Noutati :

Elevii din Timis raspund ministrului Educatiei dupa anuntul unei testari standardizate: Ministerul Educatiei ia (din nou) decizii peste noapte. Evaluarile trebuie sa vina in avantajul elevilor, nu al diverselor firme

13 mai, 2022 - 08:05 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: EDUCATIE
1

TIMIS. Ministrul Sorin Campeanu a anuntat o evaluare standardizata pentru elevi la finele acestei luni. Acesta a luat decizia dupa ce a aflat dintr-un studiu ca 44 la suta dintre elevi nu inteleg ce citesc. Un ordinul de ministru a fost trimis spre consultare partenerilor de dialog social.

CITESTE SI: ‘Sa nu puna credinciosii pe ele anafura sau apa sfintita’. Lampi ca niste masute la Catedrala Mitropolitana din Timisoara. Ruben Latcau: Sunt in ultimele tendinte, previn poluarea luminoasa. Foto 

Asociatiile de elevi din Timis si din alte 5 judete, dar si o asociatie a parintilor, critica deciziile sefului de la Educatie si explica de ce nu pot fi de acord cu aceasta testare.

Testarea ar urma sa aiba loc in perioada 30 mai – 10 iunie la romana, matematica si istorie, prin intermediul platformei Brio.

Din declaratiile ministrului, programul pilot de evaluare standardizata se va realiza printr-un “parteneriat”, fara desfasurarea unei licitatii publice. Mai mult, in acest context, putem ridica mai multe semne de intrebare cu privire la “reformele” pe care Ministerul le face pe fuga: Vor fi aceste teste in concordanta cu programa scolara? Va putea obtine firma datele elevilor? Cat vor costa aceste teste si cine le va plati? Vor fi testele avizate de Ministerul Educatiei?„, transmit reprezentantii Asociatiei Elevilor din Timis.

Elevii sustin ca in mai multe scoli se lucreaza deja cu aceasta platforma si chiar le-au fost ceruti bani parintilor pentru achitarea platformei.

Mai mult, odata cu primul anunt al Ministerului Educatiei cu privire la introducerea evaluarii standardizate, multiple scoli au inceput deja sa foloseasca la clasa platforma Brio. Astfel, parintilor le-au fost ceruti bani pentru achitarea platformei, fiind astfel perpetuat fenomenul ilegal al fondului scolii… Consideram anuntul Ministerului Educatiei ca fiind unul prematur, care nu raspunde nevoilor reale ale sistemului de invatamant. Evaluarile trebuie sa vina in avantajul elevilor, nu a diverselor firme„, transmit reprezentantii Asociatiei Elevilor din Timis.

Reactia elevilor vine dupa ce ministrul Educatiei a anuntat ca vrea o testare standardizata incepand cu acest final de an scolar la toate clasele, mai putin a 8-a si a 12-a, la limba romana si matematica, dupa ce un studiu a relevat faptul ca 44% dintre elevi nu înţeleg ceea ce citesc. Draftul ordinului de ministru a fost trimis pentru consultare partenerilor de dialog social, scrie observatornews.ro.

Conform ordinului, vor participa la pilotarea evaluarii standardizate la finalul anului scolar 2021 – 2022 elevii claselor I – a VII-a, respectiv a IX-a – a XI-a din unitatile de invatamant selectate de Ministerul Educatiei.

La nivelul fiecarui judet/sector al municipiului Bucuresti, pilotarea evaluarii standardizate se va organiza in cate 7 unitati de invatamant, incluzand unitati de invatamant cu profil pedagogic.

Evaluarea standardizata la finalul anului scolar 2021 – 2022 se organizeaza de catre inspectoratele scolare județene/al municipiului Bucuresti in perioada 30 mai – 10 iunie pentru elevii claselor I-a – a VII-a si in perioada 30 mai – 8 iunie pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Alta invarteala de coalitie, la fel ca niste „cursuri” date unor „firme bine conectate” pentru instruirea profesorilor in timpul lor liber in probleme care nu intereseaza pe absolut nimeni, si ar scoate din sarite si un pescar. E vorba de dirijat unde trebuie niste bani europeni.