E in linie dreapta cea mai complicata etapa pe santierul de la Posta Mare din Timisoara. Palatul simbol al orasului se intoarce la frumusetea de odinioara. Ultimele imagini filmate de la inaltime. Video

TIMISOARA. Palatul Postei sau Posta Mare, cladire simbol a Timisoarei, cu o suprafata de aproape 4.500 de metri patrati, revine la farmecul de odinioara. Lucrarile avanseaza intr-un ritm bun in cea mai complicata etapa, aceea a renovarii multimii de acoperisuri, care erau foarte degradate.

CITESTE SI: Greu se naste Pasajul Solventul la Timisoara. La 1 an de la inceperea lucrarilor, inca n-a fost scoasa nicio cupa de pamant de sub cele 10 linii de cale ferata. Video

La sfarsitul lunii iulie a pornit santierul la Posta Mare pentru reabilitarea exterioara a constructiei, iar lucrarile trebuie sa fie gata in primavara.

Muncitorii au inceput, firesc, interventiile la acoperisurile distruse, pentru a proteja cladirea de ploi si ninsori. Acestea sunt captusite si mai apoi acoperite cu tigla noua. Partea dinspre Casa Casatoriilor este finalizata, la fel portiuni intregi de pe laturile dinspre strada Eminescu ori catre Banca Nationala.

In paralel, se lucreaza la curatarea vechii tencuieli de pe fatadele dinspre cladirea BNR.

Ultimele imagini de pe santier, filmate de la inaltime cu drona, ne-au fost trimise de un cititor fidel opiniatimisoarei.ro, caruia ii multumim.

Licitatia pentru renovarea Palatului Postelor din Timisoara a fost lansata in aceasta primavara, iar costurile ajung la peste 9 milioane de lei, bani din fondurile proprii ale Postei Romane.

Lucrarile sunt realizate de firma Constructim, intr-o asociere. Aceasta are o experienta indelungata in reabilitarea de cladiri monument istoric, avand in portofoliu cateva dintre cele mai frumoase din Timisoara.

***

Palatul Postelor si Telecomunicatiilor din Timisoara a fost finalizat in 1913, fiind construit pe 4.426 metri patrati, o mare parte din suprafata fiind ocupata de cele doua curti interioare. Are subsol, parter si parti cu doua si respectiv trei etaje, in care se afla 297 de incaperi.

Fatada dinspre Bulevardul Revolutiei are 36,77 metri lungime, partea din spate de pe strada Traian Grozavescu are 37,6 metri, partea dinspre est de pe strada Mihai Eminescu are 112 metri si cea dinspre vest, de pe strada Cicio Pop, are 98,7 metri. In interiorul palatului se afla o sala de evenimente cu o capacitate de 150 de locuri, de o frumusete rara, care insa, din cauza vechimii, este destul de deteriorata.

In 1923 a fost creata Scoala Superioara de Posta si Telecomunicatii Timisoara dupa modelul celei de la Paris, fiind singura din Romania, si a functionat pana in 1940. Din 1941, au functionat aici Facultatea de Constructii din Timisoara si Facultatea de Geografie din Cluj, care în timpul razboiului a fost nevoita sa se mute la Timisoara, deoarece la Cluj Napoca autoritatile maghiare au redeschis Universitatea Franz Iosef cu predare în limba maghiara. Prin 1950, aici functionau cresa si gradinita Postei.

Dupa anul 1948 a avut mai multe denumiri: scoala Medie Tehnica de Exploatare Posta si Telecomunicatii Timisoara, apoi s-a numit scoala Tehnica de Radio si Radioficare, ulterior Liceul Electrotehnic numarul 3 si Liceul Industrial numarul 3, scrie merg.in/Timisoara.

Pana in 2013 aici a functionat Grupul Scolar de Posta si Telecomunicatii Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...