Este in linie dreapta reabilitarea Palatul Postei din Timisoara. Ultimele imagini filmate de la inaltime. Video

TIMISOARA. Palatul Postei sau Posta Mare, cladire simbol a Timisoarei, cu o suprafata de aproape 4.500 de metri patrati, revine la farmecul de odinioara.

CITESTE SI: Consiliul Judetean Timis vrea sa cumpere microbuze electrice pentru transportul elevilor. A fost primita finantare din PNRR de 6 milioane de euro

La sfarsitul lunii iulie, anul trecut, a pornit santierul la Posta Mare pentru reabilitarea exterioara a constructiei, iar lucrarile ar fi trebuit sa fie gata in primavara acestui an, astfel ca sunt unele intarzieri.

Muncitorii au inceput, firesc, interventiile la acoperisurile distruse, pentru a proteja cladirea de ploi si ninsori. Acestea sunt captusite si mai apoi acoperite cu tigla noua. Lucrarile la acoperisuri sunt aproape de final. Mai e ceva de lucru pe partea din fata a cladirii.

In paralel, s-a lucrat si la curatarea vechii tencuieli, iar pe partea din spate a cladirii, aceste lucrari au fost finalizate, iar schela deja a fost data jos. Mai e de lucru pe partea din fata si pe lateralul imobilului.

Costurile pentru reabilitarea Palatului Postei ajung la peste 9 milioane de lei, bani din fondurile proprii ale Postei Romane.

Lucrarile sunt realizate de firma Constructim, intr-o asociere. Aceasta are o experienta indelungata in reabilitarea de cladiri monument istoric, avand in portofoliu cateva dintre cele mai frumoase din Timisoara.

***

Constructia Palatului Postelor si Telecomunicatiilor din Timisoara a fost finalizata in anul 1913, fiind construita pe 4.426 metri patrati, o mare parte din suprafata fiind ocupata de cele doua curti interioare. Are subsol, parter si parti cu doua si respectiv trei etaje, in care se afla 297 de incaperi.

Fatada dinspre Bulevardul Revolutiei are 36,77 metri lungime, partea din spate de pe strada Traian Grozavescu are 37,6 metri, partea dinspre est de pe strada Mihai Eminescu are 112 metri si cea dinspre vest, de pe strada Cicio Pop, are 98,7 metri. In interiorul palatului se afla o sala de evenimente cu o capacitate de 150 de locuri, de o frumusete rara, care insa, din cauza vechimii, este destul de deteriorata.

In 1923 a fost creata Scoala Superioara de Posta si Telecomunicatii Timisoara dupa modelul celei de la Paris, fiind singura din Romania, si a functionat pana in 1940. Din 1941, au functionat aici Facultatea de Constructii din Timisoara si Facultatea de Geografie din Cluj, care în timpul razboiului a fost nevoita sa se mute la Timisoara, deoarece la Cluj Napoca autoritatile maghiare au redeschis Universitatea Franz Iosef cu predare în limba maghiara. Prin 1950, aici functionau cresa si gradinita Postei.

Dupa anul 1948 a avut mai multe denumiri: Scoala Medie Tehnica de Exploatare Posta si Telecomunicatii Timisoara, apoi s-a numit Scoala Tehnica de Radio si Radioficare, ulterior Liceul Electrotehnic numarul 3 si Liceul Industrial numarul 3, scrie merg.in/Timisoara.

Pana in 2013 aici a functionat Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. fatadele interioare nu se reabiliteaza?

  2. De ce nu mai exista școala? Poștă și telecomunicații?

  3. Liceul l-au desființat proștii