necropola, cu o vechime estimata de cate secole bune.

Contractul de finantare are o valoare totala de aproape 17 milioane de lei, din care nerambursabili sunt peste 9,5 milioane. Diferenta vine din bugetul CJ. Potrivit proiectului, sunt facute reparatii capitale si va fi pastrata si restaurata scara interioara a conacului. La parter vor fi un salon de primire, o cafenea culturala, un spatiu muzeal, o biblioteca si o sala pentru spectacole. Curtea si gradina vor fi amenajate pentru a permite organizarea de evenimente. Subsolul si podul vor fi igienizate si vor servi ca spatii tehnice.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Dan spune:

  Ce hotie orchestrata de Consiliul Judetean!
  4 milioane de euro pentru o cladire cu 6 camere, deja construita. La olteni, la Targu Jiu se renoveaza tot centrul civic cu 4 milioane de euro, atat e valoarea contractului, si aia sunt hoti profesionisti.

  OK, e un monument istoric, merita sa fie reabilitata dar cu siguranta nu costa atat si nu merita un articol elogios in fiecare saptamana.
  Un monument istoric devine un monument de hotie. Dupa inaugurare va fi pus un lacat pe cladire, nu vom mai citi niciun articol despre acest conac.

 2. Daniel spune:

  Milioane de euro de la bugetul consiliului judetean ingropate intr-o lucrare care nu va aduce niciodata beneficii economice. Mai bine mai asfaltau ceva drumuri intre sate sau faceau piste de biciclete in unele comune decat sa arunce banii pe fereastra.

 3. zet spune:

  Terminati-l mai repede.Ungurii abia asteapta sa il revendice.

 4. BrusLiCupăr spune:

  Mda. Deja suntem obisnuiti cu ode ridicate partidului sau frustratilor. Ma intreb insa, cum a fost aprobat si avizat proiectul tehnic de a venit Ministerul si a spus ca mai trebuie inca 2.650.000 de lei fara TVA – cam 800.000 euro cu tot cu TVA.
  Sa nu vorbim ca, la banii astia (valoarea totala a lucrarii, la care fiti convinsi ca vor mai interveni acte aditionale de cel putin inca 20%) facea-i de la zero vreo 4-5 conace pastrand arhitectura … dar na … piticu’ trebuie sa se capatuiasca ca, alt mandat nu mai pupa.

 5. puiu spune:

  este bine ca se reface CONACUL MOCIONI,dar ma intreb si eu de ce nu se intreaba nimeni UNDE a disparut mobila fabricata IN AUSTRIA in anii1860 care dupa o <,escala in depozitele de la Bastion"din anii90 a luat drumul Bucurestiului.