Educatia ecologica a copilului inseamna un mediu sanatos si natural pentru dezvoltarea lui

Educatia pe care o primeste o persoana incepe de la cea mai frageda varsta. Daca in urma cu 10 ani, jocurile si toate activitatile in care erau implicati copiii vizau distractia in natura, lucrurile au luat o intorsatura diametral opusa in vremurile de astazi. Inainte isi mestereau masinute din lemn sau imaginau o piatra cu o forma neobisnuita drept bolidul lui Schumacher si se jucau cu acestea in parcuri.

Acum le cumpara din magazin, gata stantate si plasticate, in cel mai fericit caz. Altfel, se asaza in fata calculatorului si incep sa manevreze, pe diverse circuite, masina virtuala. Activitatile ecologice conduc la o dezvoltare armonioasa a prichindelului.

Toate indeletnicirile desfasurate pentru incurajarea spiritului eco la copil se numara printre cele mai bune si utile lucruri pe care le poate face un parinte pentru educatia micutului. Jocurile si jucariile ecologice, dar si gradinaritul sau reciclarea, nu sunt doar niste sloganuri folosite de organizatii pentru a salva planeta sau o specie de animal pe cale de disparitie, ci asigura un mediu sanatos pentru cresterea si dezvoltarea celor mici.

Iar cea mai buna metoda pentru a face educatie ecologica este sa-l implici pe copil in activitati convingatoare in acest sens!

Distractia cu jucarii ecologice: jocurile video, calculatoarele si consolele Wii se numara printre atractiile actuale principale. Este foarte important sa incurajezi si introducerea jucariilor si jocurilor in spirit eco in modul lui de a se distra si sa ii vorbesti despre importanta economisirii consumului de energie. Cele mai atractive asemenea jocuri sunt rummy, sah, table si carti. Daca piesele acestor jocuri sunt facute si din materiale eco, cu atat mai bine. In plus, interactionarea cu ceilalti concurenti dezvolta si spiritul competitiv din micut.

O modalitate importanta de a-l motiva pe copil sa fie eco o reprezinta conceperea propriilor jucarii, din materiale reciclabile.

Si ajungem la al doilea punct al activitatilor recomandate de specialisti pentru dezvoltarea spiritului eco la copii: reciclarea. Inainte de a invata la scoala, copilul trebuie sa stie de acasa cum sa recicleze hartia, aluminiul si plasticul pentru reducerea poluarii mediului. El poate fi usor invatat cum se folosesc in mod corect containerele din oras pentru reciclare si incurajat sa faca acelasi lucru si acasa.

Un mare plus il au persoanele care locuiesc la casa. Dar sigur au, si cei care locuiesc la bloc, o ruda sau un prieten la sat. Ajungem la gradinarit. Ce poate fi mai simplu sa-i arati micutului de ce este important sa traiesti eco decat sa plantezi impreuna cu el un copacel. Sapatul gropii, ingrasamantul pus in pamant, astuparea radacinilor si udatul, ca sa creasca pomul mare, mare, sunt numai cateva dintre activitatile prin care prichindelul afla mai multe despre lumea eco. Copilul afla astfel de ce este importanta natura verde pentru sanatatea noastra sau cum frunzele florilor si copacilor absorb bioxidul de carbon degajat in natura si emana oxigenul de care avem atata nevoie pentru a supravietui.

Ca sa ajungi la sat, sa plantezi un copac sau sa sadesti o floare, calatoresti. Cand te referi la ecologie, ai in minte un intreg tablou: natura, mare, munte, dealuri, copaci, frunze si alte elemente esentiale care o compun. Cu cat viziteaza mai multe asemenea locuri frumoase din Romania si din afara tarii si are si libertatea de a explora natura, cu atat afla mai multe despre ce inseamna sa fie un prieten al naturii.

Partea de reciclare si de creare a propriilor jucarii este strans legata de lucrul manual. Creativitatea copilului poate fi stimulata in fel si chip, dar o metoda eficienta consta in realizarea de ornamente, felicitari si chiar dispozitive pentru depozitat (cutii, vaze, casolete etc.). Toate acestea trebuie facute numai din materiale naturale, biodegradabile.

Nu in ultimul rand, pentru a creste micutul in spiritul ecologic, un rol important il are cititul povestilor eco. Exista o multime de carticele pentru copii care subliniaza importanta mediului inconjurator. Cartile sunt un mod util de a ajunge la nivelul de intelegere a copilului si de a-l invata diverse lucruri, atunci cand cuvintele sunt prea grele pentru el.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.