Emotii mari pentru elevii de clasa a II-a din Timis care astazi au sustinut evaluarea la matematica

51 de elevi din clasa a doua de la Scoala Generala nr. 24 din Timisoara si de la Scoala din Grabat au sustinut cea de-a doua proba din cadrul unui proiect pilot al Ministerului Educatiei.

Micutii au avut la dispozitie 25 de minte ca sa rezolve testele elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare.

La ora 9.00 subiectele au fost impartite elevilor. „Sunt patru variante care se dau, alternativ, astfel incat elevii sa nu aiba in apropiere un alt coleg cu acelasi subiect. In plus, nivelele de dificultate sunt diferite, iar daca un elev a primit, la citit si scris, varianta cu numarul 1 trebuie sa primeasca si la matematica varianta cu acelasi numar, deci cu acelasi grad de dificultate. Este vorba despre o evaluare interna, rezultatele ei se folosesc pentru a studia nivelul de cunostinte .Toti copiii care sustin testarea sunt prezenti” a declarat Daniela Lobaza, directorul Scolii Generale nr. 24.

Nivelul de dificultate nu este mare, iar copii sunt supravegheati chiar de invatatorul lor, devenit administrator de test.

 “ Elevii sustin acest test pe o durata de 25 de minute . Administratorul de test, este cel care supravegheaza elevii, impreuna cu un cadru didactic care nu preda la clasa respectiva. Dupa 25 de minute, testele se ridica in aceiasi ordine in care au fost distribuite.  Evaluatorii sunt din alte scoli, adica nu din cele doua scoli pilot, ci externi. Este un mod de a evalua cunostiintele elevilor dupa doi ani de scoala” spune Anca Simeria, inspector de specialitate in invatamantul primar.

CITESTE SI: Prima proba de evaluare la clasa a II-a in Timis! 51 de elevi au dat examen in cadrul unui proiect pilot

Parintii sunt, in principiu, de accord cu aceste evaluari, cu conditia insa ca acestea sa nu fie prea dificile si sa-i faca pe micuti sa se teama de examene.

“  Sunt binevenite dar cu conditia ca subiectele, care sunt facute de Minister, sa fie facute cu responsabilitate. Este binevenita, cel putin pentru parinti, ocazia de a cunoaste valoarea reala a copilului, insa, in cazul in care se vor da subiecte grele, cum s-a intamplat anul trecut la testarea nationala, sau subiecte care nasc controverse este foarte greu si copiii se descurajeaza”  considera Ileana Matraguna, profesor de matematica si presedinte al unei asociatii de parinti.

Reprezentantii Inspectoratului Scoar Judetean sunt de parere ca nivelul de dificultate al acestor teste nu este unul crescut, iar un copil care a fost atent in clasa si si-a facut temele cu constinciozitate nu are motive sa se teama. Invatatorii sesizeaza insa o problema.

“ E foarte bine daca cerintele la nivelul unei clase ar fi unitare. In sine, evaluarile sunt o idee buna, ele urmeaza un model extern, european, problema este ca la nivelul aceleiasi clase copiii sunt evaluati diferit, adica au cerinte diferite si pentru invatator este greu sa-si dea seama, la un moment dat, de capacitatile si deprinderile pe care si le-au format“ spune Liana Iancu, invatator.

Interesant este faptul ca subiectele distribuite elevilor care sustin aceste evaluari nu sunt facute publice nici macar dupa incheierea examinarilor. Asta chiar daca parintii ar fi dornici sa afle cum arata ele. Nu exista exemplare in plus fata de cele distribuite elevilor, iar cadrele didactice nu au voie sa le multiplice. Ele nu se regasesc nici pe site-ul Ministerului Educatiei, asa cum se intampla in cazul subiectelor pentru alte examene nationale.

“Evaluarea nu se finalizează printr-o notă sau printr-un calificativ. Rezultatele evaluării contribuie la realizarea unui scor mediu naţional al performanţelor elevilor pe competenţele fundamentale şi sunt utilizate de CNEE pentru realizarea unor studii şi cercetări de diagnoză a sistemului de învăţământ primar.” se arata intr-un comunicat al Ministerului Invatamantului.

Evaluarile din cadrul acestui program pilot  au loc in perioada 9-23 mai in 86 de scoli pentru clasa a II-a, 136 pentru clasa a IV-a si 86 de scoli pentru clasa a VI-a.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.