Ecorseul lui Brancusi ramane la Timisoara. Poate fi admirat la Muzeul National de Arta pana in 2025

FOTO: Catalin Georgescu

TIMISOARA. Muzeul National de Arta din Timisoara anunta ca Ecorseul, lucrarea mai putin cunoscuta publicului care a deschis expozitia ”Brancusi: surse romanesti si perspective universale” si care apartine Colegiului National „Carol I” Craiova, ramane la Timisoara pana in anul 2025, cu acordul proprietarului.

CITESTE SI: Moneda de argint emisa la inchiderea expozitiei Brancusi de la Timisoara, prezentanta de guvernatorul BNR Mugur Isarescu. 130.000 de oameni au vazut operele marelui sculptor. Foto

Incepand din data de 7 februarie, lucrarea va fi expusa in cadrul Depozitului Vizitabil din cadrul Galeriei de Arta Banateana si Arta Moderna Romaneasca, situata la etajul I al Palatului Baroc.

Rezultat prin colaborarea dintre Constantin Brancusi si doctorul Dimitrie Gerota, Ecorseul, o imagine a corpului uman fara piele reprezinta primul proiect care i-a adus notorietate lui Constantin Brancusi. Realizata la finalul studiilor tanarului artist, lucrarea a reprezentant un moment crucial in dezvoltarea studiului academic romanesc, prin obiectivul vast pe care Brancusi si l-a propus.

Ecorseul a fost finalizat in anul 1902, fiind realizat in cinci exemplare distribuite la diferite institutii din tara.

Lucrarea expusa la Muzeul National de Arta Timisoara este realizata din ghips policrom, pictat cu atentie pentru a delimita suprafetele anatomice. Punctul de pornire l-a reprezentat statuia antica a lui Hermes/Antinous Capitolinul, sugerand inca de la inceput raportarea maestrului la Antichitatea clasica elenistica si romana. Lucrarea este realizata dintr-o singura piesa (cu exceptia bratelor) si este montata pe un soclu cu un contrafort metalic.

Pe inscriptia placutei ceramice de pe soclul ecorseului din expunere se poate citi urmatorul text: ”Atitudinea clasicului „Antinous” Anatomia muschilor Superficiali lucrat dupa natura de: Prof. Dr. D. Gerota si Brancus 1902”.

Procesul de restaurare a acestei lucrari a fost realizat la Muzeul National de Arta Timisoara si prezentat cu ocazia lansarii cartii „O intalnire astrala: Dimitrie Gerota – Constantin Brancusi. Povestea Ecorseului”, coordonata de Prof. dr. Irinel Popescu, in luna ianuarie a acestui an.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. sublim

    • esti un Fake

      #adibas

      #🤪

  2. ..!?:).