Epidemie de poezie in Piata Libertatii din Timisoara. Medicii eroi din linia intai in lupta impotriva coronavirusului, la cel mai mare eveniment de lectura urbana din Romania. Foto si video

TIMISOARA. Editia sasea a Concentrica i-a adus in Piata Libertatii pe medicii care in ultimele luni au fost in prima linie in lupta impotriva coronavirusului.

CITESTE SI: Atentie, falsi inspectori DSP fac controale in cabinetele stomatologice din Timisoara si din judet 

ConCentrica 2020 a fost o editie atipica. Spatiul in care s-a desfasurat evenimentul a fost imprejmuit si scaunele au fost asezate la distanta unul de celalalt. De aceasta data a venit un singur reprezentant al fiecarei institutii, iar la sosire participantii care nu au avut masti au primit cate una.

Primii care au recitat poeziile lui Traian Dorgosan au fost medicii Voichita Lazureanu, Virgil Musta si Dorel Sandesc, aplaudati la scena deschisa de cei aflati in Piata Libertatii.

Sunt binevenite aceste evenimente sa ne aducem aminte ca exista si carte. Sa fiu sincer in ultimele 3 luni am citit doar carti de specialitate. Toata documentarea mea pentru ca am fost avid de noutati in domeniu, si erau foarte multe, si multe dintre ele trebuiau triate, plus activitatea de la nivelul spitalului si comunitatii pentru a incerca sa manageriez cat mai bine situatia Covid-ului nu mi-a permis sa citesc alt tip de carti decat cele de specialitate. Niciodata nu am exceleat la acest capitol, dar ma bucur, deoarece cartea este importanta si sunt convins ca cei care au aceasta obisnuinta de a citi si care au biblioteca acasa, in timpul pandemiei nu s-au simtit atat de izolati. Au fost ei cu lumea cartii. Ma bucur ca am avut soare, ca e frumos, si astfel de manifestari ar trebui sa se mai repete pentru ca sunt necesare. Cultura si educatia stau la baza unei societati puternice„, a declarat medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.

Sunt dependent de poezie si e una din primele mele dependente, precum sunt dependent si de citit. Mi-au fost inoculate ca o boala contagioasa. Am luat-o de la un prieten mai mare, care mi-a transmis placerea de a citit si in special placerea de poezie. Pot sa spun ca sunt bolnav de mult cu o boala contagioasa numita poezie. E o boala foarte interesanta si aici sunt toti pozitivi simptomatici, din moment ce au venit aici sa ne intalnim. Are simptome ciudate, aparte, diferite de la pacient la pacient, dar are ceva comun care ne face sa ne recunoastem imediat. E una din placerile de care nu am niciodata parte atat cat as dori. In paralel cu placerea asta am o profesie pe care o iubesc si pe ea foarte mult. A reusit sa ma acapareze iubita mea profesia incat nu am mai avut parte de alte pasiuni. Poezia are acest avantaj ca o poti citi intr-un interval scurt de timp, poezia si Biblia. Poezia poate fi citita si seara inainte de a ma prabusi in somn. Eu salut aceasta actiune pe care o consider o actiune de resuscitare. Sa resuscitam o boala, una care nu as vrea sa dispara, as vrea sa ajut sa persiste, o boala numita poezie„, a declarat medicul Dorel Sandesc.

In jurul perimetrului delimitat au fost postate fotografii de la editiile trecute ale ConCentrica, cel mai mare eveniment de lectura urbana din Romania, organizat an de an la Timisoara de catre Biblioteca Judeteana.

Trebuie tinut evenimentul pentru ca respectand ceea ce trebuie respectat acum, adica setul de norme in vederea combaterii epidemiei, oamenii totusi trebuie sa redevina ei insisi, viata asta trebuie sa reintre intr-un moment in normal. Asta inseamana ca trebuie sa dam un semnal in cultura, poate in primul rand in cultura, intr-un oras care este Capitala Culturala, reluam unul dintre evenimentele noastre de traditie lansat in 2016. E la scara mai mica. In 2016 au fost 1000 de persoane.Cand ne uitam la fotografiile de pe margine avem si nostalgie si speranta, adica speram cat mai curand si intr-un context cat mai sanatos sa putem face lucrurile pe care le-am facut si altele noi. Este intr-un fel si un triumf asupra vremurilor. Astazi citim din una dintre legendele subterane ale poeziei timisorene, Traian Dorgosa, care avea acest titlu underground de rege al boemei din Timisoara. A avut o existenta spumoasa si a scris si o poezie organizata„, a declarat Tudor Cretu, directorul Bibliotecii Judetene Sorin Titel.

Video: George Stefanita

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. De ce nu a venit si preamaritul ctitor de oras Nicolae micRobu sa recite poezii intr-o piata lipsita de copaci la 31 C? 🙂

  2. 30 de oameni – pandemie?! Sunteti retarzi rau sau sunteti niste pupincuristi notorii … mi-ar fi rusine!!!