E oficial: avem Regulament pentru timisorenii care locuiesc in cladirile istorice din Piata Victoriei. E interzisa amplasarea instalatiilor de aer conditionat pe fatade!

TIMISOARA. Consilierii locali au dat, in sedinta ordinara de vineri, unda verde renovarii cladirilor din Piata Victoriei. Avem asadar un regulament care trebuie respectat de timisorenii care locuiesc in cladirile monument istoric din centrul Timisoarei, in caz contrar fiind aplicate amenzi de pana la 8.000 de lei.

Atentie! Daca locuiti intr-o cladire istorica nu aveti voie sa amplasati instalatii tehnice pe fatadele imobilelor, ci doar in spate, iar daca vreti sa faceti interventii fara avize de la municipalitate riscati amenzi destul de mari.

In plus, daca autoritatile locale considera ca sunt necesare interventii la cladirea in care locuiti si ca poate reprezenta un pericol de accidentare, poate interveni cu ajutorul unei firme specializate, urmand sa recupereze banii apoi de la proprietari, chiar daca se va merge in instanta.

Regulamentul prevede cateva obligatii clare pentru proprietari, dar si mai multe modalitati de renovare a cladirilor istorice, 4 la numar: doua prin credit de la Primaria Timisoara, una prin parteneriat privat-privat – in care proprietarii pot ceda podurile pentru mansardare – si o alta prin parteneriat public-privat, care spune ca proprietarii ale caror poduri pot fi mansardate au posibilitatea sa cedeze cotele parti aferente podului Primariei Timisoara, in compensarea lucrarilor de reabilitare.

Regulamentul zice insa multe alte lucruri si in curand va fi aplicat si altor zone, nu numai Pietei Victoriei. Practic, este un prim pas pentru renovarea cladirilor istorice cu bani din bugetul local, dar si cu bani de la proprietari, pe care municipalitatea urmeaza sa-i recupereze esalonat intr-un termen de 10 ani.

„Noi nu aveam posibilitatea sa ne implicam in ingrijirea cladirilor din Piata Victoriei. Deocamdata ne limitam la Piata Victoriei, dar pe viitor vom defini si alte asemenea zone care trebuie sa aiba un regim special. Acum avem tot ce ne trebuie pentru a incepe acel proiect de reabilitare a cladirilor din Piata Victoriei in parteneriat cu Primaria si proprietarii. Ei au de platit o cota parte, va fi esalonata insa pe 10 ani, mai mult de atat nu se poate face. Vrem ca in acest an sa reabilitam cel putin o cladire (n.r. Palatul Loffler, de langa Muzeul Banatului)”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Ce spune regulamentul local de identitate arhitecturala a orasului!

Acesta contine, de fapt, mai multe paragrafe extrase din legi care vizeaza cladirile monument istoric de pe teritoriul Romaniei. In fond, proprietarii sunt obligati sa respecte anumite hotarari date de Guvern, dar si mai multe hotarari de consiliu local, precum si Planul Urbanistic General al Timisoarei.

Primarul Nicolae Robu a recunoscut in plenul de vineri ca regulamentul este mai mult un „copy-paste” din lege.

In regulament sunt definiti si mai multi termeni, printre care si “monument”, “ansamblu”, “sit” sau “zona de identitate arhitecturala”. Acesta prevede atributiile autoritatilor publice, dar si obligatiile proprietarilor, care pot aduce amenzi de pana la 8.000 de lei celor care nu le respecta, conform legilor in vigoare.

Pe langa faptul ca proprietarii sunt obligati sa asigure paza, sa notifice in scris autoritatile locale despre modificari sau descoperiri arheologice, mai sunt obligati sa si plateasca pentru eventualele sapaturi arheologice. In plus, printr-un amendament, consilierii au interzis amplasarea instalatiilor de aer conditionat pe fatadele cladirilor monument istoric.

Asadar, timisorenii care locuiesc in cladiri istorice sunt obligati “sa asigure paza si protectia monumentelor istorice, sa ia masuri pentru prevenirea si stingerea incendiilor, sa asigure efectuarea lucrarilor de conservare, consolidare, restaurare, reparatii curente si de intretinere a acestora; sa instiinteze de urgenta, in scris, directia pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national judeteana, precum si primarul orasului sau a comunei respective despre descoperirea intamplatoare a oricaror constructii, elemente de constructii, a unor piese de inventar fix ori mobil sau a unui vestigiu arheologic necunoscut anterior, asigurand pastrarea descoperirilor in conditiile legii, pana la sosirea delegatului institutiei de specialitate, dar nu pentru mai mult de 15 zile; in cazul in care solicita descarcarea imobilului de sarcina arheologica, sa finanteze sapatura, cercetarea arheologica, elaborarea documentatiei aferente, conservarea si protejarea eventualelor vestigii descoperite cu ocazia efectuarii cercetarii arheologice; la emiterea hotararii privind realizarea masurilor cuprinse in notificarea primita de la primarul Timisoarei si asigurarea sumelor necesare proiectarii si executarii lucrarilor de interventie”.

In plus, timisorenii care locuiesc in cladiri istorice sunt obligati “sa asigure receptia la terminarea lucrarilor si completarea cartii tehnice a constructiei si receptia finala dupa expirarea perioadei de garantie de buna executie”.

Regulamentul prevede si norme separate pentru acoperisuri, fatade, porti si usi de intrare, vitrine si copertine si signalistica. Timisorenii care locuiesc in cladiri istorice aflate intr-o stare avansata de degradare se pot trezi cu autoritatile locale pe cap. Practic, municipalitatea poate interveni in cazul acestor cladiri in cazul in care exista pericol de accidentare, iar detinatorii nu iau masuri.

„Lucrarile se vor executa printr-o firma specializata, urmand ca cheltuielile pentru aceste lucrari sa fie suportate de catre proprietarii imobilelor”, se arata in regulament.

Consilierii locali nu au dat unda verde proiectului fara cateva amendamente. Altfel, alesul municipal Flavius Boncea a dorit sa fie intocmita o comisie de specialisti care sa stabileasca prioritatea interventiilor pe cladirile istorice in functie de gradul de degradare a acestora.

Consilierul local Simion Mosiu a cerut interzicerea amplasarii instalatiilor de aer conditionat pe fatadele cladirilor monument istoric, nu evitarea amplasarii, asa cum scria initial in regulament. Asadar, este permisa amplasarea lor doar in spatele imobilelor. Mai mult decat atat, fostul viceprimar, consilierul Adrian Orza, a cerut ca amenzile sa se dea la fiecare proprietar in parte, in cazul in care face interventii pe cladire fara acceptul autoritatilor locale, nu la asociatiile de locatari.

„Putem sa amendam daca isi ia autorizatie sa modifice si face o ilegalitate la fatada, pune termopane care nu-s permise, sa nu dam amenda pentru tot blocul, sa-i dam individual. Sa facem asta, ca ar fi descurajat”, a spus Orza in plen. Toate amendamentele au fost aprobate de alesii locali.

Timisorenii care nu respecta regulamentul pot fi amendati cu pana la 8.000 de lei. Potrivit purtatorului de cuvant al Politiei Locale, Daniela Seracin, Legea 422/2001 spune ca proprietarii care nu efectueaza lucrari de consolidare, conservare si restaurare la cladirile de tip monument istoric risca sanctiuni intre 4.000 si 8.000 de lei. Primarul Nicolae Robu e determinat sa-i amendeze pe cei ce refuza sa intre in proiectul pe care l-a lansat.

„Amenzile sunt mari si pot fi aplicate pentru mai multe lucruri facute in neregula la cladirile monumentale, spre exemplu daca cineva pune geamuri termopan la o cladire monument, daca pe langa asta schimba aspectul acoperisului, pentru fiecare incalcare a regulamentului se aplica o amenda”, a completat primarul Nicolae Robu.

Ramane de vazut cat de curand vor incepe lucrarile la prima cladire si cati bani vor fi alocati din bugetul local pe 2013 pentru aceasta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.