Noutati :

Elicopter SMURD la Timisoara? Anuntul lui Raed Arafat

11 martie, 2017 - 07:07 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Timisoara nu are nevoie de propriul elicopter SMURD, iar cel regional, de la Arad, acopera cu succes partea de vest a tarii. Secretarul de stat Raed Arafat isi mentine opinia in aceasta privinta, exprimata la Timisoara si la ultima sa vizita.

CITESTE SI: ADIO elicopter SMURD la Timisoara! Nu se mai justifica aducerea aparatului de zbor pentru situatii de urgenta!

In urma cu doua zile, presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra, vorbea despre elicopterul SMURD pe care predecesorii sai l-au dorit la Timisoara, insa arunca mingea in curtea lui Raed Arafat.

Nu avem trecut elicopterul pe bugetul judetului pe 2017. Nici cei de la ISU, nici Spitalul Judetean nu au facut solicitare in acest sens. Vom mai discuta cu Raed Arafat (secretar de stat in Ministerul de Interne – n.r.), daca se mai justifica un elicopter la Timisoara. Au mai avut loc astfel de discutii, dar specialistii nu au fost de acord cu mutarea elicopterului, la Timisoara. Cel de la Arad deserveste in mare parte Spitalul Judetean. Acum, tinand cont ca in zona Spitalului Judetean vom deschide santiere pentru noua maternitate si UPU, va fi delicata pozitionarea elicopterului„, a declarat Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.

CITESTE SI: Un adevarat spectacol! Interventie rapida si utilaje ca-n filme, langa Timisoara! Raed Arafat, la exercitiul international al pompierilor! 

Ajuns la Timisoara la exercitiul care a adus pompieri din Austria, Germania, Franta si Romania la un loc, secretarul de stat din Ministerul de Interne, Raed Arafat a vorbit si despre elicopterul „visat” la Timisoara.

Este imposibil sa se puna un elicopter in fiecare judet. In zona aveti un elicopter. Ca sta la Timisoara, ca sta la 50 de kilometri, el deserveste zona, mai ales ca este sub coordonarea Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara. Deci, nu permit nici fondurile, nici nu este necesar la acest moment, sa ai foarte multe pentru ca creste costul si nu ai ce face cu ele„, a spus Raed Arafat.

Secretarul de stat de la Interne a afirmat ca in acest moment prioritatile sunt cu totul altele.

La acest moment trebuie sa ajungem la cate un elicopter pe regiune, dupa care se face analiza pe zona montana, unde trebuie sa punem. Bineinteles este un alt aspect care ne uitam, cautarea si salvarea, pentru care trebuie elicoptere grele si trebuie sa intre in vizorul nostru. Asta trebuie sa se inteleaga, ca gandirea noastra e una pe regiuni, pe plan national, si nu este doar pe plan local sau judetean. Dar toata lumea trebuie sa beneficieze in mod egal de aceste servicii„, a spus Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne.

Povestea elicopterului SMURD de la Timisoara este insa una lunga si presarata cu promisiuni din toate partile.

Odata ce a fost stabilita statia SMURD de la Arad, cu ani in urma, de la Timisoara s-au facut mai multe declaratii sforaitoare de catre diversi oficiali care pretindeau ca au lansat demersuri pentru a indrepta o „greseala”. Nu putini au fost cei care au sustinut ca stabilirea elicopterului SMURD la Arad, in vremea guvernarii PDL a fost o mare nedreptate facuta Timisoarei.

In fapt, elicopterul SMURD de la Arad este sub coordonarea Timisoarei, prin UPU, din cadrul Spitalului Clinic Judetean Timisoara. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat si la ultima sa vizita la Timisoara ca in acest moment locatia unde este pus elicopterul, la Arad, este cea mai buna dat fiind faptul ca aparatul de zbor deserveste o buna parte din vestul Romaniei.

CITESTE SI: Emotii uriase pentru mii de elevi din Timis

Elicopterul este unul regional, iar amplasarea lui a depins de mai mult factori, cum ar fi modul de interventie pe 20-30-60 de minute. Medicii care asigura serviciul elicopterului sunt din Timisoara, Arad si Oradea.

Ideea achizitionarii unui elicopter de catre Consiliul Judetean Timis i-a apartinut fostului presedinte al Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc. Atunci, principalul oponent al ideii a fost Titu Bojin, pe vremea aceea, consilier judetean.

Ulterior, Bojin a devenit presedintele CJ Timis. La inceputul anului 2016, fostul presedinte al CJ Timis, Titu Bojin anunta una dintre cele mai asteptate vesti de la Timisoara: venirea elicopterului SMURD, la Spitalul Judetean. Acesta preciza ca va fi construit un nou heliport in zona Spitalului Judetean cu tot cu anexele necesare (pista, statie de combustibil, service, hangar etc).
Cateva saptamani mai tarziu, acelasi Titu Bojin anunta esecul proiectului. Ministerul de Interne a stabilit pentru ISU ca in Timis sa se cumpere doar o macara cu scara, iar elicopterul sa ramana la locul lui, la Arad.
Furios ca nu s-a realizat mutarea elicopterului de la Arad la Timisoara, fostul presedinte al CJT, a mers pana intr-acolo, incat a declarat ca va cumpara cu bani de la bugetul CJT un elicopter care urma sa fie folosit pentru situatiile de urgenta.
In mandatul trecut, pe cand era vicepresedinte al CJ Timis, actualul lider al Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra, anunta ca, pentru a obtine elicopterul SMURD la Timisoara, a fost luata in discutie o alta locatie, decat cea de la Spitalul Judetean. Dobra vorbes despre construirea unui heliport pe locul fostei cazarme militare dintre Timisoara si Giroc, unde CJT are teren. Insa acest lucru presupunea eforturi suplimentare in special din partea personalului medical.

Calin Dobra sublinia inca de pe atunci ca amenajarea heliportului, fie spre Giroc, fie la Spitalul Judetean Timisoara reprezenta o mare provocare intrucat erau foarte multe probleme de pus la punct in oricare dintre variante.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...